Categorized | Politika, Prognostika, Ekonomie

Trump a finančníci

Donald Trump Goldman Sachs

Některé Trumpovy pověstné tweety začínají připomínat bumerang.

Autor: Michail Chazin

Poslední dobou mají moji čtenáři mnoho otázek ohledně vztahů Trumpa a „finančníků.“ Tyto dotazy narostly v souvislosti se vstupem představitelů banky Goldman Sachs, která je považovaná za základnu finančníků, do Trumpova týmu a se zrušením řady omezení pro finanční sektor z roku 2008, zavedených Obamou z důvodu tehdejší krize. Pokusím se odpovědět, i když se mi samozřejmě všechny detaily vysvětlit nepodaří.

Připomínám, že rozhodnutí z roku 2008 bylo situační, nic v principu neřešilo a celkově nebylo příliš vhodné pro finanční systém, který koneckonců musí fungovat za všech okolností, dokud nebude zaveden komunismus. Ve skutečnosti situaci tehdy zachránila peněžní emise, kterou zastavil v roce 2014 právě Obama. Ale ještě předtím, v roce 2011, za podmínek plného vědomí, co záhy udělá Obama, došlo k pokusu vyjmout zpod kontroly USA emisi světové měny. Tento pokus zastavil Obama zorganizováním „causy Strauss-Kahn.“

Do té doby byla světová elita jednotná, zdrojů bylo dost pro všechny. Ale pak se stalo zřejmým, že mechanismus pro udržení této elity bude muset být dříve či později (jak se během tří let ukázalo v praxi) opuštěn – byly vytvořeny dvě varianty východu z této situace. První – na nic nebrat ohled, prosadit svého člověka na post prezidenta USA a tupým pokračováním v emisích FEDu držet světové finanční instituce nad vodou. To byli budoucí „finančníci.“ Důsledky pro ně nejsou důležité, hlavní je udržet ve své moci zdroj svého postavení.

Druhá skupina navrhuje odstranit ze světové ekonomiky dluhový „převis,“ oživit reálnou poptávku a začít obnovu regionálních ekonomických uskupení.  To byli budoucí „izolacionisté“ (označení převzato z americké politiky 19. století). Také je čekají problémy, protože stimulace ekonomiky dalšími emisemi musí být v důsledku jejich požadavků podstatně snížena, což znamená velký ekonomický pokles v celém světě.

Dalším důležitým rozdílem, který je třeba brát v úvahu je to, že pokud „finančníci“ jsou liberálové, tak „izolacionisté“ jsou konzervativci.

A teď se podívejme na situaci z pohledu těch, kteří jsou zástupci světových elit, resp. těch, kteří jsou o kousek níž, kteří se scházejí v Davosu nebo bilderbergském klubu (což jsou ekonomické a politické jednací platformy lidí blízkých Moci). Oni tento rozkol cítí, ale nevědí, jak se rozhodovat, s kdo je přítel a kdo nepřítel. To není tak jednoduché, jde o dlouhodobé vztahy budované generace, není jednoduché přijmout odpovídající rozhodnutí. Vzpomeňme si, jak se u nás chovali lidé před odstřelem Nejvyššího sovětu, i když ve srovnání s dnešní situací to byla jen hádka na dvorku na pískovišti.

A teď se pojďme podívat na konkrétní problémy. Ano, Goldman Sachs je ideové centrum finančníků. Ale je to banka patřící britskému kapitálu – konspirologové by řekli, že je rotschildovská. Ano, má pevné zakotvení ve finančních strukturách, ale konkrétní lidé v bance mohou být lidmi právě těch Rothschildů, kteří podpořili vystoupení Británie z EU. To znamená, že se postavili na stranu „izolacionistů? Nebo podporovali opačnou stranu? Ale proč by pak budovali vztahy s Rosněftem (pozn. překl.: největší ruská ropná společnost vlastněná ruskou vládou)?

Už jsme psali dříve ve Schodech do nebe (kniha M. Chazina a S. Ščeglova vydaná v roce 2016, orig. Лестницa в небо, pozn. překl.), že pochopit k jaké skupině elit náleží konkrétní člověk, je velmi složité a vyžaduje to důkladné pátrání. Pro Trumpa je všechno jednodušší, protože tyhle lidi zná celá desetiletí. A za tohoto předpokladu může mít docela rozumné důvody se domnívat, že tihle podpoří spíše „izolacionisty,“ než „finančníky.“ Tím spíš, že má jasná kritéria: ideový tradicionalista nejspíše nebude podporovat „finančníky,“ k liberálním „hodnotám“ má odpor.

Obecně lze říci, že nyní probíhá bolestivé rozdělení dříve jednotných světových elit do dvou hlavních uskupení. Celý proces ještě nedošel až „dolů,“ ale dříve či později dojde. A pak se mnozí naši liberálové přebarví, což jim ostatně jde velmi snadno. Ale zatím ještě naprosto není možné o mnoha lidech říci, které z těchto dvou uskupení budou podporovat zítra.

O odvolání konkrétních obamovských příkazů a zákonů jsem už hovořil – měly dočasný charakter a zvláštní důvod zachovávat je dál nebyl, chod systému je třeba změnit. Mimochodem, jak jsem už vícekrát napsal, Trump má problémy s tím, že všichni jeho experti studovali ekonomii, v níž jsou problémy současné krize tabuizovány. Proto nejsou schopni dát vzniknout ničemu konstruktivnímu, ale to už je téma na samostatný článek. Zatím je nezbytné zkoumat, jak probíhá rozdělení dříve jednotné světové elity. Překvapení jsou u tohoto procesu naprosto nevyhnutelná, jako například vstup zástupců Goldman Sachs do Trumpovy administrativy.

Analýza Michaila Chazina Трамп и финансисты vyšla na stránkách World Crisis 5. února 2017. Česky analýza Trump a finančníci vyšla na stránkách Kaliyuga 19. února 2017. Překlad Croix.

3 Responses to “Trump a finančníci”

  1. Vrka napsal:

    „Spojeným státům vládne idiot, okomentoval Trumpa Islámský stát
    „Jste (USA) v úpadku a známky vašeho zániku jsou očividné úplně každému,“ citoval Reuters mluvčího IS abú Hasana Muhádžira.

    „Neexistuje už víc důkazů o tom, že vám vládne idiot, který neví, co to je Sýrie nebo Irák nebo islám,“ uvedl také zástupce islamistů na záznamu, který byl zveřejněn v úterý (4.4.) v internetové komunikační službě Telegram.“

    Dnes, po útoku na Sýrii musím konstatovat, že skutečně je.

  2. Orkyniosdrymos napsal:

    S Asadem se musí něco dělat, prohlásil v reakci na chemický útok Trump jako obehraná písnička… I v této souvislosti bych tu chtěl připomenout zdejší starou diskusi o Trumpovi. Tvrdil jsem v ní, že DJT kromě pár líbivých a účelných slibů neudělal vůbec nic a že nadšení z něj není než obrovská naivita. Jak na mě reagovala zdejší redakce si může každý připomenout v uvedeném odkaze.
    Nechci zde otevírat staré a nesmyslné rozepře ani si něco dokazovat. Pouze bych chtěl s odstupem nějakého času a s novými poznatky ukázat, jak se věci mají, a znovu vznést námitku, že s „hype“ přístupem se politikou budeme leda soustavně znemožňovat. Opravdu to není cesta, kterou bychom mohli něčeho dosáhnout..

  3. Michla napsal:

    Lepšie a pravdivo by to znelo „Trump a jeho židia“ !!!

Trackbacks/Pingbacks


Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Víte, že…

29. března 1895 se v Heidelbergu narodil německý spisovatel, filozof, publicista, entomolog a veterán obou světových válek Ernst Jünger. Jako mladý se proslavil svým válečným románem V ocelových bouřích, ve výmarské éře se řadil k předním postavám tzv. konzervativní revoluce. Odmítl přímou spolupráci s národně socialistickým režimem, po válce se pak z politické arény stáhl úplně, i tak však výrazně ovlivnil některé proudy pravicového myšlení, a po zbytek svého dlouhého života se věnoval literární tvorbě.
29. března 2012 zemřel na selhání srdce ve věku pouhých nedožitých 50 let pravicový anglický intelektuál, politik, spisovatel a brilantní řečník Jonathan Bowden, od 90. let aktivní nejprve v Konzervativní straně, následně v řadách BNP i různých menších uskupení.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív