Derek Holland: Politický voják

Derek Holland: Politický voják

Derek Holland: Politický voják

Autor: Derek Holland

Následující ukázka pochází z připravované publikace Politický voják: Prohlášení (včetně Deklarace principů Mezinárodní Třetí pozice) autora Dereka Hollanda, která vyjde v rámci projektu Čítárna Délského potápěče. Další teoretická díla, zabývající se problematikou politického vojákaZa pozitivní kritiku Dominiquea Vennera a „Proč jsme politickým vojáky?“ Rodolphe Lussaca budou následovat a měly by spatřit světlo světa do konce tohoto roku.

Nový úvod

Od prvního vydání díla The Political Soldier: A Statement uplynulo již přes deset let. Od blízkých přátelů slýchávám, že by si jeho reedice zasloužila novou předmluvu i nový obal, tímto tedy tak činím.

Téměř okamžitá pozitivní odezva Politického vojáka v anglických nacionalistických kruzích přetrvává k nezměrnému úžasu autora i do dnešních dnů, kdy ovlivňuje novou generaci stoupenců Třetí pozice. Popularita tohoto díla se neomezuje výhradně na Anglii, to si totiž našlo cestu i do zemí, v nichž síly revolučního nacionalismu rozpoznaly potřebu tradicionalistické koncepce životního zápasu. V roce 1994 se objevuje ve Francii a v Litvě, přičemž zejména ve druhém případě se jednalo o potěšující zprávu v návaznosti na politické změny ve východní Evropě a úspěch polského vydání, publikovaného roku 1993 ve Varšavě.


Reedice se doslovně drží originálního znění díla, ačkoli v některých případech se změny vskutku nabízely. Došli jsme ovšem k závěru, že dílčí úpravy by se týkaly pouze některých detailů (inflace a nezaměstnanost mohou růst nebo klesat, politické strany přicházejí a odcházejí), žádný z nich by však nijak nemohl změnit hlavní poselství celého díla, a to, že v prvé řadě je třeba podstatně změnit přístup k boji, životu a osudu celkově, což značí, že nemůžeme očekávat jakoukoli změnu celkového politického kursu evropských zemí, dokud Nový člověk, připomínající obra na horizontu, schopný vytvořit nový společenský řád, nepovstane a nevybuduje jej nikoli na základě několika odstavců či pododstavců nějakého abstraktního politického manifestu, nýbrž v souladu s objektivně platnými principy víry, jíž se člověk řídí, odvozující své učení z Věčného božského zákona. Kdybychom si totiž nebyli vědomi klíčového poselství tkvícího v absolutnosti, neměnnosti a nadčasovosti našeho díla, mohli bychom se snadno ocitnout tváří v tvář zradě, spočívající v partajnických omezeních, posedlosti mediální image a intrikách osob posedlých falešným pozlátkem liberální demokracie.

Nový člověk tedy není jenom tím, kdo stojí v cestě zradě, nýbrž jedinou alternativou vůči garantované zradě. Nový člověk je poslem Nového společenského řádu, jeho příchod v nejklíčovějším období historie není ani v nejmenším nějakým reliktem minulosti. Mnozí docházejí k chybnému závěru, že když se veřejně přihlásí k našim hodnotám, mohou v tichosti dále vést degenerovaný soukromý život. Netýká se to našeho sklonu k hříchu, jako spíše nechuti si připustit jeho existenci v našich životech a pokusit se mu vzdorovat prostřednictvím bolestivého celoživotního boje. Neuvědomíme-li si existenci hříchu a připustíme-li si dichotomii mezi našimi veřejnými názory a osobními skutky, dostáváme se na dráhu pokrytectví, jež dláždí cestu Lsti a Zradě. Nový člověk tedy nutně musí být člověkem morálním, neboť jedině tak v sobě nalezne vnitřní klid a sebevědomí nezbytné k boji se světem a jeho vládnoucími silami, aniž by se obával smrti.

Setkal jsem se s názory, že Politický voják volá po vytvoření kasty Svatých válečníků. Ano, je tomu tak. Vidíte v tom snad nějaký problém? Nikdo ani na moment nemůže zapochybovat o tom, že k naplnění tohoto maxima je třeba nezměrné vůle a odhodlání, nejedná se však o vskutku ušlechtilý cíl? Světec usiluje o Cíle, jež jsou Ušlechtilé a Opravdové, k jejichž dosažení užívá Čistých a Obdivuhodných Prostředků. Co by to bylo za politického militanta, jenž by netoužil po Dobru, Pravdě, Čistotě a Obdivu? Někdo může poznamenat, že politika je příliš špinavá na to, aby něco podobného bylo uskutečnitelné. Je pravdou, že v moderním světě se politika stala opravdu odpornou záležitostí, pokud však přesto neusilujeme o Dobro a Pravdu, Čistotu a Obdivuhodnost, takřka nevyhnutelně skončíme zabořeni ve stoce politické špíny, jež zaplavuje naše evropské dědictví. Kdo může naslouchat politikům, kteří lžou, švindlují, podvádějí své ženy, přítelkyně a přátele, politikům, jejichž cíle se mění v návaznosti na jejich ambice, oportunismus a chamtivost? Kdo může takové lidi následovat v jejich víře? Právě proto musí Nový člověk zářit jako jasný maják v nekonečných temnotách: svými slovy, svými činy i svým jednáním. V žádné jiné oblasti není větší potřeby čistoty Myšlení a Jednání nežli ve vyjadřování svých myšlenek. První vydání Politického vojáka bylo publikováno pod křídly Národní fronty, skupiny, jíž autor opustil již před mnoha lety a která se naprosto vypařila z politického života země. Díky Bohu. Nepřežila, neboť zaměnila Ideu a Prostředky. Idea je spirituálního, takřka božského rázu, zatímco Prostředky jsou umělé a liší se od sebe vzrůstající či klesající schopností převést onu Ideu do praxe. Idea zůstává čistou i tehdy, ukáže-li se, že její nositel je zkažený a uhnívající. Pravda zůstane navždy Pravdou i ve světě plném lhářů. Výhradní účel existence nositele je služba Myšlence. Pokud tak v určitém momentu přestane činit, musí být v jejím dobru zlikvidován.

Nemůžeme si nepovšimnout, že svět se za posledních deset let dramaticky změnil. Sovětský svaz je již viditelně mrtev, euthanasie (čti snaha o zabíjení starých lidí v mezích zákona) se v několika parlamentech evropských zemí přiblížila svému konečnému vítězství, AIDS kosí zvrhlíky celého světa, zatímco Morální řád je již dlouho zesměšňován či ignorován; hnutí New Age se snaží zaplnit vzniklé celosvětové duchovní vakuum, jedná se však o šarlatánskou životní filosofii, jež ve skutečnosti není ničím jiným než čarodějnictvím a satanismem, oblečeným do hávu nové atraktivní cesty životem. Ano, svět se vskutku změnil, a i nadále se bude měnit k horšímu. Je dnem ze dne neutěšenějším a nesnesitelnějším.

Právě tento proces dezintegrace a dekadence zvyšuje, nikoli snižuje potřebu vytvoření Nového člověka, Politického vojáka. Upřímně řečeno jej potřebujeme více než kdykoli předtím. Hodnoty Pravdy a Opravdovosti nejen, že mizí z dohledu, rostoucímu množství lidí se navíc jeví být nepochopitelnými, což je nevyhnutelný důsledek světa prosyceného jedem liberalismu, ať již kteréhokoli druhu. Pokud Politický voják nepovstane za Pravdu a nepoukáže na Opravdové hodnoty, kdo jiný tak učiní? Jaká budoucnost pak čeká naše rodiny, naše národy a naši kulturu?

Průměrný člověk, jenž je na každém rohu konfrontován s nespravedlností a zneužíváním, si obvykle jen zabrblá pod vousy: „Co s tím nadělám?“ Odpověď je až děsivě jednoduchá: je třeba BOJOVAT, BOJOVAT a JEŠTĚ JEDNOU BOJOVAT! Zúčtujte s bezpáteřností a zbabělostí charakterizující náš věk. Rozviňte zástavy Pravdy, Heroismu a Obětavosti. Staňte se Válečníky a Světci, kteří jednou z této země učiní místo hodné lásky a respektu. Žijte svůj život, aby i ostatní mohli žít, a žijte jej velkolepě. Zažehněte plamen Svaté Války, jež očistí naši duši a mysl a navždy z našich řad vypudí zrádce a zbabělce! Bojujte s odvahou, železným odhodláním a šťastným srdcem až do Konečného Vítězství!

Derek Holland

Londýn, 1994

One Response to “Derek Holland: Politický voják”

  1. kolemjdoucí napsal:

    Díky za podnětnou snahu. Bohužel text v porovnání s originálem obsahuje vícero nepřesností a vynechání, i když některá místa jsou přeložena moc pěkně. Až případně budu mít čas dokončit svůj překlad, poskytnu ho k dispozici.

Trackbacks/Pingbacks


Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív