Categorized | Kultura, Fanfares of Europe

Seelenlicht – Love and Murder

Uběhly dva roky a dočkali jsme se další desky od neoklasicistního projektu Seelenlicht, který je dílem Troye Southgatea, který ale zároveň nepředstavuje pouze boční oddech pilotních H.E.R.R., nýbrž rovnocennou, paralelní aktivitu. Na projektu spolu se Southgateem spolupracovali, stejně jako v případě prvního alba, „Gods and Devils“, lidé z Kammer Sieben. Zatímco předešlá deska byla spíše melancholická, „Love and Murder“ přidává zejména časté využití psychedelických kytar sem tam téměř bitevní náladu. Tématicky Seelenlicht zůstal věrný původnímu zaměření: oslava evropské tradice a postesk vykořeněného umělce ve světě ztrácejícím smysl. Vděčným zdrojem inspirace zůstala jak indoevropská a antická mytologie, tak také tvorba německých romantických autorů.

A právě stejně jako desku „Gods and Devils“ otevřel Demian, inspirovaný stejnojmennou novelou Hermanna Hesseho, která sama vycházela z psychoanalýzy, myšlenek Friedricha Nietzscheho, aby na příběhu mládí Emila Sinclaira ukázala složitou cestu hledání sebe sama, nemohla nová deska začít jinak. Do nitra nového alba, „Love and Murder“ nás tak zavádí poněkud psychedelická píseň Vergiss Mein Nicht, což je tak trochu slovní hříčka. Slovo „Vergissmeinnicht“ je totiž v němčině výraz pro pomněnku, nádhernou květinu modré barvy. Těžko myslet na něco jiného, než „Hledání modrého květu“ Georga Von Hardenberga, tedy vlajkonoše romantismu, Novalise.

Seelenlicht se nespokojil, jak bylo řečeno a napsáno, pouze s literaturou 19. století. Jedna z nejvýraznějších skladeb celého alba, a sice „Ghost of Flanders“ je věnovaná tématice jatek první světové války, zcela zbytečné války, která pohřbila miliony mužů a srdce staré Evropy. Duchové Flander, Angličané a Němci, tak společně vstávají z mrtvých, aby se pod vedením nových velitelů společně vydali na symbolický poslední pochod.

Nechybí zde samozřejmě ani provokativní politické narážky, jako třeba „Revolution in Blacks“ („..“it´s time to crash the state..“) kde Troy Southgate těžko zapře svou národně-anarchistickou a terceristickou pozici. Zároveň však potěší skladba „Futhorc“, nevím proč, ale vede mě k domněnce, že to je militaristická odrhovačka, která je zároveň velice vkusná a má navazovat na podobně charakterizovatelnou „Valhallu“ z alba „Gods and Devils“. Jako by Seelenlicht tvořil podle nějaké promyšlené struktury. Pokud ano, vše do sebe pěkně zapadá.

Love and Murder je nádherné album. Tuto výtečnou směs vynikající neoklasicistní a neofolkové muziky, která se nebojí experimentálně zabrousit do jiných pater a využít tvrdších, psychedelických, nebo rockových partií, spojenou s pečlivým výběrem oslovujících témat, a která ve finále představuje dokonale harmonickou desku, nelze než doporučit. V krátkém čase je to z dílny Troye Southgatea po novém album H.E.R.R. druhá velmi kvalitní věc. Za zmínku ještě stojí, že deska „Love and Murder“ vychází u poměrně nového a nadějného vydavatelství Trutzburg Thule, která má z nedávné doby na kontě kupříkladu zbrusu nové album německých Darkwood.

Label: Trutzburg Thule, 2009.

01. VERGISS MEIN NICHT
02. THE ROMANTICS
03. THE GHOSTS OF FLANDERS
04. THE OUTSIDER
05. WHEN THE LAMP IS SHATTERED
06. REVOLUTION IN BLACK
07. THE LOVERS REVENGE
08. DREAMSLEEP
09. FUTHORC
10. PRIAPUS
11. LIVE AND DEATH
12. MEMNON, PRINCE OF ETHIOPIA
13. RETURN TO SUMMERISLE
14. ANSUZ-LAGUZ-URUZ

Ezra Pound – „Přítomen!“ PRÁVĚ VYŠLO!

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti PRÁVĚ VYŠLO!

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

16. dubna 1965 se v Paříži narodil francouzský esejista, historik a nacionalistický aktivista Dominique Venner. V mládí byl krátce členem OAS, později patřil mezi zakladatele francouzské Nové pravice. Vytvořil bohatý korpus díla, dodnes relevantní je mj. jeho taktická příručka pro nacionalistická hnutí Za pozitivní kritiku z 60. let. Zemřel vlastní rukou 21. května 2013 před oltářem katedrály Notre-Dame de Paris, na protest proti apatii Francii a Evropy tváří tvář existenčnímu ohrožení Velké výměny.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív