Categorized | Historie, Politika

Proč američtí spojenci nebudou bojovat

Autor: Patrick J. Buchanan

„Zdá se, že irácké síly neměly vůbec chuť bojovat… Můžeme je vycvičit, poskytnout jim vybavení; ale pochopitelně jim nemůžeme dodat odhodlání k boji.“ Tak identifikoval ministr obrany Spojených států Ashton Carter příčinu debaklu irácké armády v Ramádí.

Podle znechucených amerických důstojníků dobylo Ramádí 1 000 bojovníků ISIS, které obránci početně převyšovali v poměru deset ku jedné. Proč se dala irácká armáda na útěk? A co pohánělo militanty z ISIS k útoku na tak početnou posádkou bráněné město?

Podle zpráv z bojiště vedly útok tucty ukořistěných amerických obrněných vozidel a nákladní auta, naložené trhavinami, jejichž pomocí dobrovolníci ISIS vytvořili obří průrvy v obranných liniích.

Proč se všichni mučedníci shromažďují na jejich straně? A proč naše strana tak často zcela postrádá „odhodlání k boji“? Iráčané nejsou žádní zbabělci. V letech 1980-1988 jejich otcové umírali po desítkách tisíc při obraně země proti sousednímu Íránu. Když tedy Iráčané umírali za diktátora Saddáma Husajna, proč se jejich synům v uniformách irácké armády nechce bojovat za demokrata Hajdara al-Abádího?


Tentýž příběh jako v Iráku se odvíjí i v Sýrii.

Po čtyřech letech občansko-sektářské války si vydobyla na al-Káidu napojená Fronta an-Nusrá vlastní teritorium v Idlíbu, podobně jako teroristé Islámského státu v Racce. Assadova armáda krvácí, ale stále bojuje. A námi podporovaná Svobodná syrská armáda? Přestala existovat. Někteří sice bojovali, jiní ale přeběhli k džihádistům, uprchli nebo prodali své zbraně.

V Jemenu sestoupili hutíjští rebelové ze severních hor a obsadili Saná, vyhnali prezidenta do exilu, zabrali Aden a zmocnili se velkých zásob amerických zbraní. Spojenými státy podporovaná armáda se zhroutila.

Znovu se musíme ptát, proč tito rebelové podle všeho ochotně bojují za podle nás překonané hodnoty, ale naši přátelé až příliš často nikoliv? Možná nalezneme odpověď u Thomase Babingtona Macaulaye (citát pochází z díla Zpěvy starého Říma, překlad J. Vrchlický; pozn. DP):

A může lépe umřít muž
než nebezpečím v boji,
za svatý popel otců svých,
za oltář bohů, vlast svoji?

Kmen a víra. Za to jsou obyvatelé Středního východu ochotní bojovat. Sunnitští i šíítští fundamentalisté zemřou za svou víru. Peršané a Arabové při obraně svých zemí, stejně jako Kurdové a Turci. Ale který z tamějších kmenů položí život za sekulární americké hodnoty demokracie, rozmanitosti, pluralismu, sexuální svobody a rovnosti manželství?

„Vyžeňme křižáky z našich zemí!“ – za to se dá zemřít. Vraťme se do roku 1983. Džihádista z milice Amal najel s nákladním autem naloženým výbušninami do kasáren americké námořní pěchoty v Bejrútu. V roce 2000 dva sebevražední atentátníci přijeli v adenském přístavu s maličkým člunem k lodi USS Cole, postavili se, zasalutovali a prorazili do boku válečné lodi takovou díru, že se málem poroučela ke dnu.

Devatenáct mladých mužů dobrovolně nasměrovalo 11. září ona letadla do Pentagonu a mrakodrapů WTC. Atentátník s „bombou ve spodním prádle“ i v „podrážce boty“ byl připraven vzít s sebou na onen svět i celé letadlo. Všechno vrazi nebo lidé, kteří se o vraždu pokusili. Přesto ale mají podle nejnovějšího průzkumu Al-Džazíry bojovníci Islámského státu mezi muslimy řadu obdivovatelů.

V Afghánistánu bojujeme proti Talibánu už 13 let. Přesto zůstává bojeschopný. A mnozí předpovídají a obávají se, že afghánská armáda – kterou jsme za vynaložení desítek miliard dolarů vycvičili a vyzbrojili – se rozloží, jakmile ze země odejdeme. Proč Talibán dle všech dostupných informací přetéká bojovým odhodláním, které je u americkými odborníky vycvičených jednotek afgánské armády podstatně vzácnějším zbožím?

Tyto otázky jsou velmi relevantní, váží se totiž k otázce ultimátní: Může Západ na Blízkém a Středním východě zvítězit?

Téměř ve všech válkách, do nichž jsme se zapojili, měla námi podporovaná strana lepší výcvik, zbraně i vyšší počty. Přesto skupiny jako Islámský stát, al-Kajda a Talibán nalezly klíč k tomu, co dodává mužům odhodlání bojovat nebo přihlásit se na sebevražednou misi. Stát se Božím mučedníkem, vytvořit nový kalifát, vyhnat nevěřící a jejich loutky – za to vyznavač islámu zemře. Taková je nabídka ISIS. A poptávka přichází dokonce i ze Západu.

Co můžeme nabídnout my? Jak přesvědčíme irácké sunnity, aby bojovali za navrácení své domovské provincie Anbár do rukou Iránem kontrolované šíitské vlády v Bagdádu? Z našich arabských spojenců svolili Katařané, Saúdové a Arabové ze Zálivu k leteckým útokům. A Kurdové budou bojovat – za Kurdistán.

Pokud ale patří budoucnost těm, ochotným za ni bojovat a pokládat životy – nebo se stát mučedníky – rozhodnou zřejmě o budoucnosti Středního východu sunnitské kmeny, šíitské milice, ISIS a al-Káida, Hizballáh a iránské Revoluční gardy.

Na Středním východě nastává čas „pravých věřících“.

Úvaha Patricka J. Buchanana Why American Allies Won’t Fight vyšla na stránkách The American Conservative.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív