Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Švédsko, země bez zákona: Násilné gangy migrantských „mladíků“ proměnily podle policie nákupní centrum Nordstan v „no-go zónu“

 

Nordstan

Každodenní realita v nákupním centru Nordstan. (Zdroj: Göteborgs-Posten)

 

Autorka: Lizzie Strommeová

Gangy mladých migrantů proměnily největší nákupní centrum v zemi v „no-go zónu,“ kde zastrašují policisty, obtěžují dívky a nepokrytě prodávají drogy.

Gothenburgská policie musela zavést mimořádná opatření, aby se vypořádala s narůstajícím množstvím incidentů, které u nakupujících i podnikatelů vyvolaly obavy o jejich bezpečnost.

Přestože vykazuje nákupní centrum Nordstan největší roční obrat  i počty návštěvníků v zemi, jakmile se v osm večer zavřou obchody, vlády nad ním se – navzdory přítomnosti mnoha policistů – ujímají zločinecké gangy imigrantských mladíků.


Jeden z důstojníků gothenburgské policie Jonas Bergqvist pro švédské noviny Expressen řekl: „Od minulého podzimu pozorujeme nárůst počtu incidentů, hlavně mezi nezletilými bez doprovodu, kteří se zdržují v nákupním centru Nordstan.

„Po večerech obchodují s drogami a někdy dochází i k potyčkám mezi jednotlivými gangy. Když v jejich domovině existuje nějaký konflikt, přinášejí si ho [do Švédska] s sebou.“

Jeho kolega Rikard Sorensen dodává, že patrný je i nárůst agresivity vůči policii.

„Koluje tu velké množství drog, rozhodně bych do Nordstanu nenechal jít svého syna.“

„Člověk tam riskuje přepadení, dívky také obtěžování.“

Nákupní centrum Nordstan se stalo hlavním místem setkávání nezletilých a přestože se na některých incidentech podíleli i švédští teenageři, podle úředníků stojí za prudkým vzestupem kriminality imigranti z Afghánistánu a Sýrie bez doprovodu a původem marocké „děti ulice“.

Jen několik dní poté, co muselo nákupní centrum předčasně zavřít o silvestrovské noci, kdy gangsteři hrozili, že odpálí dělbuchy uvnitř budovy, asi 150 teenagerů obklopilo a vyhrožovalo policistům, říká Bergqvist.

„V Nordstadstorgetu došlo k incidentu, kde bylo několik policistů obklíčeno velkým množstvím mladých lidí. Situaci vyhodnotili jako nebezpečnou a přivolali posily,“ dodal.

V nákupním středisku na jihozápadě Švédska také např. oloupili teenagera, zatímco mu drželi na hrdle rozbitou láhev nebo vyhrožovali prodavači, který se snažil chránit své zboží před zloději.

Sorensen stávající stav odsoudil a přidal jasné rýpnutí do liberální švédské imigrační politiky, když podle něj řada mladých cizinců působících chaos nemá doklady totožnosti.

Díky této absenci dokladů musela policie vandaly předat sociálním službám, jelikož jim nemohli prokázat, že jsou dospělí. Tím pádem se během krátké doby výtržníci znovu ocitli na svobodě.

„Stáli přede mnou lidé, kteří vypadali na 35, ale tvrdili, že jim je 15. Nemůžu nijak dokázat, že lžou, takže jsem je musel pustit,“ říká Sorensen.

Přiznání, že se z Nordstanu stalo místo bez zákona, přichází poté, co švédská policie loni vydala zprávu, kde byly rozebrány incidenty z více než 55 oblastí označených jako „no-go zóny.“ (Bližší informace k údajně neexistujícím no-go zónám /ve Švédsku nazývanými poněkud eufemisticky „nebezpečné zóny“/ viz Polisens hemliga rapport: Här är Stockholms läns farligaste områden /Tajná policejní zpráva: Zde se nachází nebezpečné oblasti ve stockholmském kraji/, Aftonbladet, 4. února 2016 /mapa oblastí zde/. Další „nebezpečné oblasti“ lze dohledat v článku Sveriges ”No go”-zoner, Informationskriget, 11. února 2016, pozn. DP)

Jsou v ní podrobně popsány útoky na policisty, sexuální napadení, děti nosící zbraně a všeobecný chaos sužující zemi.

Třetí největší město Švédska Malmö sužuje chaos. Během silvestrovské noci žháři ve městě zapálili mnoho aut a policie, která přiznala, že nemá nad oblastí kontrolu, ji označila za „válečnou zónu.“

Článek Lizzie Strommeové Lawless Sweden: Violent migrant youths turn shopping centre into ‚no-go zone‘ vyšel na stránkách Express 16. ledna 2017.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív