Categorized | Politika, Dějiny ideologií

Generace identity: Kdo jsme?

Generace identity„Identita není žádná nedotknutelná esence, jde o dynamickou substanci: nedefinuje to, co se v nás nemění, ale to, co nám dovoluje se měnit naším osobitým způsobem.“ Alain de Benoist

Jsme česká pobočka evropského mládežnického hnutí, jehož cílem je ochrana identity. Identity na úrovni regionální, národní a v neposlední řadě civilizační, tedy evropské. Každá z těchto úrovní identity je pro nás důležitá a úzce spjatá s ostatními. Na politické i kulturní cítíme sepjetí se svou rodnou hroudou; svým městem a regionem, s českým národem a evropskou civilizací. Považujeme se za Čechy, Moravany a Slezany, protože pocházíme z jednotlivých regionů těchto historických zemí a v neposlední řadě jsme Evropané!

Jsme produktem společnosti a systému, kterými opovrhujeme. Hlavními důvody našeho opovržení je jejich systematické odloučení od identity. Systém se od ní vzdálil a začal produkovat konzumní vykořeněnou masu. I my jsme vykořeněná generace, generace mladých lidí, která se snaží znovu najít, vydobýt a bránit svou identitu. Jsme Generace identity.
Stavíme se proti hrozbám a živlům, které identity ohrožují a ničí je. Jsou to globalizace, multikulturalismus, masová imigrace a ekonomický i hodnotový liberalismus. To vše jde ruku v ruce. Usilujeme o to, aby etnokulturní identita různých společenství nebyla tabuizovaným tématem a stala se legitimním předmětem veřejných diskusí. Ve jménu vlastních kořenů a identity hluboce odmítáme masové populační transfery, na něž nahlížíme coby na tragédii, a to jak pro imigranty samotné, tak i pro původní populaci.


Dvacáté století charakterizovala idea, dle níž všechny národy mají právo si samy vládnout, na jejímž základě došlo k dekolonializaci. Klíčovou tezí století 21. Je podle nás právo národů zůstat tím, kým jsou, navzdory všem imperialismům, masovým populačním přesunům a globálnímu mísení kultur. Tato otázka představuje středobod našeho uvažování.

Nechceme být chybně nebo účelově spojováni s neonacismem nebo pravicovým extremismem. Jsme zásadně proti všem totalitním ideologiím a nejde nás zařadit ani napravo ani nalevo. Jsme hnutím za demokracii. Nikoliv však pro její neúspěšnou parodii, kterou představuje dnešní liberální parlamentní demokracie. Jsme pro přímou, organickou demokracii vycházející ze starověké řecké tradice, podle níž je dosažitelná pouze v homogenním národě. Vymezujeme se vůči rasismu a antisemitismu. Odmítáme xenofobii a šovinismus. Jsme Generace identity.

23 Responses to “Generace identity: Kdo jsme?”

  1. Theodor Rybář napsal:

    A to je důvod,proč Evropa padá do propadliště.Příliš mnoho se přemýšlí,mudruje,a hledá jakás pravda,identita,spravedlnost atd.A zatím co se hledá v tmách,kde sem, tam, světlo probleskne,cpe se sem masa jenž nehledá,jen šíří sama sebe.Nediskutuje,protože má vše dané,jasné ,ať je to národnostní,rasová nebo náboženská identifikace.Není tato masa z cukru,tedy se nerozpustí v kotlíku zvaném Evropa.Naopak,přichází nás pozřít,strávit nebo vyvrhnout.A zatím co mi ,budeme vésti disputace,projdeme trakčním ústrojím.Jsme na cestě za říší Římskou.Ztratili jsme sami sebe,v touze po nalezení sama sebe.Jen tak mimochodem,k islámu v posledních desetiletích ,konvertovalo ohromné množství západní inteligence a to napříč všemi obory (některé zdroje uvádí až téměř šestnáct procent).Proč?Na to si každý může odpovědět sám.

  2. Frater M napsal:

    Presne pre toto nebudú podobné iniciatívy nikdy fungovať. Dôležitejšia je pre väčšinu z Vás forma, nie obsah. Skutočné duchovné elity stále absentujú. Dohadujete sa tu na rozdieloch, nie na tom čo Vás spája. Vždy je to tak, videli sme to všetci 1000x a obávam sa, že ani mladícky entuziazmus Generácie Identity to nijako nezmení. Islam nie je ako Islam, kreťanstvo ako kresťanstvo a pohanstvo ako pohanstvo. Všade nájdete smiešne karikatúrky (drvivá väčšina), ktoré budú vždy len hľadať dôvody prečo a ako NIE a ezoterickú elitu (drvivá menšina), ktoré pod závojom vidia spoločnú niť. Na tom druhom by sa to celé malo odvíjať, ale tam ešte ani zďaleka nie sme. Kríza je skutočne veľmi hlboká, Kali Yuga de luxe, pretečie ešte veľa krvi a zhorí ešte v Európe veľa áut, kým sa znovu začne v hlavách vyjasňovať. Súhlasím, že je dôležité to ČO sa robí, viac než robiť niečo za každú cenu. Je to síce sympatické, ale ak tomu chýba hlbší základ, takáto iniciatíva vždy iba vyhorí do prádzna.

  3. Martin napsal:

    Děkujeme Jožine, že jste nám to vše vysvětlil a přivedl nás k Pravdě, protože těch minimálně 7tis let před příchodem kultury z Judee nic neexistovalo a naši předkové nejspíše také. Leonidas místo Ukřižovaného, jestli mi rozumíte …

  4. Jožin Kubka napsal:

    Víš, Honzo Fíbo, problém je, že tvé chápání křesťanství je falešné, zkreslené a zaujaté. Uznávám, že někteří křesťané takto podobně vymýtají ďábla, kterého mají v sobě. Máš tak s nimi vlastně hodně společného, také ten mesiášský zápal, vždyť ty už seš všude, pomalu jako kdysi Lenin, nyní dokonce i na národoveckém webu. Ale my už máme dost těch cizáckých „bohů“ : Dědy Mráze, Santa Klause, Miky Mause… Tuhle mi jeden študák vysvětloval, že Santa Klaus je vlastně zparchantělá podoba Vašeho Wotana. Nevím, jestli národ spasí chodit do lesa a uctívat tam nějaké modly. Nebo vykonávat gótské mše jako ta vaše Domina, potetovaná a křivozubá, jejíž otroci dokonce poté vyjí jako vlci. To je náboženství nebo co ? Já myslím, že se národ zase bez takových samozvaných věrozvěstů obejde a že se třeba vrátí aspoň do určité míry k tisíciletým, posvěceným hodnotám. Možná že ty si jednou uvědomíš, že tak osm, deset generací tvých (i německých) předků byli zbožní křesťané, to je ta víra skutečných předků, ne nějaké romantické a postromantické vymyšlenosti o „lidu z mohyl“. Ano, my tady na Moravě taky máme jednu potróblenó Jarku, ta má na to dokonce papír, nemyslím od psychiatra, ale od arcidruida z Británie. Nediv se, že tato scéna vcelku těžko získá nějaký kredit u tohoto skeptického, střízlivého národa, který navíc má pořád ještě smysl pro humor. Vy jste jen pár tragikomických zoufaleckých postav, kteří maříte svůj čas. Ty např. seš jinak dost sympatické, tím hůř, je to škoda. Nemysli že já tě chci na něco obracet, ale myslím, že by ses ve svém věku měl věnovat již něčemu užitečnému (než např. i polemikám „o všem“ na webech), to jen taková drobná dobře míněná rada. Rozhodně jsem se tě nechtěl dotknout.

  5. Fíba napsal:

    „Ježíš vstal z mrtvých a svojí krví vykoupil z hříchu každého z nás.“

    Budete se tomu asi divit, ale na mě to vnucování Ježíšovo oběti celému Světu nepůsobí. I kdyby existoval jenom jeden bůh, tak platí, že všechna náboženství různých národů a kultur na celém Světě dnes i v čase od doby kamenné jsou pravdivá – protože se k tomuto bohu mohou obracet a obrací prostřednictvím mnoha náboženství. Ten skutečný bůh by tohle věděl a nikdy by ve své velikosti nemohl vyžadovat obracení na víru všech ostatních ve jménu pouze jednoho náboženství. A Ježíšek? Pravda je taková, že on se obětoval jenom za sebe a pro sebe, nanejvýš za svoje vyznavače, které si tímto způsobem zavázal. Nejdříve v lidech vzbudíme představu, že jsou špatní (hříšní), pak jim nabídneme spasitele výměnou za poslušnost. Tento způsob uvažování je mi celkem cizí. Pokud by ho ten Jidáš nezradil, tak by ani z té oběti nic nebylo. Zrádce MUSÍ zradit, aby naplnil osud. Nenávidíme zrádce zato co udělal, i když vnitřně víme, že zradit musel. Jinak by totiž nemohlo dojít k naplánované popravě a výrobě spasitele. :-) No nic, hodně štěstí s tou současnou nacionalistickokřesťanskou partou. Možná časem pochopíte, že národ to je živé společenství lidí různých zájmů i lidí bez zájmů, různých náboženských vyznání i lidí bez vyznání a dnes už se tito lidé nedají nahnat proti své vůli do křesťanské ohrady. Ovečky a jejich pastýř, idea pro 21. století. :-)

  6. Jan Čáka napsal:

    Fíba: Upřímě řečeno smysluplnější mi příjde před volbama.Agitovat na netu aby lidi volili DSSS nebo Úsvit demokracie než se zabývat těmito věcmi.
    No je fajn že už jste své pojetí víry krásně rozebral.
    Ušteřím vás toho abych vás na křesťanskou víru obracel.:) I když v historickém kontextu to bylo nevyhnutelné.Zavržení starých bohů a přejímání mnohých pohanských tradic církve.Doporučil bych vám přeci jenom zajít do kostela na nějaký svátek třeba květnou neděli nebo svědcení ohně.Průběhu staletí se vytvořilo církví něco krásného.
    No to neříkám jako nějakou svatou pravdu ale jak to cítím že Ježíš vstal z mrtvých a svojí krví vykoupil z hříchu každého z nás. Křesťanství byl velký prvek nacionalismu díky Bohu za něj v Rumunsku,na Slovensku ,dodnes i v Polsku.Třeba kolik lidí co jde protestovat proti homosexuálnímu pochodu má k tomu i křesťanskou pohnutku.

    Rozhodně nechci kazit nikomu radost z nějakých keltů či program nějakých pohanských slavností co se vymýšlí.Budete se divit ale zůčastnil jsem se uspořádání Beltajnu nebo Smahajnu i runových věštění.No ty lidi skončilo to tak rychle jak to začalo.Aspoň jsem se dobře nadjedl.:)Pořádně neví koho uctívat a skoro nic.Také nějaký drujd pár tisíc let pod zemí nám toho moc nevykecá.
    ezoterici mají o proti katolíkovi co zná své krédo ohromnou nevýhodu…..

    Bohužel žijeme v době kdy každý mudruje,každý má dost různých pohledů na svět a to nejen náboženských a prostě filozofické bláboly.Jeden moudrý člověk řekl TO CO NEFUNGUJE TAK MĚ NEZAJÍMÁ.Je to vidět na tom když znáte někoho co má svou profesi a daří se mu a někoho kdo měl třicet zamestnání a stejně není spokojenej.V dnešní době je těžké zaujmout veřejnost,protože všechny silby a ideologie,světlé zítřky už tu byly.Nedivím se tomu že lidi nevěří v Boha ani v národ a někdy ani v sebe.
    DŮLEŽITÉ JE JÍT A ZAČÍT NĚCO DĚLAT.TŘEBA ZŮČASTNIT SE NACIONÁLNÍ DEMONSTRACE,NAPSAT ČLÁNEK I SE NĚKDY NEBÁT I PODEPSAT A JÍT DÁL.
    Nechci působit jako brouk pytlík:) ale vidím opravdu že většina lidí kecá bláboly.Jakmile se má něco pro národ udělat tak se najde tisíc výmluv proč se na to vykašlat.Mluvím obecně.

  7. Fíba napsal:

    Já jsem zatím vůbec nepsal o svém pojetí víry. Psal jsem o tom, že i ateismus je formou víry. A to z toho důvodu, že ateismus věří v neexistenci boha-bohů a vychází prý z vědy (?) Jenže já nevím nic o tom, že by nějaký vědec dokázal neexistenci bohů-boha, takže i k ateismu je potřeba víry. Věřím, že nic není :-) To je celé.

    Nemám rád církev ve které vidím mocenskou organizaci usilující o duchovní monopol a ovládání lidí- to se mi prostě nelíbí. Na minulost křesťanství mám svůj pohled, ten jsem zde už zmínil. Uznávám, že člověk může být dobrým jako křesťan, pohan i ateista. K tomu, abych nekradl nepotřebuju křesťanskou víru. Lidé měli svoje pozitivní morální hodnoty už před příchodem křesťanů a žili tisíce let bez křesťanství. Proto nevidím nutnost stavět národovectví výhradně na křesťanství nebo pohanství nebo ateismu. V současnosti, pokud na ní budem brát zřetel, zde máme všechny tyto tři skupiny. Je pravda, že pohanství je asi početně slabší, ale patří mezi domácí a původní evropské duchovno. Někdy se tohle všechno prolíná, takže někdo může být ateista uznávající křesťanské hodnoty, nebo jenom obdivující např. gotickou architekturu a někdo ateista uznávající nebo obdivující pohanské mytologie.

    Pokud hledáte pro národovectví nějakou sjednotitelskou ideologii, která je ale úplně mimo současnou realitu, pak klidně hledejte. Nedivte se ale, že to skoro nikoho nezajímá a lidi si jdou raději „hrát na Kelty“. Pro mě osobně je i to „hraní si na Kelty“ součástí národní identity. Já jsem si sám pro sebe vytvořil nějaké představy jak vnímám naší identitu a to jsem tu už zčásti zmínil. Pravda je ale taková, že lidi tyhle věci většinou neřeší. Pokud cítí například tady u nás na jihu lidé v nějakém městečku nebo vsi touhu mít partnerské město nebo ves v Rakousku nebo Německu, přijde mi to jako přirozená část identity, kdy sice hovoříme slovanským jazykem, ale kulturně se radši kamarádíme s městečkem za kopci. Podobně se třeba na Moravě mohou družit se Slováky, ale samozřejmě to nemusí být nutně jenom věcí příhraničních styků. Ti lidé to skutečně ale ideologicky neřeší, prostě jednají podle své přirozené kulturní identity, respektive jedné její části, kterou jsem zde záměrně také zmínil. Nevím, ale myslím si, že se snažím spravedlivěji zhodnotit naší národní a evropskou identitu než to udělal nacionalismus 19. a první poloviny 20. století. :-)

  8. Jan Čáka napsal:

    Fíba. Co se týče vašeho zozboru vír.Ateismus,křesťanství a novopohanství.Neboli nějaký specifický druh pohanství tak máte samozdžřejmě pravdu.Co se týče vašeho pojetí víry tak opravdu nevím zda to má svojí logiku.Jste atheista nebo pohan? Braní pohanské bohy jako nějaké principy to není víra.No asi jste atheista co je mu blíské pohanství.
    Co se týče 21 století a střední Evropy tak se nemá smysl se více pohanstvím zabývat.Protože těch co si hrají na kelty nebo slovany je bez toho pět a půl a v podstatě je to jen něco folklorního.Ty aktivity lidí o kterých jste mluvil by asi vadit nikomu neměli.No kromě zapálených křesťanů by to každému i každému z nacionalistů a normálních křsťanů mělo být jedno. No nedivil bych se kdyby se začli něketří hádat jestli uctívat slovanské bohy nebo gemránské.TYHLE VĚCI PRO NÁROD OPRAVDU NEJSOU DŮLEŽITÉ.Klidně bych neměl problém tam ject na něco takového mezi ty co si hrají na ty kelty.

    To myšlení všechno nebo nic k národovectví patří.Možná jste také zažil příklad skupinka lidí bavíte se a říkáte jim na nějaké téma své názory.Jo dávají vám za pravdu a poklepávají po ramenou.Pak příjdete mezi skupinku jiných lidí a říkáte jim to samé tak vidíte kyselé čumáky a nadávky třeba.
    Lék na to je takový nemluvit často o pohanství před někým kdo to nemá rád.
    Ono kolikrát je hodně věcí jednoduchých ale lidi si všechno dělají strašně složitý.Jde o to umět vyjít skoro s každým soukmenovcem.Už jsme viděl jak se hodně lidí pohádalo o mnohem menší věci než je nějaké náboženství.Kolik jen lidí je kyselých úplně všude.Nakonec jsem se s mnohými dorozuměl a schodnul jak na pohanském vebu Bratrství net tak na křesťanském vebu duše a hvězdy.Na zítřejší oslavě Sv Václava v Praze bude určitě také pár pohanů a dost atheistů vedle nás křesťanů.

  9. Fíba napsal:

    Když přijdete mezi lidi co si žijí svojí vlastní kulturou a začnete na ně útočit, tak je přirozené, že se budou bránit. Misionáři kolikrát neplatili životem zato, že byli křesťané, ale především zato, že na ty domácí útočili. Káceli jim posvátné stromy, bořili jejich svatyně a zabíjeli lidi. Jak by se obráceně někomu líbilo, kdybych mu zbořil kostel a zavraždil přitom někoho z jeho města, vsi nebo rodiny? To je celý problém, nic jiného v tom není. Zničení sochy Peruna se týkalo naší doby, byla zničena asi před pár lety na místě, kde jí zničili už v raném středověku a kde byla současnými slovanskými rodnověrci znovu postavena. Na takovéto náboženské nenávisti stavět nebudu. O identitě jsem už psal hned od začátku a zmínil jsem tam na náboženské úrovni ateismus, křesťanství a pohanství. Ateismus dávám na stejnou úroveň, protože si myslím, že k tomu, abych věřil, že nic není potřebuju také víru. Nejsou důkazy o existenci boha, bohů a nejsou ani důkazy, poud vím, o jejich neexistenci. :-) Nevím jaký větší ústupek bych mohl udělat než definovat naší identitu na náboženské úrovni takto trojmo ateismus-křesťanství-pohanství. To přeci vystihuje všechno co zde bylo a co zde je v současnosti, pokud vynechám různé moderní naplaveniny z Blízkého východu, Asie a Ameriky. I když mě osobně ani nevadí, pokud někdo hledá inspiraci například v indoevropské Indii. Bavíme se ale o starých spisech co na území Indie byly vytvořeny tehdejšími Indoevropany doby bronzové, ti lidé co tyto spisy dodnes udržují jsou už poněkud jiní :-) Problém národovců je v tom, že uvažujou totalitně – ve smyslu všechno a nebo nic. Proto pořád hledají nějakou vládnoucí sjednocující ideologii, místo toho, aby prostě pracovali s tím co se zde nabízí. S tím co se nabízí a je zároveň nějaké tvůrčí. Například: Spolek lidí si založí keltský kroužek, staví si skanzen, vytvoří si pokud možno co nejvíc autentický historický šat a ztotožní se téměř úplně s keltskou historií. Národovci místo toho aby byli rádi, že je zde další skupina, která žije v Evropě evropsky kulturně (tedy ne celosvětově multikulturně)a možná i zčásti keltsky pohansky duchovně, tak těmto lidem začnou kolikrát jejich aktivity zpochybňovat a určovat jim co mají a nemají uznávat, protože prý Kelti neexistují. Ano, historičtí Kelti jako samostatné etnikum už zde neexistují, ale já prostě nevěřím tomu, že se „jejich krev“ úplně vypařila. Takže si myslím, že si ty Kelty dnes z části (jak velké?) neseme v sobě. Z toho důvodu jsem také o naší národní identitě v etnickém slova smyslu psal v podstatě jako o směsici. Jenže ona „směsice“ pro mě není důvod k tomu, abych naší národnost odsoudil a nebo jí zpochybnil, já jí prostě jenom rozšiřuju a obohacuju. Takže vidím slovanskou řeč, ale kromě Slovanů i částečné předky v mnoha předchozích kulturách. Proto mi prostě nevadí, když má někdo zájem o Kelty. Je to snad lepší než kdyby šel někam chlastat, fetovat a nebo skotačit s celebritami :-) Takže tak.

  10. Jan Čáka napsal:

    Fíba: Samozdřejmě že i mezi námi nacionalisty náboženská tolerance třeba je.Jenže ono je asi přirozené že když se někdo svojí vírou více zabývá tak se vymezí vůči vírám ostatních.Ať už agresivnějc nebo mírnějc. Co se týče hledání masové ideologie:) TAK BY TO PODLE MĚ MĚLO BÝT TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ.
    Kolik jen lidí se rozhádalo a ogranizací se rozpadlo jen pro to že se část lidí nějak zdogmatizovala,či člo o mocenský boj a tak dále.A to nemluvím jen o ultrapravici….
    Nuže k vírám.Ono se v jstém slova smyslu nejde zlobit na někoho pevného v něčem kdo říká že třeba všichni pohané půjdou do pekla nebo na pohana co plive na křesťanství protože nemá žádný posvátný háj.Učebnicový příklad.Veb Bratrství.cz pohanský veb kde jsem se před pár lety dost hádal jako křesťan.Pořád opakují to samé a i kdybych měl v něčem stokrát pravdu tak to prostě nevezmou.Jsou zajetý ve svým egregoru.Jo ať mají svobodu i když se mi hrubě nelíbí co píšou. Další ryze katolický web Duše a Hvězdy.Myslel jsem že tam budu jako doma a ejhle.Také dogma také mnoho neporozumění a nepochopení.Jo je možná pochopitelné že mnozí tam nejsou tolerantní ani k pohanství ani k dalším věcem.
    No takových případů by se dalo najít více.Jak je někdo zatrpklý ve svém egregoru.

    Je jasné že každá tolerance k ideově blíské ale s něčím lišící se skupince vyvolá osten.To velké celnonárodní sjednocení vyžaduje opravdu notnou dávku sebezapření.Kolikrát jsem si na nějaké demonstraci říkal že s některými spolu účastníky bych nechtěl nikdy mít nic společného ale došel jsem k závěru že příjmout i odlišnost co je opravdu proti srsti je někdy nutné.Jako by byl opravdu každý ve svým autistickýcm světě.Někdo nedokáže mluvit o ničem jiném než o židozednářství, druhý dlouhlé hodiny do tebe hustí písmo svaté,třetí do tebe hustí své osobní problémy a čtvrtej tě přesvědčuje o tom jak je cíkrev špatná pátej zase začne se socialismem.KDO PRACUJE S LIDMA A SNAŽÍ SE NACIONALISMUS ROZJET MUSÍ BÝT PŘIPRAVEN NA VŠECHNO.TO BY SE ČLOVĚK BUĎ UROSTČILOVAL NEBO ZBLÁZNIL.Vytahování nějakých vzájemných křivd z minulosti teřba zničení sochy Peuna nebo bych mohl agrumentovat jak pohané uvařili misionáře by asi mělo patřit jen jako odlehčení u kafe a zákusku při nějakém nudném odpoledni.Jinak konfrontovat mnoho lidí co nerozumí historii s takovými věcmi by spíše odradilo

  11. Fíba napsal:

    To máte tak. Clověk má své zájmy a svoje duchovno. Cítí se být kritikem multikulturní ideologie a politické korektnosti a také v sobě nese – přirozeně – nějaké hodnoty jako je národnost a identifikace s evropskou civilizací, kterou ale vnímá v širších časových souvislostech. Z hlediska Evropy jako celku asi v duchu indoevropské identity (třeba Dumézil), která se ale do jisté míry prolíná i se starou předindoevropskou Evropou. Z výše zmíněného důvodu se přestane zajímat jenom o svoje zájmy a o svoje současné pohanské duchovno a hledá třeba nějakou slušnou národoveckou a nebo identitářskou organizaci a společenství. Když si myslí, že už by něco mohl najít, tak kolikrát zjistí, že značnou část času nevěnuje nějaké pozitivní činnosti, ale nekonečnému obhajování svých vlastních zájmů a svého duchovna které tito národovci, konzervativní křesťané a teď po novu někteří vyznavači Tradice zpochybňují. K čemu to? Já se tu zastal pohanství a napsal jsem svoje stanovisko k mému vnímání identity – pro mě je pohanství věc víry, inspirace, zájmu a ne věcí „hledání masové ideologie“. :-) Mimochodem, křesťanské násilí a agresivitu najdete už v Římě a ne až s Germány. I starověcí Židé (nebo semitské národy), pokud vím, byli původně polyteističtí, monoteismus byl u nich instalován snad někdy v 7. století př.n.l. (Jóšijáš a nebo už dříve a víckrát?). Samozřejmě k tomu došlo stejným způsobem jako jinde, tedy zničením posvátných míst ostatních bohů, vyvražděním jejich vyznavačů a vyplenením jejich hrobek. Je to podle mě věc absolutní moci monoteismu, která je posvěcena náboženskou nadřazeností a nesnášenlivostí tohoto monoteismu. Nadřazenost a povýšenost Jednoho Boha (skoro jak Jeden prsten a Jeden Pán v Pánu prstenů :-) ) byla vytvořena už před získáním moci v Římské říši, po získání moci se jenom naplno projevila. Zmiňoval jsem tu knihu Mýty Západu. Jsem proti útokům „vzbouřenců“ na křesťany v dnešní Sýrii, ale představte si to: V té knize Mýty Západu se zmiňuje i řádění raných křesťanů právě na území dnešní Sýrie – vraždění a boření antických chrámů. Abychom ale nezůstali jenom u historie, tak zde je něco z Ukrajiny, zničení krásné vyřezávané sochy Peruna (není to jediný případ):
    http://ecer-org.eu/the-battle-for-kievs-perun-continues/

  12. Jan Čáka napsal:

    Vodník: První se vyjádřím k míchání.S těmi pro mě ne zcela příjemnými ale reálnými příklady co jste uvedl o míchání ,třeba té emigraci a tak dále.Tyhle případy nejsou časté.Znám lidi co žijí jinde ve světě no někdo se odrodil a někdo je ještě vlastenečtější než mnozí Češi žijící u nás.Tyhle věci bývají často relativní.
    I smíchaný člověk může za tradiční hodnoty a jednonárodnostní stát bojovat více než čistokrevný Čech.

    Čistokrevnost ,pouto české krve hodnota je vysoká pro mnohý.V podstětě na čem stavět je.Český národ tu je víc jak tisíc let a to že se v 19 století vytvořil koncept a spisovná čeština tak ruku na srdce.Je to lepší než kdyby to bylo třeba před dvaceti lety.Na čem je stavět kulturně,historicky i když s tím hokejem tak to uznávám že na tom stavět nejde ale radost z vítěství českých hokejistů racionální je. Jistě že mnohé věci v českém nacionalismu by měli jít z dobou.Máme tu jiné problémy a jiné záležitosti a jevy než v 19 století ale ten základ Palackého nebo Jugmana by jsme ctít měli.

    K islámu.No to jste mě překvapil.Jistě že kamarádi a známí člověka ovlivní.Rozhodně bych nechtěl vyštípat každého muslima co tu je.Ovšem z pohledu posvátnosti křížových výprav ten antiislámismus je pochopitelný u křesťana.Média islám pranýřují ze zcela jiných důvodů proč ho pranýřuji já.Korán jsem četl a bohžel je to opravdu zprasená bible.I když muslimové v boji asi tu odvajhu mít budou.
    Také jsem slyšel o nacionalistech kteří jsou pro islám.No v dnešní době bych se nedivil kdyby tu vznikli nacionalisté co jsou pro homosexualitu nebo nějací ultrapravičáci co by třeba hlásali míchání se s cikány a romskou kulturu by hlásali.
    Jistě říká se co člověk to názor ale pane Vodníku u vás se mi zdá že je to teda síla.

  13. Vodník napsal:

    Jan Čáka: [oprava: v předešlé mé reakci k Vám mělo stát „českého nacionalismu“ ne „nacismu“]

    Píšete: „Kdyby jsme byli všichni namíchaní tak by můj život stejně jako mnohých dalších opravdu postrádal smysl.“ To opravdu nechápu proč! Proč by mělo Vám (nebo komukoli) dávat životní smysl vědomí, že je „čistokrevný“? (pomíjím to, že něco takového se nedá určit ani dokázat) Copak je „čistokrevnost“ nějaká hodnota sama o sobě, nějaká kvalita, kterou bychom měli chránit jako oko v hlavě a být na ni hrdí? Proč?

    Ad (jedno)národnostní stát: opakuji, že je to relikt z 19. stol. Princip moderního státu je občanský, nikoli národní a Israel je příkladem, kam to vede, když takové relikty chcete udržovat při životě hlava nehlava navzdory zdravému rozumu. Hokejové vítězství je irracionální, emocionální záležitost, na tom nemůžete stavět.

    Ad islám: většina Čechů (a vůbec Evropanů) o něm prakticky nic neví, první associace je „terrorista“ nebo „fanatik“, pak „bezprávná žena (v šátku)“. Že tomu tak je, za to můžete poděkovat mediím, která přesně tohle chtějí, abyste si mysleli. Já těch muslimů znám dost, stýkám se s nimi dost pravidelně a jejich víra mi imponuje, byť jsem sám křesťan.

  14. Jan Čáka napsal:

    Vodník: Nemůžu si pomoct ale vypadáte jako provokatér.Kdyby jsme byli všichni namíchaní tak by můj život stejně jako mnohých dalších opravdu postrádal smysl. Směska nejsme a pojem čistokrevný Čech není prázdným pojmem za tím si stojím.

    Také pojem národ se mi zdá aktuální.Rozhodně by se neměla snižovat hodnota jendonáronostního státu.Je to vidět i když vyhrajeme hokej.Ta přesahující hodnota pro někoho může být Bílá Evropa ale také je to svým způsobem novotvar.

    S tím islámem tak u nás v Čechcháh jsou muslimové po cikánech nejneoblíbenější a co se týče dějiného kontextu křesťanské historie tak opravdu ten islám nemá šanci.Zkus se kohokoliv z běždných lidí zeptat na islám v Evropě.Třeba ty sebevražední atentátníci jsou vyhlášení celkem slušně.
    Snad jediný s čím s váma souhlasím je že v křesťanství vidíte i něco pozitivního.

    Fíba: Váš komentář sice moudrý je.Jenže ruku na srdce dějiná kapitola mordování pohanů křesťany už je natolik zavátá prachem času že už takřka nikoho nezajímá.Jistě že někdo může mít nastudovanou určitou kapitolku dějin ale opravdu nevím kde a jak se to dá použít.Důležité je být TADY A TEĎ.K těm novopohansým či esoterickým kultům tak jednak politicky na rozdíl od křesťanství nemají žádný politikcký význam a jednak když už někoho myšlenkově ovlivní tak je to bohužel proti národním myšlenkám.Viz Nový věk či něco od Duška či Igora Chauna.To už je lepší být hrdý na křížové výpravy a být tradičním křesťanem co je proti homosexualitě,potratům a islámu.

  15. Vodník napsal:

    Fíba: tak navrhněte něco jiného. Já křesťanství nikomu nevnucuji, ani žádné jiné náboženství. Ale tak co jiného byste si představoval? Musí to být přesahující idea! Marxism i liberalism selhaly, národ tou ideou není a nikdy nebyl, leda v tom 19. stol. falešně, dnes má k tomu dál než kdykoli předtím.

    Křesťanství vůbec neznamená „mordování pohanů“, to je nepřípustné zjednodušení a zkreslení (svým způsobem je to dokonce nekřesťanské a barbarské – pravoslaví to nikdy nedělalo!) Ale současná Evropa, tak jak ji známe, stojí a padá s křesťanstvím; na tom nemůže nic změnit to, že tu nějaké formy primordiálního náboženství přetrvávaly od pravěku (viz paleolithické nálezy nebo to, na co upozorňujete). Nicméně je to vzdálené dnešnímu člověku ještě nekonečně víc než třeba středověké křesťanství. To, že to dnešní člověk „chápe“, je stejná fikce, jako když hippies jezdili v 60. a 70. letech do Indie, protože jim byl hinduism „bližší“ (ti se ale mohli s tím guru aspoň setkat a pochopit svůj omyl, kdežto druidy dnes nepotkáte) nebo když se atheističtí intellektuálové hlásí k buddhismu, poněvadž se tak zbaví nějakého toho boha.

    Svým způsobem souhlasím s tím, že si to „křesťané zavinili sami“: jsem toho názoru, že postupný úpadek západního křesťanství je důsledkem pronikání barbarské primitivní germánské mentality do církevního chápání a fungování, odtud zprimitivnění a racionalisace theologie a zesvětštění a vznik mocenské role církve. K ničemu podobnému na východě nedošlo. Proto si taky nemyslím, že by Evropu zachránil návrat k latinskému papežství – to by se všechno zřejmě opakovalo (a patrně mnohem rychleji). Že by Evropa jako celek přijala pravoslaví (jakým bylo i latonské papežství až do toho 9. – 11. stol.), to se nedá očekávat. Proto si myslím, že islám má největší šanci, jakkoli to panu Čákovi připadá jako špatný vtip.

  16. Vodník napsal:

    Ad Jan Čáka: podle mě všichni namixovaní jsou a proto smysl českého nacismu sám o sobě jakožto nejvyšší identifikační ideje opravdu nevidím (v kontextu jiných vyšších hodnot je to něco jiného). „Čistokrevný Čech“ je mythus – jak byste to určil? A co když takový „čistokrevný Čech“ emigroval s rodiči, vzal si v emigraci „čistokrevnou Češku“, ale jejich „čistokrevné“ děti už nemluví česky? Jsou pro svou „čistokrevnost“ víc Čechy než adoptovaný černoch, který vyrostl v české kultuře, vystudoval češtinu, českou literaturu nebo historii a vede své „nečistokrevné“ děti ke vzdělání a lásce k zemi a jazyku?

    Proto si myslím, že vaše úsilí, pokud nepředsadí národovectví jinou, přesahující hodnotu, opravdu smysl nemá. Nebo ne takový, jaký by mohlo mít.

  17. Fíba napsal:

    Moderní společnost se přece nemusí organizovat podle náboženství. Osobně si nedovedu vůbec představit, že bych svůj svět a svojí fantazii natěsnal do jakéhokoliv monoteismu, takže pro mě osobně by monoteismus byl duševním utrpením. Raději bych se stal ateistou, než křesťanem a nebo muslimem. Z muslimů strach nemám, i když se mi nelíbí jejich „vyskakování si“ v Evropě. Nevěřím totiž, že by Evropan se svým smyslem pro svobodu a individualitu přijal muslimskou víru v té podobě jak se dnes nejčastěji ukazuje. Také si nemyslím, že je nutné, aby vítěz bral všechno. Tudíž nevidím důvod k tomu, abychom v případě svého opětovného ztotožnění se s křesťanstvím jako státní idelogií, začali zase mordovat pohany. To už snad má Evropa za sebou. Pokud jde o Evropu, tak si vůbec nemyslím, že by její kultura a civilizace stála výhradně na křesťanství a před tím nic nebylo. Zajímám se totiž i o archeologii a nezdá se mi, například podle nálezů nádherné malované keramiky už z doby kamenné, že by lidé zde byli nekulturní.
    http://ornament-i-stil.livejournal.com/77484.html
    Jemné rytiny na bronzech z doby bronzové odkazující na sluneční lodě, vodní ptáky, symboly slunce myslím vypovídají také dostatečně o kulturnosti Evropanů dávno před příchodem křesťanství. Nezmiňuji záměrně Antiku, ale jenom ty severnější končiny.
    Pokud jde ještě o křesťanství, to si svůj současný pád zavinilo samo svým historickým fanatismem. Co jsem si tak trochu pročetl nějaké odkazy na církevní zákoníky z doby nástupu křesťanů k moci, tak bych řekl, že to bylo mnohem drsnější než současní muslimové. To také nemohlo vydržet věčně a proto se jim ta křesťanská jednota začala rozpadat už pár století po nástupu k moci. Toho si povšimnul i Joseph Capbell v knize Mýty Západu, když píše: „V samotné pokřešťanštělé Evropě se kromě toho absolutní autorita jediné církve rozplývá, poněvadž nastává nezvratný návrat k síle původních evropských principů přesvědčení jednotlivce a hodnoty rozumného člověka.“ Také není pravda, že by pohanství bylo všude úpadkové, pokud by totiž bylo, tak by nebylo nutné ve jménu křesťanství vyhladit půlku původně baltského národa Prusů. Nebylo by ani nutné vyhlazovat pohanské Sasy, kteří měli mimochodem stále za hlavního boha Tiwaze – tedy původního indoevropského nebeského boha. To koneckonců i Prusové a baltské národy, kde byl nebeský bůh Dievs natolik pozitivním božstvem, že podle autorů Encyklopedie baltské mytologie není ve starých písních dodnes úplně jasné, jestli se jedná o původního pohanského nebeského boha a nebo už toho křesťanského. Mají totiž shodné jméno :-) Kdyby křesťané hledali „společné pozitivní hodnoty“, mohla být Evropa ušetřena mnoha náboženských válek, místo toho hledali Jednu víru a to s fanatismem. Když se ale někde příliš „tlačí na pilu“, může to vyvolat opačný efekt. Prostě lidi už měli dost toho s prominutím náboženského buzerování jedné církve, druhé církve atd. Takže začali přirozeně hledat něco jiného. Nejdříve třeba ateismus, později pohanství. Mnohým lidem dnes na individuální úrovni nabízí pohanství coby přírodní náboženství možnost prožít život duchovně a smysluplně. Nevidím opravdu důvod, proč by se toto mělo zpochybňovat a to jenom z toho důvodu, že současné pohanství nedosahuje kvalit „státního kultu“. :-)

  18. Jan Čáka napsal:

    Vodník:Všichni úplně tak namixovaní nejsou.S tím Islámem se to zdá jako špatný vtip.Taky uznejte sám,Kdyby byli všichni takto namixovaní tak by český nacionalismus neměl vůbec smysl.Záleží jen na nás jak se postavíme křížení a islámu.
    Kolikrát i čistokrevný Čech se zhlédne v nějaké podřadné nebo zcela cizí kultůře.Jistě že znám dost skvělých lidí co mají část polské,německé do dobře i té židovské krve ale plošné tvrzení že jsme všichni směska by bylo hluboce zavádějící.To by opravdu naše úsilí nemělo smysl.

  19. Vodník napsal:

    Ad Fíba: já s Vámi souhlasím, ale Vy jen mezi řádky říkáte to, co já: pokud chceme nějakou nejvyšší hodnotu, spojující ideu, se kterou se chceme identifikovat, nemůže jí být kategorie „národ“, a to z důvodů, které uvádíte – jsme všichni namixovaní germánstvím, keltstvím, židovstvím, maďarstvím a já nevím čím ještě. A tohle mixování roste exponenciálně, jak se množí mezinárodní, popř. mezirasové sňatky. Můj syn, částečně Čech, Slovák, Cikán a Žid si vzal za ženu Brazilku se slovensko-židovskými předky. Co bude jejich syn, který vyrůstá s nimi ve Španělsku? Nedivil bych se, kdyby se nakonec nejvíc identifikoval se Španěly, s nimiž nemá společnou ani kapku krve.

    „Národ“ v 19. století nahradil coby nejvyšší hodnota náboženství. To má IMHO větší smysl jako identifikační pojítko, z důvodů, které, myslím, vyplývají z předešlého odstavce. A protože evropská identifikace po celou dobu existence Evropy stála na křesťanství, mělo by to být křesťanství, nikoli pohanství, kterému byl konec v raném středověku (přežívání disidentního pohanství tajně po lesích už nebylo relevantní). Křesťanství je ale dnes na Západě ve stavu, který se nemálo podobá stavu pohanství na sklonku antiky – je skoro mrtvé, přežívající podoby mají devalvující úpadkové formy. Proto se může s velkou pravděpodobností stát islám novou jednotící identitou mladých a budoucích Němců, Čechů, Španělů a všelijakých těch kříženců. A nebude to nějaký džihád – lidé po něm sáhnou sami. Už se tak děje, konvertů stále přibývá a může být, že s nějakými sociálními otřesy v budoucnosti se to stane massálním.

  20. Vodník napsal:

    Ad Jan Čáka: myslíte to dobře, ale obávám se, že „národ“ je kategorie, která měla svůj vrchol v tom 19. stol. Víte, ono na tom národu není nic špatného, pokud nad touto kategorií stojí něco vyššího, to, o co opravdu jde. Pak má národovectví své opravněné – a důležité – místo. V tomto kontextu pak není podstatné, že NĚKDO NĚCO DĚLÁ, ale hlavně CO dělá.

  21. Fíba napsal:

    Pohanství mrtvé není. Možná by prospělo trochu té náboženské tolerance, nejsme už ve středověku. Co se týče Generace identity, někdo bude ateista, někdo křesťan a někdo pohan. Nevím proč by s tím měl být problém. Identitu já osobně vnímám mnohovrstevně. Mám rád evropskou kulturu a mytologii obecně, zajímá mě lidová kultura v Pobaltí – od toho můžu něco odvozovat pokud jde o naší společnou evropskou nebo indoevropskou identitu. Mám českou národnost, ale zčásti německé předky. Vím, že hovoříme slovanským jazykem, ale také vím, že i když budu trochu rozumět východním Slovanům, tak možná kulturně mají blíže například Češi z jihu Čech a Rakušané nebo Bavoráci. Nemám problém s tím, když mezi sebe občas přijmeme někoho z jiné rasy, ale jsem rozhodně proti masovému dovozu cizinců z neevropských zemí. Na individuální malé úrovni se to dá vstřebat, masová imigrace, která mění etnickou podobu Evropy je ale odsouzeníhodná. 19. století vytvořilo Čecha-Slovana. To se mi skutečně nezdá. Nevěřím totiž tomu, že výměna obyvatelstva byla vždycky úplná. Takže ačkoliv hovoříme slovanským jazykem, nevadí mi, pokud zde v České republice existují skupiny lidí, které se hlásí například ke Keltům nebo Germánům a to jak z pozice zájmů (living history), tak z pozice duchovna (např. Asatru). Myslím si, že při výměně obyvatelstva vždy docházelo k asimilaci zbytků předchozích, takže do jisté míry můžeme za svoje předky považovat jak ty dnes zpopularizované Kelty, tak i Germány mezi 1.-6. stoletím, ale klidně i lidi z doby kamenné, bronzové, halštatské. I kdybychom toto neuznali, tak stejně zde s těmito lidmi máme společnou evropskou nebo indoevropskou identitu. Možná bychom k naší identitě mohli přičíst i středověké osídlování z německy hovořících zemí – zabýval se někdo někdy seriozně (nenacisticky) o podobu německy znějících příjmení v našem národě? Minimálně z hlediska vlastní rodiny vím, že docházelo k mísení mezi Čechy a Němci, přičemž asi záleželo na dohodě, jaký jazyk se následně v rodině upřednostnil. Takže ve 20. století podle mě sice došlo ke konfliktu, ale nebyl to konflikt mezi stoprocentními Čechy a Němci, ale asi spíše konflikt mezi česky hovořícími Čechy s přímesí Němců a německy hovořícími Němci s příměsí Čechů – myslím si. Takže identitu lze vnímat různě…

  22. Jan Čáka napsal:

    Oni nemusí souhlasit všichni se vším,každému se nemusí líbit grafická stránka či projev nebo článek někoho.Důležité je že NĚKDO NĚCO DĚLÁ.
    Ono je fajn že se tu množí více různých skupinek mladých nacionalistů.Aspoň tu je na výběr.Musíme proniknout mezi mládež všemi prostředky ať už stylem hudby či logama co jsou in.Hlavně když se straší věnuje třeba o 15 let madšlímu kamarádovi co dříve nebyl nacionalista tak se udělá nejvíce práce.Každopádně by každý kdo má na straosti vlčata měl jít čestným příkladem a vědět co nabídnout.Mladý vůdce skupinky drží slovo,na vlas chodí včas a pomůže s něčím mladším tak to lidi ocení.Proto je třeba nezištně a s láskou se mládeži věnovat. AŤ KAŽDÝ DĚLÁ CO UMÍ A DÁ MAXIMUM ZE SEBE! NIC NEŽ NÁROD!

  23. Vodník napsal:

    S kritikou konsumního globalismu a hodnotového libralismu bez výhrady souhlasím. Nevím ovšem, co chcete postavit proti tomu. V tomto ohledu je text formulován příliš vágně. Pokud má být nositelem identity nějaký způsob ethnicity nebo nějaké uměle resuscitované dávno mrtvé pohanství, pak to nemá šanci na úspěch – posledním přežívajícím reliktem tohoto myšlení z 19. století je současný sionism a podívejte se, co jsou jeho plody.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív