Categorized | Rozhovory, Politika

Gábor Vona v rozhovoru s Claudiem Muttim: Amerikanismus je smrtelný virus

Gábor Vona

Gábor Vona

Rozhovor Claudia Muttiho, šéfredaktora italského čtvrtletníku Eurasia, Rivista di Studi Geopolitici, s Gáborem Vonou, předsedou maďarské strany Jobbik.

Claudio Mutti: Korporátní média popisují Jobbik jako krajně pravicovou stranu. Zároveň však dodávají, že Fidesz a Jobbik stojí na stejné straně politického spektra. A to i navzdory skutečnosti, že Fidesz je vládnoucí stranou a Jobbik je v opozici. Co mají společného tyto dvě strany – a co je rozděluje?

Gábor Vona: Jobbik je radikální nacionalistická strana. V tomto kontextu „nacionalistická“ znamená maďarská, poněvadž hají zájmy Maďarska. Termín „radikální“ pak znamená metodologický postup. Situace v naší zemi je kritická a ten, kdo usiluje o uplatnění smysluplných změn musí být radikální. Je však nutné zdůraznit, že nacionalismus nebo radikalismus nejsou hodnoty samy o sobě. Jobbik hájí konzervativní hodnoty a principy. Jobbik brání tradiční a univerzální lidské hodnoty v dnešním modernistickém a rozkládajícím se světě. Fidesz nezastává ani národní, radikální nebo liberální tradice. Fidesz je oportunistická, technokratická strana, která převléká své názory jako kabát. Byl to politický úspěch nacionalistického Jobbiku, co posunulo Fidesz na tuto pozici, nikdo by se tím však neměl nechat zmást. Fidesz je v zásadě modernistická a liberální strana, jejíž vize je mnohem blíže Maďarské socialistické straně (MSZP) než Jobbiku.

CM: Mainstreamová média obviňují Jobbik z „populismu“, „rasismu“ a „antisemitismu“. Tyto označení jsou používána v rámci určité formy politické propagandy. Jaký účel podle vašeho názoru plní tyto označení v souvislosti s Jobbikem a jeho politikou?

GV: Cíl je jasný. Pokud se elity nechtějí, nebo bojí, zapojit do debaty s Jobbikem – pravděpodobně kvůli obavě z prohry – pak nejjednodušší cestou jak tomu zabránit je obvinit Jobbik z antisemitismu. V současné době je antisemitismus využíván ke stigmatizaci lidí, poněvadž antisemité tak mohou být jednoduše izolováni. Za sebe mohu říci, že se zásadně neomlouvám. Jobbik nikdy neučinil žádné prohlášení, které by posuzovaly lidi na základě jejich původu. Prostě jen říkáme pravdu o Izraeli, tak jak ho vidíme a to se mnoha lidem nelíbí. Skutečnost, že tento hon na čarodejnice zajímá stále méně lidí je jen důkazem, že se svět mění. Popularita Jobbiku navzdory lžím stále narůstá.


CM: Obvinění z „antisemitismu“ jsou obvykle používány státem Izrael proti těm, kteří zpochybňují jeho legitimitu, nebo prostě jen kritizují jeho politiku. Jaký je postoj Jobbiku vůči Izraeli?

GV: Izrael vznikl za neobvyklých podmínek, což stále vyvolává mnoho otázek. Jobbik podporuje dvoustátní řešení v Palestině, jinými slovy uznáváme právo na existenci pro oba státy – Izrael i nezávislou Palestinu. Mezinárodní společenství mělo prosadit dvoustátní řešení již dávno, ale většina států je kontrolována sionistickou lobby.

CM: Pokud se nemýlím, tak se označujete za „eurorealistu“. Co to znamená? Mohl byste i vysvětlit, co si představuje koncept „Evropských národních států“, který je v opozici proti současné federalistické politice Evropské unie?

GV: Jsem eurorealista, což poměřováno současným vývojem prakticky znamená, že jsem euroskeptik. Budoucnost Evropské unie je bezútěšná. Namísto budování její budoucnosti na základě tradičních evropských hodnot, je Evropská unie ochotna spojit své síly se Spojenými státy v naději, že tato aliance vyřeší její problémy. To je chyba. My Evropané, potřebujeme nalézt společenský, ekonomický a politický model, který může být integrován do nového systému založeného na historických perspektivách. Toto nové paradigma by mělo být základem pro řešení, které koncept Evropských národních států nabízí. Jinými slovy, namísto vytváření federálního politického zřízení (jaké je například ve Spojených státech) upřednostňujeme partnerství a spojenectví nezávislých evropských států. Musíme učinit národní státy silnějšími a ne je ničit. Silné rodiny závisí na silných osobnostech, silné národy závisí na silných rodinách a silná Evropa závisí na silných národních státech.

CM: V jednom z mých článků („Maďaři, na Východ!“ – „A oriente, Ungherese!“ Eurasia č.3/2012) jsem měl příležitost recenzovat jeden váš článek, který jste napsal pro magazín Barikád (červen 2012) a který nesl název „Eurasianismus namísto euroatlanticismu“. Můžete nám jeho myšlenku rozvést?

GV: Evropská unie je liberální podivnost bez jakýchkoli morálních zásad. Namísto toho, aby si sama určila své směřování, tak přijala soubor amerických kulturních, ekonomických a politických hodnot. Evropa musí najít cestu ven ze současné katastrofické situace, avšak musím dodat, že tato cesta vede přes Východ. Vidím dvě eurasijská centra, která podle mého názoru nejen Maďaři, ale i celá Evropa musí znovu vzít do úvahy. Jedním je Rusko, druhým Turecko. Tyto státy představují tvrdé oříšky, přesto se však jimi musíme vážně zabývat. Co se týče Ruska, tak jeho historie a státní kapitalismus komplikuje věci. V případě Turecka je hlavními výzvami jak se postavit k imigraci a islámu, které nemůže většina evropských států strávit. Tyto problémy mohou vyvolávat další otázky, ale nesmí bránit plánům na spolupráci s Východem. Evropa se musí vydat tímto směrem. Je to v našem politickém, ekonomickém a kulturním zájmu. Amerikanismus je pro nás smrtelným virem. Napadá naši mysl, paralyzuje tělo, oslabuje náš imunitní systém a nakonec nás zabije. Čím dříve dostaneme tento virus z našeho systému, tím jednodušší bude nový začátek. Protože my potřebujeme nový začátek.

Rozhovor Claudio Mutti interviews Gábor Vona: Americanism is a deadly virus vyšel na stránkách Hungarian Ambiance.

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív