Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Den „vstupu jen v burkinách“ ve francouzském akvaparku vyvolal bouři nevole

Burkini

Burkini – pohodlné, estetické, hygienické. Doporučuje deset z devíti wahhábistů!

Autor: Adam Boult

Komunitní skupina z francouzského Marseille vzbudila svými plány uspořádat v místní akvaparku akci pro ženy v „burkinách“ – jednodílných plavkách pro muslimky zakrývající celé tělo – rozhořčení pravicových politiků.

Na plakátech, které zvou na výhradně pro ženy určenou akci, konanou v sobotu 10. září ve Speed Water Parku, stojí, že „návštěvnice musejí být zahaleny od ramen po kolena.“

Akce se smějí účastnit chlapci mladší deseti let a příchozí se podle organizátorů mohou těšit „na příjemný den strávený se svými dětmi.“ Přítomní budou také mužští plavčíci.

Skupina Smile 13, která akce pořádá, vznikla, aby „podpořila zapojení žen do života komunity.“

„Burkinový den“ však v zemi zažívající v posledních letech ostrou debatu o islámském oděvu u mnohých vyvolal rozhořčení.


BurkiniMnoho lidí ve Francii považuje muslimské závoje za políček sekulárním hodnotám jejich země. V dubnu 2011 přišla vláda s úplným zákazem veřejného nošení závojů zakrývajících celý obličej, které prezident Sarkozy označil za „nevítané.“ Ženy porušující tento zákaz mohly dostat pokutu ve výši 150 euro a povinné lekce občanské výchovy. Kdo by k zahalování obličeje ženu nutil, může být potrestán pokutou až 30 000 euro.

Místní politik z krajně pravicové Národní fronty Stephane Ravier k události v akvaparku pro BBC řekl: „Tento islamistický den ukazuje, že i přes chlácholivá slova muslimských předáků jistá část muslimů odmítá republikánský model a vyčleňuje se z naší společnosti.“

Valerie Boyerová z pravostředové strany Republikáni dodala: „Přijetím této takzvané módy fakticky přijímáme komunalismus ve Francii. Navíc jde také o útok na důstojnost ženy, jeden z našich základních principů.“

Zpráva Adama Boulta ‚Burkini-only‘ day at French water park prompts outrage vyšla na stránkách The Daily Telegraph 4. srpna 2016.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív