Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Policie ve švédském Malmö prosí veřejnost o pomoc se „spirálou násilí“

Co by bez 'nových Švédů' asi dávali večer ve zprávách?

Co by bez ‚nových Švédů‘ asi dávali večer ve zprávách?

Policie ve švédském Malmö naléhavě žádá veřejnost o pomoc při řešení série závažných trestných činů, včetně desítek pokusů o vraždu, vražd, napadení, znásilnění a dalších zločinů, s nárůstem jejichž počtu se policii nedaří vypořádat.

V pátečním otevřeném dopise velitel policie v Malmö Stefan Sinteus vyzval občany, aby poskytli informace, které by policii mohly pomoci najít pachatele v řadě případů, jejichž vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě.

„Ujišťuji vás, že policie dělá vše pro, aby byli pachatelé předvedeni před spravedlnost. Sami to však nedokážeme – vyřešení těchto násilných zločinů závisí na vás a vašich svědectvích. Proto vás žádám: pomozte nám,“ napsal Sinteus.

Výzva přichází poté, co se objevily informace, že možní svědkové v případě vraždy šestnáctiletého Iráčana Ahmeda Obaida ve čtvrti Rosengard 14. ledna odmítli poskytnout výpověď poté, co se pod fotkami jeho mrtvého těla objevily rasistické výhrůžky určené jeho bývalým spolužákům.

Bojí se. Jsou vyděšení a ptají se, koho zastřelí jako dalšího, řekl ředitel místní školy listu Sydsvenskan, který cituje Local.

Lidé lžou a schválně nás svádějí na špatnou stopu. Je to pro nás problém,“ prozradil Sydsvenskanu někdejší vyšetřovatel J. B. Cederholm.

Rosengard, který se coby „uprchlické ghetto s nejhorší pověstí“ v celé zemi ocitl v hledáčku médií, obývají z více než čtyř pětin lidí migračního původu, především pak blízkovýchodního, afrického a východoevropského. Opakovaně zde dochází k násilí gangů, třenicím jednotlivých etnických skupin a sociálnímu neklidu, když jen necelých 40% obyvatel čtvrti má práci.

Irácký teenager žil ve Švédsku od raného dětství, kdy zde jeho rodina získala azyl. Postřelili ho u autobusové zastávky a následně svým zraněním podlehl. Podle policie se na místě činu v tu dobu nacházelo několik svědků.

Uprchli jsme před válkou a bídou hledat bezpečí. A pak se stane něco takového,“ řekl otec mladíka Sydsvenskanu.

V otevřeném dopise Sinteus jmenovitě zmiňuje Obaidovu vraždu a sobotní pokus o vraždu dalšího teenagera a slibuje využít všech nezbytných prostředků k dovedení obou vyšetřování do konce.

Na pomoc policii v Malmö s tím, co Sinteus popisuje „jako spirálu násilí nebývalých rozměrů,“ vyslali do města minulý týden posily z policejního ústředí, které mají podle  Sinteuse do města dorazit příští týden.  Celkem 130 policistů momentálně pracuje výlučně na vyšetřování závažných zločinů.

Policie v Malmö v současnosti vyšetřuje 11 vražd a 80 pokusů o vraždu. Když se k tomu připočtou další násilné trestné činy, napadení, znásilnění, krádeže a podvody,“ dodává, znamená to pro jeho oddělení „značné přepětí lidí i zdrojů.“

Není to poprvé, co se ve třetím největším městě v zemi a domově početné populace migrantů objevuje znepokojení z narůstající vlny zločinnosti. Loni v červenci vlna přestřelek, výbuchů a žhářství po procesu se třemi muži odsouzenými za podíl na vánočním bombovém útoku v Rosengardu přiměla místní policisty požádat své kolegyna celostátní úrovni o „sdílení expertizy.“

Policejní mluvčí Lars Förstell tehdy RT řekl, že do násilí etnických gangů a zločinů napojených na pašování drog i další trestnou činnosti je zapojeno asi 30-40 lidí se zločineckou minulostí.

Ten konflikt má spíš rysy organizovaného podnikání,“ nechal se slyšet.

V září byli při přestřelce a automobilové honičce zraněni čtyři lidé.

Už tak obtížná situace, ještě zhoršená přílivem žadatelů o azyl bez dokumentů, přiměla švédské úřady označit některé oblasti jako tzv. „no-go zóny,“ jejichž počet se v září zvýšil na 55.

Obaidovu smrt však policie za součást války gangů nepovažuje, protože mladík neměl záznam v trestním rejstříku a nebyl policii známý.

Článek Police in Swedish city appeal for public help amid ‘upward spiral of violence’ vyšel na zpravodajském webu Russia Today 28. ledna 2017.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

23. dubna 1876 se v německém Solingenu narodil Arthur Moeller van den Bruck, kulturní historik a spisovatel, jeden z nejvýraznějších představitelů hnutí tzv. konzervativní revoluce v meziválečném Německu. Titulní koncept jeho nejznámějšího díla Das Dritte Reich, tedy ideu Třetí německé říše, převzali později národní socialisté. Celoživotně nervovými problémy sužovaný Moeller van den Bruck zahynul vlastní rukou v roce 1925.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív