Vlastníkovi pařížského halal obchodu hrozí zrušení nájemní smlouvy za to, že neprodává vepřové nebo alkohol

Good Price Colombes Francie

Ať hledám, jak hledám, Rychtáře 12º nevidím…

Radnice pařížského předměstí varovala vlastníka halal supermarketu Good Price v Colombes (département Hauts-de-Seine v regionu Île-de-France, pozn. DP), že pokud chce i dále provozovat své podnikání, musí začít prodávat také vepřové maso a alkohol. Místní obyvatelé si totiž stěžovali, že v obchodě není k dostání celá řada výrobků.

Podle nájemní smlouvy je Soulemane Yalcin povinen provozovat „obchod s potravinami,” absence vepřových produktů a alkoholu v sortimentu jeho supermarketu Good Prices v Colombes však na západopařížském předměstí budí vášně.

Zástupci místní radnice soudí, že  kvůli nedostupnosti vepřového masa a alkoholu neposkytuje služby celé komunitě. V objektu dříve fungoval supermarket Franprix, kde se prodávalo  zboží bez omezení náboženskými pravidly.


Starostka Colombes Nicole Gouetaová už dříve obchod osobně navštívila a vyzvala vlastníka, aby vyčlenil část obchodu k prodeji alkoholu a úsek lahůdek, nabízející ne-halal maso a masné výrobky, které by uspokojovaly potřeby místních obyvatel, zejména starších lidí, kteří jinak musejí pro toto zboží musí dojíždět daleko.

Halal řeznictví

Úspěšná integrace přistěhovalců v praxi aneb pro slaninu si jeďte jinam…

„Stojíme o smíšenou společnost,” řekl hlavní tajemník starostky Jérôme Besnard pro Telegraph. „Nechceme mít výhradně muslimské a výhradně nemuslimské oblasti” a dodává, že by radnice reagovala totožně, i kdyby se měl na stejném místě otvírat košer obchod.

Odbor správy bytových a nebytových prostor radnice v Colombes tvrdí, že obchod porušuje francouzské republikánské principy upřednostňováním určité skupiny uvnitř společnosti namísto toho, aby zásoboval potravinami všechny. Odbor podnikl nutné právní kroky k ukončení nájemní smlouvy, která by za normálních okolností trvala až do roku 2019. Sulemane Yalcin, jehož obchod je licencovanou součástí (franšíza) obchodního řetězce Good Price, prohlásil, že pouze uspokojuje poptávku svých zákazníků, kteří pocházejí z velkých sídlišť. poskytující sociální bydlení chudým a lidem s nízkými příjmy (eufemismus pro banlieues, v tomto kontextu – chudinské předměstské panelákové čtvrti s regulovaným nájemným /HLM/, pozn. DP).

„Jde jen o byznys,“ prohlásil Yalcin.

„Zaměřuji se na cílovou skupinu, kterou vidím okolo. Nájemní smlouva uvádí ‚obchod s potravinami a s ním související služby‘ bez toho, že by ‚související služby‘ specifikoval,“ prohlásil pro Le Parisien.

Yalcin bude své rozhodnutí neprodávat v obchodě otevřeném v dubnu 2015  alkohol bránit u soudu, první slyšení je naplánováno na 13. října tohoto roku.

„Všechny obchody, které prodávají alkohol, mají problémy s bezpečností,” řekl pro Le Parisien a dodal, že šunku a slaninu neprodává, protože „jejich prodej byl příliš ztrátový,” což podle něj dokládají i starší prodejní data Franprixu.

Tvrdí také, že reaguje na místní poptávku.

„Rozhlížím se kolem, abych věděl, co prodávat. Nájemní smlouva mluví o obchodu s potravinami a spojených činnostech. Všechno záleží na interpretaci ‚místní činnosti,‘” uzavřel pro Le Parisien.

Reportáž Paris halal shop owner facing eviction for not selling pork or alcohol vyšla na stránkách RT 5. srpna 2016. Překlad byl doplněn souvisejícími pasážemi z článku Rory Mulhollanda Sell alcohol and pork or we will shut you down, French town tells halal supermarket, který vyšel na stránkách britského deníku The Telegraph 4. srpna 2016.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív