Mateusz Piskorski usiluje o osvobození Polska i Evropy

Autor: Manuel Ochsenreiter

Mateuzs Piskorski

Mateuzs Piskorski

18. května prohledala polská policie prostory polského aktivisty Mateusze Piskorského a jeho týmu. Piskorski byl zatčen pro podezření ze „špionáže“ a umístěn do vazby. Následuje vyjádření německého novináře Manuela Ochsenreitera k celé situaci:

Především musíme říci, že Mateusz Piskorski není jen politik a politolog, ale také jeden z předních zastánců a organizátorů myšlenky odamerikanizování našeho evropského kontinentu. Toto spojení výjimečné inteligence a organizačních schopností z něj v očích polské vládní garnitury dle mého názoru učinilo velice nebezpečnou postavu. Naoko „národně konzervativní“ polská vláda je ve skutečnosti neokonzervativní a nenávidí muslimy i Rusy. Tato ryze neokonzervativní vláda dost možná tajně sní, že se stane 52. státem americké Unie, jelikož na své území zve americké vojáky. Vidina amerických raketových základen na polské půdě plní tyto nadšením. Zvou do země okupační vojska, kterým projevují naprostou poslušnost. Z tohoto důvodu tedy útok na činnost Mateusze Piskorského, jednoho z nemnoha intelektuálů, kteří nahlížejí na Evropu v širším kontextu, a který se vždy zasazoval o osvobození Polska i celé Evropy… Ve svém systému vždy uvažoval o Evropě jako celku, tudíž ho směle můžeme nazvat polským i evropským patriotem. V dnešní Evropě jsou patrioti zavíráni do vězení jako špioni. Považujeme-li ale za špiona nejen člověka, který předává informace cizí zemi, ale také toho, kdo pozve okupační vojska a spolupracuje s nimi, pak můžeme bez přehánění říci, že v Polsku, Německu, Itálii a dalších evropských zemích nám vládnou právě takovíto lidé.

Zatčení 18. května v den jeho 39. narozenin není náhodné. Bylo jasné, že plánovaný červencový summit NATO ve Varšavě bude pro Piskorského velkou příležitostí projevit svůj odpor. Jeho strana (Zmiana) je jediným neamerickým politickým subjektem v Polsku. Jakmile nejste proamerický, označí vás za stoupence Kremlu. Rád bych ale zdůraznil, že Piskorski není vysloveně proruský, ale polský a evropský vlastenec. Kritika USA a americké okupace však dnes bohužel znamená nálepku moskevského agenta – a právě to se stalo Mateuszi Piskorskému. Stíhají ho za projevení názoru, aktivismus a přitažlivou prezentaci svých idejí. Není to starý nudný profesor, ale charizmatický člověk schopný přilákat stoupence a oslovit lidi. Proto ho vláda pokládá za hrozbu a proto sedí ve vězení.

V prvé řadě nejsou vznesená obvinění ničím novým. Polské tajné služby Mateusze Piskorského dlouhodobě sledují. Stejně jako v Německu byla a je celá polská vláda proamerická. Když člověk nejen že neodmítá americkou špionáž a vojenskou přítomnost, ale přímo ji vítá, je nutně proamerický. V Polsku v tomto ohledu není rozdílu mezi konzervativci, sociálními demokraty a liberály – dělají to všichni. Neexistuje skutečně polská vláda schopná říct: „Nechceme tu americké vojáky.“ A jak naznačuje historie, dnešní polské spojenectví s anglosaskými mocnostmi z Polska udělá buď frontovou linii, nebo nárazník proti mocným sousedům.

Tento „zákon“ Piskorski skutečně porušil. Přišel s vlastní alternativou pro Polsko. Není jí konfrontace s Německem ani Ruskem, ale mírová spolupráce. Ironickým se to jeví zejména ve světle nálepkování jeho osoby coby agresora usilujícího o konflikt. Jeho ideje jsou však mírové, jakkoliv neslučitelné se zájmy anglosaských velmocí.

Tato idea s sebou totiž logicky přináší konec nadvlády těchto velmocí. Německo je okupovaná země, Polsko si okupanty samo zve a i Rusko má svou pátou kolonu. Tyto síly působí na více úrovních, a tak obvinění proti Mateuszi Piskorskému zazněla jak od vlády, tak od liberální opozice, které se shodují na tzv. „nezbytnosti“ přítomnosti amerických vojsk v zemi.

Obvinění jsou nanejvýš nejasná a nedokáži v nich nikde najít onu údajnou „špionáž.“ Podle masmédií mluvil o svých ideách s ruskou televizí. Sám právě dělám totéž: mluvím o jeho i svých myšlenkách v ruské televizi. Označit ho za špiona je absurdní. Také ho nařkli z organizace čehosi spojeného s krymským referendem – co je to za špionáž? Piskorski není „vinen“, protože se po odmítnutí OBSE účastnil jako pozorovatel referenda na Krymu. Rusko pozorovatele pozvalo, OBSE však odmítlo, což není Piskorského problém. Je to směšné, takto si vycucat z prstu špionážní kauzu. Kdyby byl agent, jistě by se tam nehnal. Mateusz Piskorski se vždy stavěl za svou víru a postoje, kterými se nikdy netajil. Proto není stíhán za vyzvědačství, ale pro svá slova a myšlenky. Děje se tak v téže EU, která tak ráda kárá Rusko, Írán a tolik dalších zemí světa za „nedostatečnou“ svobodu slova. Zároveň EU schvaluje uvalování vazby na evropské občany kvůli jejich názorům. EU falešná obvinění učiněná vládou přijímá.

Nedá se nic dělat, proti ruské agresi je třeba vystoupit...

Nedá se nic dělat, proti ruské agresi je třeba vystoupit…

Zejména v posledních týdnech pozorujeme známky prohlubování nepřátelské atmosféry proti lidem jako my. Před pár měsíci prohlásili američtí zástupci, že při sledování ruských agentů potřebují asistenci orgánů EU: „Evropské instituce potřebují naši pomoc, protože zlý Vladimir Putin se pokouší ovlivnit politický vývoj v EU.“ Co to znamená? Tato slova zazněla v době, kdy podle Německa „jsou protiruské sankce velice dobré, ale nikoliv dostatečné. Měli bychom si posvítit i na novináře a lidi v EU, kteří spolupracují s ruskými médii.“ Na jednotlivce se sankce uvalují snadno: odebrání pasu a házení klacků pod nohy jsou jen dvěma z možných způsobů obtěžování. Využité jsme je ostatně opakovaně viděli v akci.

Nedávno například profesoru Alexandru Duginovi zabránili ve vstupu do Řecka, přestože se nenachází na seznamu osob, na něž byly uvaleny sankce. Profesor Dugin není zástupce ruského státu ani podnikatel, přesto mu nedovolili vstoupit do země EU. Co nám to říká? Naznačuje to snad – kromě zjevné skandálnosti takovéhoto chování – obavy uvnitř EU, že profesor Dugin pašuje zbraně nebo má v zavazadlech miliony dolarů v hotovosti? Ne, samozřejmě se bojí jeho myšlenek.

Totéž se stalo i s Piskorským. Nebuduje si osobní armádu, jen vyjadřuje své myšlenky. Jeho zadržení tedy odhaluje paniku v Bruselu. Navíc nejde jen o EU, ale i o NATO. Myšlenky jako ty Piskorského nebo Duginovy vzbuzují obavy, protože jsou velice přitažlivé pro stále větší množství mladých Evropanů. Proto musí EU a NATO na obranu před nimi vystupovat aktivněji. Kromě případů dr. Dugina a Piskorského do tohoto schématu zapadají i zatčení v České republice – voda se pomalu špiní, ale my v ní zůstáváme.

Nevíme, co udělají s Piskorským, který má hodně přátel, spojených myšlenkou deamerikanizace Evropy. Situace se však stává vážnější: nejde o špionážní případ, ale o svobodu slova, myšlení a tisku, tj. základní lidská práva a svobody.

Autoritářský bruselský režim ukázal své zuby – a nebojí se jich použít. I když se rádi vydávají za „ty hodné,“ tímto pokusem zastrašit případné příznivce svých odpůrců odhalili svou odpudivou odvrácenou tvář.

Komentář Manuela Ochsenreitera Mateusz Piskorski is for the liberation of Poland and Europe se objevil 25. května 2016 na webu Katehon.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív