Kdo chce svrhnout Trumpa?

Donald TrumpAutor: Ruslan Ostaško

Protože z Washingtonu přicházejí neustále protichůdné informace, které jsou zkresleně interpretovány ruskými politickými analytiky a médii (stejně jako v ČR a po celé Evropě, pozn. překl.), na sociálních sítích vzniká určitý zmatek. V komentářích zpráv z USA se bijí na smrt a lámají svá kopí zastánci teze „Trump je náš!“ se stoupenci tvrzení „Trump to vzdal!“

Pojďme se na to podívat s chladnou hlavou.

Za prvé. Trump není „náš“ a je třeba být opravdu pohádkově naivní na to, aby bylo možné Trumpa považovat za nějakou americkou analogii Gorbačova. Trump bude hájit pouze americké zájmy a pouze zájmy těch zájmových skupin, které ho přivedly k moci. To je dobře. A dobře je to proto, protože Trump a jeho stoupenci víceméně správně a pragmaticky chápou, jaké jsou zájmy USA. Většinou se nacházejí v hospodářské oblasti, v níž spolu Rusko a USA nemají rozpory, kvůli kterým by bylo nutné jít do ostré konfrontace až na úrovni vojenského konfliktu. Mezi Čínou a USA takové spory existují. Například konflikt kolem kurzu juanu a kolem Trumpových plánů vracet výrobu z Číny zpět do USA.


Zároveň nepřátelství uskupení Clintonových a jeho hlavních ideologů jako jsou George Soros a Robert Kagan vůči Rusku má charakter ideologický, hodnotový a ne ekonomický. Oni se s námi nechtějí domluvit. Chtějí nás všechny vidět v rakvi, Moskvu v troskách a gay pride na rozvalinách chrámu Krista Spasitele. Pro ně je současné, nezávislé a konzervativní hodnoty prosazující Rusko nepřijatelné už jen proto, že existuje. Trump není proruský politik, ale v porovnání s šílenci z kruhů podporujících Clintonovou působí velmi přijatelným dojmem, protože je s ním přece jen možná diskuze a zničení naší země není jeho fixní ideou. Uznejte, že je přece jen rozdíl mezi tím, kdo chce učinit Ameriku opět velkou a těmi, pro které je nejdůležitější zničit Rusko i za cenu rizika jaderné války.

Za druhé, je třeba chápat, že po volbách ty skupiny elit, které prosazovaly Clintonovou, nikam nezmizely. Kontrolují americká a značnou část světových médií. Mají velmi silný vliv v Pentagonu, v určité části amerických zpravodajských služeb a v americkém finančním sektoru. Pokusili se zmařit Trumpovo zvolení ve volbách i výsledek hlasování sboru volitelů, pokusili se připravit Trumpovi majdan a budou se snažit zmařit jeho inauguraci a velmi pravděpodobně se pokusí o jeho impeachment.

Podívejte se na situaci s Trumpovým prezidentstvím z pohledu té části amerických zpravodajských služeb, které slouží zájmům Sorose a Kagana. Trump může jen tak provést čistku. Pro to není třeba rozpoutávat nějaké politické represe nebo hon na čarodějnice, stačí pouze odhalit skutečnost, že část amerických zpravodajských služeb přímo sponzorovala a podporovala zbraněmi tzv. Islámský stát. Pro mnoho pracovníků amerických zpravodajských služeb se otevírá perspektiva nejen ztráty služebního místa, ale také vězení nebo dokonce ztráty života. Aby se tomu vyhnuli, jsou připraveni nejen šířit jakékoliv falešné zprávy. A obviňovat Trumpa z čehokoliv, bez ohledu na to, jak nesmyslná tato obvinění budou. Z jejich pohledu na tom nemohou prodělat. Když se jim podaří svrhnout Trumpa, bude to pro ně dobré. A když ne, tak ho alespoň při jeho pokusu vyčistit zpravodajské služby rovnou obviní, že likviduje „opravdové americké patrioty z CIA“ podle Putinova osobního rozkazu.

Říci, že americké zpravodajské služby jsou celkově proti Trumpovi nelze. Připomínám, že lehké pero britských novinářů FBI nazývá „Trumpánií“ a jsou pro to dobré důvody.

Také hned druhý den po zveřejnění skandálních tvrzení na CNN a BuzzFeed ředitel amerických zpravodajských služeb J. Clapper se od obsahu vysílání distancoval, vyjádřil lítost nad tímto mediálním únikem a uvedl, že rozvědka bude pracovat pro novou administrativu Bílého domu a pro americký lid.

Sledujeme nyní naprostý institucionální rozpad USA. Politický boj a konflikt uvnitř samotné mocenské struktury přešel do nejostřejší fáze a tato situace může trvat měsíce i roky a podrývat samotné základy americké státnosti. Dojde ke zveřejňování nových kompromitujících materiálů, rezignacím na vysokých místech, vyšetřováním a velmi pravděpodobně k zatýkáním. Je možné, že dojde k pokusu o impeachment, jemuž britské sázkové kanceláře dávají šanci na úspěch 50:50.

Je to dobře nebo špatně? Na jednu stranu není dobré, když se odehrává něco takového v jaderné velmoci. Výsledky mohou být negativní pro celý svět včetně nás. Na straně druhé, pokud budou všechny složky amerického establishmentu zaujaty válkou mezi sebou, prakticky to paralyzuje schopnosti USA podnikat něco významného v zahraniční politice. A já velice doufám, že Rusko s co největší efektivitou využije takovou příležitost.

Úvaha Ruslana Ostaška Кто хочет свалить Трампа? vyšla na blogu autora 13. ledna 2017. Česky úvaha Kdo chce svrhnout Trumpa? vyšla na stránkách Kaliyuga 14. ledna 2017. Překlad Croix.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív