„Antisemitská a nelidská“: Slova durynského šéfa AfD vyzývající k zapomenutí holokaustu vyvolala vlnu pobouření

 

Björn Höcke

Björn Höcke

 

Židovské společenství a němečtí politici vyjádřili rozhořčení nad slovy jednoho z předních představitelů strany AfD, podle něhož by Německo mělo přehodnotit svůj postoj k připomínání nacistických zločinů a berlínskému Památníku holokaustu.

Björn Höcke, šéf AfD ve spolkové zemi Durynsko, se nyní pokouší hájit tím, že jeho slova byla nesprávně pochopena.

Kontroverzní slova zazněla během jeho úterního projevu ke drážďanské mládežnické pobočce AfD (Junge Alternative für Deutschland) v tomto saském městě. Vyzval k ukončení německé kultury připomínání holokaustu a významné proměně vnímání minulosti země, informují německá média.

Proslulý berlínský památník Holokaustu postavený k připomínce zavražděných evropských Židů popsal jako „památník hanby v srdci našeho hlavního města.“

Za hlasitého potlesku shromážděných také přirovnal válečné spojenecké nálety na Drážďany k atomovým bombám svrženým na Hirošimu a Nagasaki. Podle Höckeho mělo bombardování německých měst „vyrvat ze země naše (německé) kořeny.“

Namísto vychování nové generace vynikajících filantropů, světově proslulých průkopnických filozofů, hudebníků a geniálních vynálezců a objevitelů se německé dějiny vykládají jako „cosi prohnilého a směšného,“ pronesl Höcke podle novin Junge Freiheit.

Předseda Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster byl podle tiskové agentury AP jeho výroky šokován. „Těmito antisemitskými a nelidskými prohlášeními ukazuje AfD svou pravou tvář,“ řekl k tomu.

„Netroufl bych si pomyslet, že 70 let po šoa by nějaký politik v Německu mohl pronést taková slova.“

Podobně tvrdě odsoudil Höckeho slova i německý vicekancléř Sigmar Gabriel: „Nejedná se jen o nějakou provokaci. Nikdy nesmíme nechat takovouto demagogii projít bez odporu,“ napsal na Facebook.

Kritiky se Höcke dočkal i od své vlastní strany. Předsedkyně AfD Frauke Petryová se od jeho prohlášení bezprostředně distancovala a nazvala ho „přítěží pro stranu.“

„Jen to potvrzuje, co jsem řekla už před rokem. Björn Höcke je se svými samostatnými aktivitami pro stranu přítěží,“ řekla pro Junge Freiheit.

Šéfka Strany zelených Simone Peterová označila jeho výroky za „nevyslovitelné.“

„AfD se od toho musí bezpodmínečně distancovat a omluvit se našim židovským přátelům,“ řekla.

V reakci na vlnu pobouření vydal Höcke prohlášení, v němž označil myšlenku, že by kritizoval památník holokaustu nebo německý přístup k dějinám za „zlovolný a záměrně dehonestující výklad toho, co jsem skutečně řekl.“

„Ve svém drážďanském projevu jsem chtěl položit otázku, jak se my Němci díváme na naše dějiny,“ dodal a vysvětlil, že mínil zdůraznit odlišné aspekty dějin národa, který dal světu řadu předních básníků, skladatelů a dalších, napsala agentura Reuters.

Člen radikální strany Levice (Die Linke) Diether Dehmn podle Reuters udal Höckeho na policii za podněcování k nenávisti. Dodal také, že Hoeckeho k jeho výroku povzbudil výrok Ústavního soudu, který se několik hodin před jeho drážďanským vystoupením vyslovil proti zákazu Národnědemokratické strany Německa (NPD).

Nejedná se o první případ, kdy člen AfD vyvolal kontroverzi slovy, jež lze vykládat jako obhajobu německého nacistického dědictví či zlehčování holokaustu. V září 2016 nově zvolený berlínský senátor Kay Nerstheimer označil civilní oběti nacistů za „partyzány“ a jejich zabití za „zákonné.“

Zpráva ‘Anti-Semitic and inhuman’: Outcry as AfD branch leader calls to forget Holocaust vyšla na stránkách RT.com 18. ledna 2017.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív