Categorized | Politika

Metapolitický přerod Evropy

Autor: Pierre Krebs

Mezi nejaktivnější ideology německé nové pravice (Neue rechte) patří Pierre Krebs. Vybaven studiemi ve Francii a Německu v rozsahu od práv a skandinávských jazyků po žurnalistiku, vydával metapolitický časopis, napsal mnoho knih o otázkách, ve kterých se setkává literatura, filosofie a politika a zasvětil svoji tvorbu a vydavatelskou energii vytváření podmínek pro kulturní revoluci.


Mezi ně patří – odmítnutí rovnostářství oproti rozdílností, židokřesťanství oproti indoevropanství, osvícenského humanismu oproti organickému humanismu a pluralismu a rasového mísení („panmixie“) oproti právu lidí na vlastní identitu. V roce 1980 založil Thule Seminar, aby přispěl k uskutečnění všeobecné obrody Evropy. V rámci této snahy formuloval téma „pravicového gramscismu“ pro evropskou Novou pravici (New Right, Neue Rechte, Nieuw Rechts, Nuova Destra).

Italský marxista Antonio Gramsci byl první, kdo pochopil, že stát není omezen jen na politický aparát. Byl první, kdo konstatoval, že politický aparát funguje souběžně s takzvaným občanským aparátem. Jinými slovy, každý politický aparát je posilován občanskou shodu názorů, psychologickou podporou mas.

Tato psychologická podpora vyjadřuje sebe sama skrze společný postoj na úrovni kultury, mravního a světového názoru. Aby vůbec mohla existovat, je tedy politická moc závislá na kulturní moci, která je rozptýlena uvnitř mas. Na základě této analýzy Gramsci pochopil, proč marxisté nemohli převzít moc v buržoazních demokraciích – neměli kulturní moc. Abychom byli přesnější, je nemožné svrhnout politickou moc bez toho, nemít již předem dosažené kulturní moci.

K dosažení souhlasu lidí musí být předem vyhrán – jejich mravní základ, ideje, způsoby myšlení, hodnotový systém, umění, vzdělání. Vše toto pak musí být přepracováno a modifikováno. Jen když lidé cití potřebu změny jako zcela evidentní potřebu, může být existující politická moc, už oddělená od všeobecného souhlasu, podkopána a svržena.

Metapolitika může být vnímána jako revoluční boj vedený na úrovni světonázorů, způsobů myšlení a kultur.

Přesněji řečeno, metapolitická úroveň je naše východisko. Chceme převzít myšlenkové laboratoře. Z tohoto důvodu je naší povinností vzdorovat rovnostářství rovnostářskému socio-ekonomickému myšlení světovým názorem založeným na rozdílnosti: to znamená etická a socio-ekonomická teorie, která respektuje právo na to, být odlišný. Chceme stvořit systém hodnot a názorů potřebný pro získání kulturní moci.

Naše strategie není diktována ani bezprostředními nahodilostmi ani povrchními změnami politického života. Nezajímáme se o stranické boje, ale o životní názory. Komentátoři mohou pokračovat dále v psaní bezvýznamných článků zařazujících nás do kategorie „Nová pravice“, ale také i do kategorie „levicové“. Takové termíny jsou ubohé a nechávají nás chladnými, nezajímá nás ani pravice, ani levice. Jsou to jen základní životní názory, které mají lidé, co nás zajímají. A všichni ti, kdo jsou si vědomi amerického, stejně jako sovětského nebezpečí, kteří jsou si vědomi absolutní potřeby kulturního přerodu Evropy jako předzvěsti politické obrody, kdo cítí své kořeny v lidech a jejich osudovému předurčení. jsou naši přátelé a spojenci, bez ohledu na jejich politické a ideologické názory.

Co nás motivuje a pohání dále nemůže být vměstnáno do činnosti politické strany, ale – a na toto klademe důraz – pouze uvnitř metapolitického rámce, obzvláště kulturního zaměření. Program se kterým opět nabudeme vědomí naší identity, skrze uvědomění si minulosti pro budoucnost (through awakening the memory of our future), jak se říká. Tímto způsobem chceme připravit základ pro to, co bude následovat.

Definovali jsme náš program jako totální přerod Evropy. Také jsme vytvořili strategii pro realizaci tohoto projektu: metapolitickou a kulturní válku. Ještě máme velkou oporu a hmotný rámec díky kterému může být tento program uskutečňován: Thule Seminar, novou školu evropské kultury.

Tragédie současného světa je tragédie zrady a neloajálnosti: vykořenění každé kultury, odcizení se naší skutečné přirozenosti, atomizace lidí, nivelizace všech hodnot, uniformita života. Úporný a vysilující boj s modernitou – od filozofie po etologii, od antropologie po sociologii, od přírodních věd po historii a teorii vzdělávání – pokud je veden s odpovídající intelektuální přesností a nekompromisností a důkladnou empirickou metodologií, tak může jen objasnit a vysvětlit hlavní zmatky a nepořádky současného světa.

Na tyto základní ohledy bere Thule Seminar zřetel. Otevřený všem intelektuálním a spirituálním cestám, přesto však kritický ke všem ideologickým dogmatům, jeho výzkum je založen na pocitu přináležitosti k západní kultuře. Thule Seminar se zajímá o objasnění základních otázek uvnitř ideových hnutí, které redefinují klíčové kulturní koncepty a objevují nové alternativy na základní problémy dneška. Thule Seminar prohlašuje, že Evropa Evropanů si musí uvědomit svoji identitu a svůj osud.

Úryvky citovány z knihy: Pierre Krebs: Die europäische Wiedergeburt [The European rebirth], vydavatelství Grabert, Tübingen, 1982, str. 82-6, 89.

Ezra Pound – „Přítomen!“ PRÁVĚ VYŠLO!

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti PRÁVĚ VYŠLO!

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

16. dubna 1965 se v Paříži narodil francouzský esejista, historik a nacionalistický aktivista Dominique Venner. V mládí byl krátce členem OAS, později patřil mezi zakladatele francouzské Nové pravice. Vytvořil bohatý korpus díla, dodnes relevantní je mj. jeho taktická příručka pro nacionalistická hnutí Za pozitivní kritiku z 60. let. Zemřel vlastní rukou 21. května 2013 před oltářem katedrály Notre-Dame de Paris, na protest proti apatii Francii a Evropy tváří tvář existenčnímu ohrožení Velké výměny.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív