Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Svědek útoku v Mnichově: „Kdybych měl zbraň, tak ho zastřelím“

Mnichov Olympia

Položme si otázku: kdyby se to stalo v coloradském Denveru nebo v Texasu, mohl by útočník náhodně střílet po lidech?

Autor: Donna Rachel Edmundsová

Muž, který uprostřed střelcova řádění křičel nadávky na mnichovského vraha, říká, že kdyby měl zbraň, tak ho zastřelí. Místo toho mu nezbylo než se ho pokusit zdržet hozením prázdé láhve od piva.

Poté co byly záběry toho, jak z balkonu svého bytu v pátém patře nadává pachateli Alimu Sonbolymu, zveřejněny na Twitteru, se Thomas Salbey stal internetovou senzací.

V rozhovoru pro MailOnline ale Salbey říká, že by Sonbolymu raději než ostré výrazivo adresoval kulky.

„Mohl jsem na něj hodit jen prázdnou láhev od piva. Kdybych měl zbraň, tak po něm budu střílet. Střelil bych ho do hlavy,“ tvrdí Salbey.

„Popíjel jsem po práci pivo, když jsem zaslechl výstřely, nejdřív v McDonald’s. Bum bum bum – tak to znělo,“ popisuje páteční události.

„Bylo to přímo pod naším domem. Napřed jsem myslel, že střílí z kalašnikovu. Pak jsem se podíval z balkónu a viděl ho utíkat podél skleněného tunelu.“

„Zatímco dobíjel, vzal jsem láhev a hodil ji po něm. Rozbila se o sklo, ale nemyslím, že si toho všimnul.“

Poté začal Salbey na Sonbolyho křičet a ten na oplátku vystřelil jeho směrem několik ran.

„Tehdy jsem si nebyl jistý, jestli skutečně střílí ostrými. Teď už vím, že ano.“

„Okamžitě jsem zalehl, ale viděl, že se jakoby na parkovišti uklidnil. V té době už před nákupní středisko dorazila policie.“

„Nevěděli, kde je, tak jsem na ně zavolal: ‚Je támhle, na střeše parkoviště.‘ Strach jsem neměl.“

„Nemělo se to stát. Nechápu, jak se dostal ke zbrani,“ uzavírá Salbey.

Otázky, jak se Sonboly navzdory německým zákonům upravujícím přístup ke zbraním – které patří k nejpřísnějším v celé Evropě – mohl dostat k poloautomatické pistoli Glock 17, skutečně zaznívají z mnoha stran. Obstarat si v Německu střelnou zbraň zpravidla znamená projít sérií kontrol, včetně psychiatrických a prokázat bezpečné zacházení se zbraní a municí i jejich uskladnění, což trvá několik měsíců. Sonboly nic z toho nepodstoupil.

Při pohledu na vlnu útoků ve Francii a Německu v posledních dvou týdnech se však začínají ozývat i hlasy, zda v reakci na útoky páchané nelegálně drženými zbraněmi neměli mít zbraně také evropští policisté nebo dokonce občané.

Při dalším útoku spáchaném tento týden zabránila Syřanovi s mačetou – který zabil těhotnou ženu a zranil dva další lidi – v dalším řádění jen rychlá reakce projíždějícího motoristy, který ho svým vozidlem srazil.

Podobné hlasy nezaznívají poprvé. Před třemi lety po útoku islamistů na nákupní centrum Westgate v keňském Nairobi, při němž během několika hodin zahynulo 67 lidí, vyzval nejvyšší tajemník Interpolu Ronald Noble k debatě o uvolnění regulace držení zbraní.

„Společnost se musí zamyslet, jak se k tomuto problému postaví. Jednou cestou je říci, že stojí o ozbrojené občany; dá se to rozumně obhájit. Další pak vytvořit enklávy tak bezpečné, že k měkkým cílům se bude možné dostat jedině skrz výjimečně tvrdá bezpečnostní opatření.“

„Položme si otázku: kdyby se to stalo v coloradském Denveru nebo v Texasu, mohli by ti lidé hodiny a dny náhodně střílet po lidech?“ prohlásil Noble s využitím příkladu amerických států nakloněných vlastnictví zbraní.

„Chci říct, že policie i občané po celém světě přehodnocují svůj vztah ke zbraním. Musíme si zodpovědět na otázku: ‚Jsou s ohledem na rostoucí hrozbu terorismu ozbrojení občané třeba víc než v minulosti?‘ Musíme se o takových věcech bavit.“

Evropská komise zatím zareagovala návrhem na další zpřísnění regulace zbraní. Po útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015 začala Komise připravovat dosud nejtvrdší pravidla pro držení zbraní, v jejichž rámci hrozila zákazem všech poloautomatických zbraní a dokonce i zabavováním historických střelných zbraní sběratelům.

Přes 330 tisíc evropských občanů v reakci na tyto kroky podepsalo petici, podle jejichž autorů nelze terorismus zastavit „omezováním legálního vlastnictví zbraní.“

Přestože pozměňovací návrhy poslanců, podle kterých nejde o odpověď na terorismus, ale pokus omezit legální používání zbraní, legislativu do jisté míry změkčily, Evropský parlament ji v předvečer útoku v Nice, který si vyžádal 84 životů, schválil a návrh teď poputuje do Rady.

Úvaha Donny Rachel Edmundsové Munich Attack Witness: ‚If I had a gun I would have shot him‘ vyšla na stránkách Breitbart News 26. července 2016.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív