Categorized | Kultura, Fanfares of Europe, Hudba

Sturmreif: The New Underground of Military Pop

Sturmreif: The New Underground of Military Pop

Sturmreif: The New Underground of Military Pop

První hudební titul v nabídce Délského potápěče!

Zatímco jde jistě o starší počin, může kompilace Sturmreif: The New Underground of Military Pop z vydavatelství Castellum Stoufenburc posloužit jako úvod do hudebního žánru zvaného martial industrial. Ačkoli je termín „Pop“ v názvu poněkud vyzývavý, nenechte se tím odradit.

Na šestnácti skladbách od různých interpretů se můžeme seznámit s celou škálou „martial soundu“. Výběru dominují umělci z Německa, Francie a Itálie, kteří vyrovnaně pokrývají jednotlivé subžánry martial hudby.

Jakkoli nemůžeme dát politiku stranou, jež je nedílnou součástí této scény, ponechám na posluchačích, aby posoudili jednotlivé vzkazy a poselství během poslechu. Některé projekty jsou si podobné – jiné ne a tak radši přejdu k přehledu jednotlivých stylů na kompilaci Sturmreif.


Ritualistické a temně ambientní plochy jsou nejlépe podány v počinech TZ.P2, Le Silence des Ruines, Barbarossa Umtrunk, a Gabe-Unruh, z nichž mě nejvíc zaujala pomalá a melancholická skladba Le Silence des Ruines’ “Le Déclin de nos Sentiments”.

Neofolk, který je v úzkém spojení s martial scénou a ve skutečnosti integrální součástí žánru, lze nalézt v excelentní skladbě “Une Ombre sur la Pierre” od Jörvallr. Akustická kytara, doplněná elektronikou a perkusemi vytváří nezapomenutelnou melodii, podpořenou občasným vstupem klavíru a subtilním vokálem.

Strydfolf přispívá v protikladu k neofolku dynamickou skladbou „Molten Youth.“ Stylově jde více o „pivnicovou“ skladbu – soudě alespoň podle toho, co vytane na mysli při jejím poslechu.

Předchozím skladbám kontrastuje Waffenruhe s klasickou neofolk/martial skladbou „Gehorsam.“ Další stylovou variací je úderná skladba „Vincere“ od Seuchensturm, která by klidně mohla být součásti nějakého EBM playlistu.

Spreu & Weizen a Schutzstaffel jsou zastoupeny „těžšími“skladbami “Return of the Warlord” a “Tausend Jahre Später.” Obzvláště Spreu & Weizen zní v této konkrétní skladbě mnohem drsněji než na jejich posledním albu, i přesto je však jejich typický sound rozpoznatelný. Oproti nim se jeví Schutzstaffel více rockověji orientovanější.

Když nic jiného, tak je Sturmreif různorodý, dokazujíc že hudební žánr martial industrial má nejen sjednocující elementy (jak hudební, tak i politické), ale i široký žánrový a emocionální záběr. Ať už jste v tomto žánru úplným nováčkem, prostě jen hledáte nějaký sampler nebo máte zájem o ranější tvorbu zúčastněných umělců, Sturmreif vás nezklame.

(Recenze K. Holewczynskiho byla převzata ze stránek Heathen Harvest).

castellum-stoufenburc

Seznam skladeb:

01. TZ.P2 – Heimkehr
02. TSIDMZ – Post-atomic Symphony No. 1 (Feat. Georges Bizet)
03. L’Effet C’Est Moi – Draußen im Weiten Krieg (Feat. Frederico Flamini)
04. Bunkergeist – Donner der Fronten
05. Schutzstaffel – Tausend Jahre Später
06. Seuchensturm – Vincere
07. Waffenruhe – Gehorsam
08. Le Silence Des Ruines – Le Déclin de nos Sentiments
09. Strydwolf – Molten Youth
10. Front Sonore – Alerte!
11. Barbarossa Umtrunk – Winter’s Reign
12. Gabe-Unruh – Ausgangssperre
13. Spreu & Weizen – Return of the Warlord
14. Verney 1826 – Anne (Version)
15. Jörvallr – Une Ombre sur la Pierre
16. Heiliges Licht – Durch Nacht und Dunkelheit

Vydavatelství: Castellum Stoufenburc
Kat. číslo: CS001/10
Rok: 2010
12-ti stránkový booklet. Limitovaná edice 500 ks.

Cena 126,- Kč. Objednávejte prostřednictvím e-shopu ALEMBIQ.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív