Categorized | Týdeník

Odtrhnou Moravu od Čech?

Autor: Karel Kaiser

Některé události poslední doby nás neklamně informují o tom, že zbrojení na nadcházející volby do EP je v plném proudu. Své lídry představily hlavní strany i strany malé a neparlamentní. Ve změti stanovisek straniček a mini-partají však vynikla zpráva o zvolení podnikatele Jiřího Novotného do čela kandidátky strany Moravané. Novotný měl údajně na zemském sněmu strany představil svou vizi tzv. Austropy, tedy politického svazku Moravy a historických regionů Rakouska, Slovenska, případně Maďarska a Slovinska. Toto svébytné (znovu)pojetí Střední Evropy okomentoval tezí, že Morava na Čechy stále více doplácí a že on jako představitel eurokandidátky si v budoucnu dokonce dovede představit úplný rozchod s Čechy, které mimo jiné považuje za „švejky“ a „skvrnu na tváři Evropy.“

Novotného deklamace netřeba brát na příliš velkou váhu. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 získali Moravané přibližně čtvrt procenta hlasů, sama strana Moravané je výsledkem dlouholetých snah sjednotit vzájemně znesvářené moravské regionalistické spolky a neposlední řadě je dobré si uvědomit, že Moravané nestojí v pozici kupříkladu Vlámského zájmu, Sinn Fein, Basků, či politických kosovských Albánců, i když by se v této pozici rádi viděli. Moravská iredenta je spíše romantickým přáním, protože postoj převážné části občanů České republiky, prohlašujících se za Moravany, stojí spíše na pozicích zemského vlastenectví, lokálpatriotismu a má spíše kulturní tendence, než tendence politické a odštěpenecké. Štěpící linie centrum-periferie v České republice příliš nefunguje a většina obyvatel Moravy necítí žádný rozpor mezi loajalitou k České republice a současně identitou moravskou.

Dotýkáme se však zajímavého problému. Skutečně by nebylo možné do budoucna postavit politiku na posílení samospráv jednotlivých vnitřních komunit (v tomto případě krajů, zemí)?

V době hluboké krize národního státu se regionalizace a politizace místních samospráv jeví jako zajímavé řešení. Nikoli však v  podání Jiřího Novotného,  jelikož jeho argumentace „Švejky“ a „skvrnami na tváři Evropy“ nás utvrzuje v tom, že není motivován současnými výzvami, ale spíše se snaží popisovat aktuální situaci historickými a archaizujícími termíny v souladu s romantickou vizí jakési Austropy. Navíc už díky tomu, že jedním z hlavních motivů takových pohnutek má být „rozchod s Čechy“, zní z Novotného tezí více temné tóny nového jakobinismu, než pomyslné fanfáry federalizované „říše“ desítek evropských vlajek.

Dovedu si představit větší samosprávu Moravy, přijatelnější systém daní, který bude více zohledňovat regionální specifika a nikoli výhradně centralisticky přerozdělovat. Dovedu si na takovém základě postavený systém představit v celé Evropě. Jak jinak omezit ubíjející jakobínský státní moloch a vzdorovat destruktivní botě globalizace než implozí – renesancí evropských regionů a komunit? Uvidíme, zda nás Moravané překvapí.

20 Responses to “Odtrhnou Moravu od Čech?”

  1. Ernie napsal:

    Mně to je jedno, klidně se Moraváci z hecu (nebo kvůli čemu) oddělte, když Vás bude většina. Tady v Čechách si nikdo nestěžuje ani nenadává na Moravu (max. Pražani) a jako o Češích se o nás mluví, protože jsme všichni součástí ČESké republiky a ne Čechomoravské republiky. Navíc všichni uznávají ČR jako Čechy+Morava+Slezsko. V cizině se o tom moc nemluví, protože tam nikdo pomalu ani neví, že existuje něco jako Česká republika. Pořád nadáváte na Čechy a mluvíte o Praze, ale zapomínáte, že Čechy nejsou jen Praha!! A spisovný jazyk má platit všude, na to si nestěžujte. Nic jiného se po Vás nikdo nechce a Moravu nikdo likvidovat nechce. A jentak mimochodem i Čechy se kdosi z venčí snaží amerikanizovat, ale myslíte si Vy Moraváci (myslím jen ty, kteří nadávají na Česko), že o to stojíme a že to bereme jako plus? Cítili bychom se mnohem lépe, kdybychom nemuseli být na nikom závislí, měli svoje hospodářství a průmysl, ale vzhledem k nastolené měně a vstupu ČR do EU to už nejde. Řecku také nedovolili vystoupení z EU.

  2. Svatopluk napsal:

    Ano, je samozřejmě mnohem pohodlnější s dnešní situací po dvou promarněných desetiletí nic nedělat. Sedět někde pěkně v koutku a dívat se jak už se pomale Jihlava nepovažuje za Moravu, někteří Svitaváci už taky neví, kteří sou, pomale celá „vysočina“ se už méně bere jako Morava atd. atd.. Pod jedinými státními sdělovacími prostředky probíhá intenzivní Čechizace v celém rozsahu naší MORAVY a nejhůř na to doplácí nová generace, která už za chvílu nebude vědět čí je. A to je zřejmě asi hlavním záměrem. Kde só ty doby kdy se u nás krásně zvučně mluvilo obecnó hanáčtinó, jak jsme se ještě o tom učili v prvních pár letech po revoluci na střední škole, ještě za Československa, zaplať pánbů za to. Dnes již za české, lépe by bylo řečeno „čechistické“ republiky ( pokud my zme Moravisté ) já už říkám hanlivě Čechistánu probívá úplná likvidace Moravy jako ještě nějaké části tohoto státního útvaru. ( Ikdyž pro jednotlivce možná skoro nepostřhnutelně, za pár generací ?? Kde budem ?? ) Takováhle asimilace probíhá třeba v Číně ( Tibet ) a v Rusku třeba, co byla jiného germanizace v minulosti, tak nenáviděná čechmi atd. A my to máme dobrovolně snášet – TO SNAD NE!!

    Ad. => jeden názor pisatelky, pokud by snad již dnes neplatilo právo národa na sebeurčení ?? , tak je tu ještě jeden příklad z minulosti – na konci 9. stol se češi odtrhli od Moravy, ano vím je to už moc dávno, ale stejně to proběhlo, a od té doby žádný národ ( Rakušané, Němci .. ) nezrušil naši Zemi až češi.

    Opravdu si myslím, že by byla škoda nevyužít té možnosti, a ukázat světu, nebo alespoň Evropě že jsme národem, ano národem schopných a pracovitých lidí – ve vlastní zemi, a né že jenom ti „nejschopnější“ , spíš vypočítaví a odrodilci, to dokážou jen v Praze nebo zahraničí. To tu už snad bylo, že lidé odcházeli za prací … .

    Názory na brnocentralismus a rozdílné odštěpivší se regiony.
    Myslím si, že Morava ( na rozdíl třeba už od čech ) je země ( a snad jednó i státem ) , která je zemí různých regionů, řekněme podle nářečních oblastní ( s různým stupněm uchování )

    Řekněme:

    Haná
    Slovácko
    Horácko
    Valašsko
    Lašsko
    a kdysi řekněme Holasicko – tj. Nízký Jeseník i s opavskem ( o to se však dogmaticky nepřu – každý může mýt názor jaký chce, na své sebeurčení )

    Už delší dobu si myslím si, že by mohla být zachovávána odlišnost těchto zajímavých regionů, s vlastními ( podporujícími ) regionálními médii, regionálními vysíláními, podporou vlastní nářečních dialektů, zvyků, a zde tedy mluvit o Regionech — s jednotícím prvkem jako příslušnost k zemi Moravské, Moravy snad jednou jako samostatné.

    Protože jinak to silně vypadá ( a já jsem o tom ze skušeností přesvědčen ) že jde v současné době o silnou asimilaci, tj. likvidaci čehokoliv moravského – tj. odlišného. Zůstanou jen pohádky a nepovedené filmy o nějakých pěstitelých vína tam kdesi u Pálavy a pověsti o výrobcích nějakých sýrů a cukrárenských výrobků ( Haná, Valašsko atd.. )

    Myslím si že co nás v současné době nejvíc oslabuje ( kromě českého vnějšího vlivu ) je vnitřní rozháranost, alespoň těch co dostali skutečnou moc nad samosprávnými celky a uplatnění v nich – vzájemná soutěživost o české ( rozuměj české a moravské ) peníze, co nejvíc se zalíbit „“Praze““ ( obrazně řečeno ? ) … to znamená být spíš čechem ( ikdyž z m o r a v y ), děcka se přó kdo líp mluví česky, ikyž pražáci a číšci si s tím moc hlavu nelámou, včetně lidí ve sdělovacích prostředcích, a klidně mluví pražštinou, a vůbec českým interdialektem ( stupňujou – rychle, rychle“jc“ místo rychleji atd .. ) zatímco kdy ste naposledy slyšeli ve sdělovacích prostředcích moravské interdialekty. A když už to není přijatelné tak se prohlásí za to že české interdialekty ( obecná čeština – spíš jeden ) prostupují do hovorové češtiny a tím je vše v pořádku. Zatímco moravské interdialekty a sou tři zanikají ( obecná hanáčtina asi nejrozšířenější, moravská slováčtina, a obecná lašština ).

    Doufám, že se jednou ještě dožiju samostatného státu Morava s nyní 4,2 mil. obyvatel, hrdými na svá města, hrdými na svou společnou historii i budoucnost, s péčí o svou krásnou zem, specificky odlišnou vlivem odlišnosti národa, který ji spravuje ( tak říct má ji propůjčenou :)) ) .

    Nejsme ani Slováky, ani čechmi, ani rakušáci, ani Poláci zme ( jsme ) Moraváci ( Moravané ).

    Děcka podívéte se na to kolik zemí v EU má přibližně stejný počet obyvatel jako by sme měli my ( 4,2 mil obyv. ) a kolik jich je ještě menších — Litva, Lotyšsko, Estonsko, Irsko, Kypr, Slovinsko, srovnatelně Slovensko, Dánsko, Finsko, a pak i Čechy.

    Jen tak si udržíme naši identitu, zachováme svoje zvyky, důstojnost v odlišnosti, sebevědomost národa, hrdost a přitom srdečnost a třeba i skromnost a mít dobrý pocit z toho co děláme, že děláme pro sebe.

    Díky všem příznivcům, držím nám palce, a odholanost nám přeju.

    MORAVA, MORAVA, MORAVA !!!

  3. wulfaz napsal:

    Separatistické tendence Moravanů považuji za další prázdný výkřik. Sám pocházím z Moravy a neznám příliš mnoho těch, kteří by byli ochotni se o něco takového zasadit.
    Pražská centralizace moci, kapitálu a určitého světového typu kultury je evidentní, nemyslím si ale, že jakákoliv forma autonomie by Moravu vnesla do lepšího postavení. Jsem toho názoru, že když už vládne hlupák, je lepší, když se mu moc peněz nedostává. Po „ekonomicky prosperujícím“ duplikátu nejsprostějšími formami konzumu prolezlé Prahy v moravských podmínkách netoužím.
    Paradoxně periferní postavení Moravě z dlouhodobého hlediska prospívá a nepociťuji, že by se kvůli němu místní lidé cítili jako občané druhé kategorie.

  4. Seminko napsal:

    Myslim, že argumentem vlastizrady (snaha o souzeníza názor) jsou pisatelé v rozporu se základním prohlášením této stránky.
    „Délský potápěč se odmítá a bude odmítat řídit se moralizujícími soudy a univerzalistickými dogmaty, uzurpující si právo na výklad pravdy o světě.“

    Tady nejde o žabomyší spor namyšlených Pražských Pepiků a Moravských sedláků.
    Proč i na takhle nadějné stránce sklouzne diskuze ke konfliktu etnických příslušností?
    Myslim, že nejde primárně o Moravu (, mí drazí Moravané). Jde o byrokratické dupání po kulturních a historických danostech.

    Kdyby se zdůraznilo Moraváctví, přirozeně bych chtěl i zdůraznění Slezska, Slovácka, Dačicka, Domažlicka.

    Chybí mi návaznost těchto skupin. Kdyby se lidi více cítili Jihomoravany, myslím, že by se konečně mohli více cítit i Evropany. Teď se kulturní příslušnost jmenuje jen jako argument v hádce, nebo v prohlášeních vůči něčemu se vyhraňujících.

    „Česká politika?“ „Ta se děje v pražských úřadech.“ Kua a tak by to být nemělo. Tím jak je šecko centralizováno se ztrácí přirozená hierarchie. Menší regiony by měly mít větší práva. Kéž by ty regiony byly určeny kulturně-historickým dědictvím a ne potřebami byrokratů.

    Hurá decentralizace!

    Odtrhnutí Moravy vnímám ponejvíce jako gesto ukřivděných Brňáků. V současnosti ho podporuju. Kvůli decentralizaci státní moci.

    To Mordechaj: Tou prdelí jsi myslim pojmenoval anarchii, stav kdy se moc snesla žebříčkem až na jednotlivce…to nezní tak strašně, ne? Tedy já si anrchii představuju jako rvačku v naší hospodě, jsem pro zábavu, tak o tu anarchii bych se snažil. On totiž ten extrémní stav nenastane. Jen myslim, že snaha o anarchii je v současné nadvládě byrokracie potřeba.

    Děkuju za Karlu Kaiserovi a Pozorovateli za skvělá slova.

  5. Mordechaj napsal:

    Samostatná morava je úžasná myšlenka, ale pomýšlíte také na to, že nejsou Moravané jako Moravané?
    Existuje zde mnoho dalších skupin obyvatel s odlišnou mentalitou, zvyklostmi a nářečímy, jako například Slezsko, Slovácko nebo Valašsko a Haná.
    Já sám jsem z Valašska a mohu vám jen říci, že odlišnost našeho území od sousední Hané je patrná už po staletí a dokonce i dnes jsou rozdíly zřetelné.
    Například hospodářské možnosti a možnosti průmyslu.

    Morava by se tak mohla dál štěpit na další státní útvary a kdo zaručí, že v případě byď samostatné Moravy jako celku, to s námi se všemi nepůjde od pěti k nule až do úplné pr…????????????????????????????????????????

  6. brux napsal:

    pnové řešíte věc která jde uplně kolem prostejch lidí ti se cejtí jedním národem a ná tydle řeči kašlou.morava možná jednou bude samostatná to až eu bude potřebovat zničit národní soudržnost a zničit nás v evropském superstátě.jen volejte po nové moravě,ale začněte se učit německy nebot brzo skončíte jen jako region berlína.jediná šance aspon na trochu spravedlivé rozdělení a život je zachování jednotného a suveréního českého národa.což samozřejmě neznamená že politici z práglu to nevedou od deseti k pěti.todle je vlastizrada a na to že todle není jedna země reálně zapomente.

  7. Piterson napsal:

    Já doufám že se to povede konečně by přestala ta pražská diskriminace na Brno

  8. Pavel napsal:

    Co této zemi chybí je kontinuita. Zdejší politicko-územně správní Kocourkov je čím dál tím méně pro spoustu lidí stravitelný. Ještě však existují ostrůvky pozitivní deviace. Jsou to zbytky společnosti, která tu kontinuitu vnímá. Je jen smutné, že se převážně rekrutují z řad stárnoucí generace osmašedesátníků masarykovského střihu, univerzitního vzdělání, kteří jsou pro dnešní mladší, dynamickou, podnikavou, často utilitárně agresivní část společnosti ale i pro rozsáhlé masy přežívačů a rezignátorů směšní, nezajímaví, dá se říct, že až donkichotští. Nicméně většina z nás vnímá ten čím dál zjevnější fakt, že se z České republiky stává, nebo již stalo lokálně provinční zaprděné Česko, ten Morbus Pragensis – říše pražských partají, jejíž optikou je tato realita dále umocňována a nesejde na tom, že vliv globálního světa nutně NEMUSÍ ochromovat snahy o korekci celkového společenského vývoje u nás. Co této zemi chybí jsou skutečné lidské elity, které by i v takové pro někoho marginální otázce respektovaly historické tradice zemí Koruny České a cítily nutnost celkové změny charakteru země a její skutečné decentralizace, dá se říci i decentralizace v myšlení české společnosti.
    Nemohu se totiž, když tak pohlížím na posledních 150 let vývoje, zbavit dojmu, že od těch dob co se opět stala Praha jediným mocenským hegemonem v českomoravském prostoru, postupně došlo k totální nivelizaci myšlenkového proudu českých elit, které nejsou prostě schopny uvažovat v jiných kontextech. Český svět je v současnosti zahlcen cynickým relativismem, egoismem, korupcí, klientelismem a kultem rádoby celebrit. Ano trochu to zní jak vyčpělá fráze ale je to bohužel fakt. V některých aspektech to není nic výjimečného, prostě sledujeme globální trendy. Jenže zdejší zasmrádlý český dvoreček nutně potřebuje pořádně provětrat.
    Tenhle myšlenkový svět se bohužel projevuje i v postojích na moravské téma. Převážná část tzv. elit (spíše však rádoby celebrit) působících v Praze již od minulosti celou moravskou otázku buď zesměšňovaly, nebo na ni sarkasticky útočily. K tomu jim sekundovaly rádoby elity moravské, které díky tomu vlezdoprdelkovství a přitakávání byly milostivě vzaty Prahou na vědomí, neboť vždy šlo o kšeft , na Moravě a ve Slezsku razit pražskou rétoriku a za to milé, Prahou uznané elity na Moravě, se můžete za svůj antimoravský postoj realizovat v Prahou řízené televizi, rozhlase, příp. nějaký ten grantík či úvazeček v matičce stověžaté… Této demagogii bohužel podlehla již značná část obyvatel Moravy a Slezska. A až generace lidí jako jsou J. Trefulka, J. Válka a mnozí jiní, kteří byli pro obnovu zemského zřízení, odejdou na věčnost (už je tam prof. J. Mezník, významný moravský historik), definitivně zanikne tenhle sympatický (a zřejmě již dnes menšinový) myšlenkový proud lidí, kteří nikdy nehorovali za odtržení Moravy (jak si tupé a politiky a medii vymyté stádo lidu neustále myslí), Moravu a Slezsko však vždy vnímali jako svébytný a svéprávný subjekt českých dějin, který má právo i v současnosti existovat a takto vystupovat. Tito lidé o myšlence samosprávy Moravy a Slezska na občanském a územním, nikoli národnostním principu otevřeně mluvili, žádná autocenzura. V tom vidím jejich myšlenkovou kontinuitu, hlásit se k obnově historických zemí, které tady jsou téměř 1000 let.
    Někdo mi namítne, probůh copak je ta Moravská otázka tak důležitá, když dnešní globální svět tak silně ovlivňuje dění u nás? Odpovím na to ano, ona je totiž určitým zrcadlem současné krize, neboť svébytný politický, kulturní a občanský život v institucionalizované, obnovené samosprávné Moravě a Slezsku by byl výrazným vyvažujícím elementem vůči pražské nivelizující politice. Kdy už to konečně lid pochopí? Navíc by schopní houfně neodcházeli do Prahy a fenomén moravské náplavy v Praze, i když by nikdy asi úplně nezmizel, určitě by se umenšil. Protože věřím, že potenciál především Brna a Ostravy, ale i Olomouce a Zlína, tedy měst, která nejsou tak od sebe příliš geograficky vzdálená, by se v rámci spolkové země moravskoslezské výrazněji zvýšil. A protože prostor Moravy a Slezska neoplývá jedinou všeobjímající městskou metropolí (přes nesmyslné strašení údajným brnocentrismem, šířený sprostou protimoravskou demagogií), nehrozí tu takový centralismus. Proto by dle mého soudu měly výše zmíněná města spolupracovat např. v rámci dopravní politiky a své strategické rozvojové plány v mnoha oblastech vzájemně koordinovat. Tahle spolupráce krajů na území Moravy a Slezska by jednou mohla přerůst ve svébytnou, otevřenou autonomní zemskou politiku, takovou, jakou má např. Katalánie, Bavorsko, Sasko a jiné historické regiony jinde v Evropě. Jenomže to by museli regionální politici nemít strach do toho jít. Vsadím se, že lidé by takovou společnou koordinovanou spolupráci na Moravě a ve Slezsku ocenili více, než neustálé politické půtky v Praze. Protože až přestanou být pražská koryta atraktivní, bude v celé zemi lépe.
    Apropo, byl jsem nedávno ve Španělsku, v Katalánii a tam opravdu jedou jak draci – spousta nových silnic a dálnic, stavby rychlostních železničních koridorů, snaha o zpřístupnění a propojení katalánských vnitrozemských regionů s přímořskou oblastí apod. A to i za vydatné pomocí centrální madridské vlády. Samozřejmě že i tam jsou problémy. Ale u nás? NKÚ prohlásí že dálnice Brno – Vídeň není potřeba, výstavba napojení na Ostravu vázne, apod… Nač tedy potřebujeme pražské instituce a ministerstva?

  9. leo napsal:

    Moravan a Cech, jsou tak rozdilni, jako Anglican a American. Jen jinym zpusobem a myslim, ze specielne Moravanum, je presne jasne kde je rozdil…
    Morava! :o)))

  10. XXX napsal:

    Jen ať mažou vidláci!Můžou se nazout do holínek a ještě dnes večer bych jim vypravil vlak do samostatného státu!!To bude volných pracovních míst a o pár desítek tisíc zlodějů,závistivců a držgrešlí méně v čechách..
    Morava to je „rovina“ s obrovským tunelem na konci..
    A ať si nezapomenou vzít sebou tu moravskou „elitu“ která okupuje parlament a vládu.Vůbec by se mi nestejskalo..

  11. ploci napsal:

    Ad Dizzi:

    Nemám čas se rozepisovat, ale pár drobných otázek:

    – O narušení celistvosti jaké země? Jakkoliv považuji činnost pana Novotného za velmi problematickou, nejsem si vědom toho, že by tu byla jedna země. Je tu jeden stát, podivný to výtvor spíše libovůle druhých než snahy vlstních.

    – Další část vašeho povídání týkající se ekonomické výkonnosti lze pochopit ještě méně. Zdejší podniaktelé a živnostníci platí daně stejně, jako ti čeští, máme zde velké podniky, které představují značný zdroj příjmu,(o surovinách zde ani nemluvě), a jestliže můžeme pozorovat i tak jistou disproporci, je většinou způsobena narušitelskou činností českého vedení.

    – Jak to myslíte s tou produktivitou práce? Podle mých zkušností(a podle každého, kdo nemá potřebu lhát) je zde poctivost větší a flákačství méně rozšířené.

    Zkrátka a dobře, chcete-li něco chytrého vyplodit, užijte mozku samotného, bez řízení čecháčkovskou malostí, nutně vedoucí k podobnému vyskakování si.

  12. Dizzy napsal:

    Každý, kdo požaduje samostatnost Moravy by měl být souzen za vlastizradu, protože pokusy o narušení celistvosti země ničím jiným nejsou. A pokud bychom přistoupili na navrhovaný model „přijatelnějšího systému daní“, jež chápu jako jakousi geografickou daňovou asignaci, za měsíc pravděpodobně zhasnou na Moravě i světla veřejného osvětlení. Komixové postavičky, jako je pan Novotný si mohou tvrdit cokoli, ale kde vzniká hlavní část HDP této země ví každý inteligentní člověk a to nemusí být ekonom či statistik. O úrovni produktivity práce na Moravě ani nemluvím…
    Jinak nic proti, Moravu miluji, je to krásná část České republiky s převážně milými a příjemnými lidmi.

  13. moravan.jk napsal:

    Je nesporné, že zrušení Země moravsko-slezské od 1.ledna 1949 bylo zločinným komunistickým aktem (Sbírka zákonů č.190/1990), a stejně tak je nesporné, že Morava je Prahou a Čechami ekonomicky a finančně vysávána (EUROSTAT – sdělení ze dne 19.2.2009). Zločinem je logicky tedy i současný stav, který je akceptací komunistického rozparcelování Moravy ve prospěch postkomunistické Prahy.
    Vedu rozsáhlou korespondenci s Úřadem vlády, jednotlivými ministerstvy, poslanci, senátory apod., snažím se být důrazný, ale přitom zdvořilý, uvážlivý i výrazově zdrženlivý (na rozdíl od pana Novotného). Ale přesvědčuji se, že tudy cesta nevede. Mají-li mít jakákoliv jednání Moravanů s českými centralisty úspěch, chce to zřejmě naopak důraz, tvrdost, přímočarost a možná dokonce i vulgaritu. S těmi lumpy z Čech (opravdu lumpy, mohu doložit z korespondence) se jinak nic nesvede, nic se nepohne a nikam se nedojde.
    Pane Pozorovateli, my Moravané jsme opravdu zvláštní národ, od Čechů odlišný i geneticky (Evropa je malá i geneticky, LN 23.12.2008)a máme stejně jako každý jiný národ právo na sebeurčení. Je skutečně nutné, aby skončila čechizace Moravy a prostředky masové komunikace začaly hovořit o moravském národě! Právě k tomu potřebujeme i radikály typu pana Novotného! A mladé! A čím víc, tím lépe!

  14. Alkibiades napsal:

    Naprosto vynikající příspěvek Pozorovateli! Vidím to stejně, Karel to ve svém článku výše naznačil podobně – prozatím propagují mini-nacionalismus. Dle Vašeho příspěvku se v problematice opravdu vyznáte, neměl byste více informací, případně odkazy na patřičnou literaturu, co se týče onoho „zemského moravismu“?

  15. Pozorovatel napsal:

    Tohle není jen devoluce. Naopak, dnešní moravismus má v sobě zahrnutu podstatnou dávku centralismu, jakéhosi „brnocentrismu“. Ta práva, která jsou žádána pro Moravu, již například nejsou přiznávána české části Slezska. Slezsko je „moravské“, bývalá Země moravskoslezská (vzniklá až roku 1928) je jaksi automaticky ztotožňována s Moravou. Moravským regionům (například Valašsku) nemá být v samostatné Moravě přiznána jakákoli další významnější samospráva.

    Moravisté dokonce vedou „územní spory“ s obdobným hnutím v polské části Horního Slezska. Pro moravisty je severní hranicí Moravy dnešní česko-polská hranice ve Slezsku, pro slezské autonomisty historická hranice moravsko-slezská (hranice Země moravské a Země slezské do roku 1928, resp. hranice markrabství moravského a vévodství slezského do roku 1918).

    Důležitý je i nacionální prvek. Dříve, v devadesátých letech minulého století, existovaly dva tábory – zemský a národní. Zemský tábor ztratil sílu, národní ji nabral. Dnes je moravismus národním hnutím několika historiků-intelektuálů (pan Pernes, pan Bílý a další) a velkého podílu mladých radikálů (jako je pan Novotný, velká část je však podstatně mladších, než 31 let). Nezávislosti Moravy má být dosaženo na základě národním – Moravané jsou zvláštní národ, odlišný od Čechů, a mají právo na sebeurčení. Je nutné, aby skončila „čechizace“ a prostředky masové komunikace začaly hovořit o moravském národě a moravštině, aby probudily údajně spící národní vědomí Moravanů. To nezní jako devoluce národního státu, to zní naopak jako budování národního státu na části státního území.

  16. MORAVAN3 napsal:

    FREE MORAVIA!!!!!!!!

  17. MORAVAN3 napsal:

    FREE MORAVIA!

  18. MORAVAN3 napsal:

    Současná ČR nedokáže respektovat oprávněné nároky Moravy na samosprávu svých zemských záležitostí! Češi do dnešních dní nedokázali uznat Moravany jako rovnocenný státotvorný národ a místo toho jsme svědky záměrné čechyzace Moravy! Veřejnoprávní média neustále mluví jen o Češích,českém,Česku,Čechách a téměř nemluví o Moravě a Moravanech!Místo obnovy zemského zřízení pražští byrokraté vytvořili 14 minikrajů,které ani nerespektují historickou sounáležitost regionů,takže se moravské regiony Dačicko,Slavonicko,Moravsko Třebovsko,Svitavsko ocitly díky byrokratům v českých krajích ( Jihočeském a Pardubickém )! V ČR jsou pošlapávány zemské tradice Moravy a proto není nic divného na reakci pana Novotného ze strany Moravané! Když práva Moravy a Moravanů nerespektují centrální byrokraté,pak nezbývá nic jiného než ze spolku s Čechy odejít ! Svoji budoucnost musí Morava budovat v co nejtěsnějším propojení s EU!

  19. tsk napsal:

    Už fakt, že přichází někdo s vážně myšlenou snahou o nezávislost Moravy na Čechách je zásadní změna…

  20. Alkibiades napsal:

    Moravané jsou velmi zajímavou stranou. Jejich rétoriku bych nepovažoval za klíčovou, stejně jako kdysi Lega Nord ve vztahu k italským jižanům, si nepochybně brzy uvědomí, že příliš nezabírá. To, že „štěpící linie centrum-periferie v České republice příliš nefunguje“, je velká škoda, je potřeba, aby u nás byl ten starý republikánský centralismus zděděný z Francií inspirovaného Československa pořádně nahlodán. V tomto směru by se nemělo hovořit jen o regionální „devoluci“ moci a „vyšších regionálních pravomocech“, ale o federalismu a subsidiaritě (moc vyvěrá vždy zespoda).

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív