Maďarský Kulturkampf: Sbohem „genderovým studiím“ je teprve začátek

Ferenc Almássy

Ferenc Almássy

Autor: Ferenc Almássy

Maďarsku nově platí zákaz vyučovat tzv. genderová studia. Došlo k tomu v rámci velice důležitého kulturního a ideologického střetu, který v posledních měsících dramaticky překresluje politické, kulturní i intelektuální podmínky v zemi.

Rozhodnutí bylo oznámeno v půli srpna. Studenti, kteří už na některé z vysokých škol „genderová studia“ studují, je budou moci dokončit, nové kurzy ale už začínat nebudou. Toto opatření nové vlády Viktora Orbána rozlítilo opozici, která se však nachází v horším stavu než kdy předtím. „A co to bude příště, zakážete potraty?“ ptal se znepokojeně liberálně levicový časopis HVG. „Zakážou i matematiku?“ přizvukoval v chabém pokusu o ironii další levo-liberální plátek Azonnali.

Po drtivém dubnovém volebním vítězství premiér Orbán lehce obměnil svůj tým. Největší poprask jednoznačné vyvolalo jmenování uznávaného profesora a chirurga dr. Miklóse Káslera šéfem „‚superministerstva‘ lidských zdrojů“, jež nově převzalo agendu někdejších ministerstev zdravotnictví, školství a práce a sociálních věcí. Kásler je pro tento post ideálním kandidátem. Tento mnohými profesními vyznamenáními oceněný onkolog už předtím stál v čele Maďarského národního onkologického ústavu a vyučoval na univerzitě. Zároveň se označuje za důsledného křesťana a iliberálně smýšlejícího člověka. Liberalismus se podle něj vyčerpal a striktnější dodržování Desatera by vedlo ke zdravějšímu národu. Liberální síly v zemi něco podobného samozřejmě značně znepokojuje a pobuřuje.

Ovoce začíná přinášet také vytrvalá práce novináře z řad sedmihradské maďarské menšiny Árpáda Szakácse. Ten v sérii článků nazvané „Kinek a kulturális diktatúrája?“ („Čí kulturní diktatura?“), zveřejňované – právě vyšel 13. díl – v nacionalistickém a Orbánovi nakloněném listu Magyar Idők napadá hegemonické postavení liberální levice v kultuře. Jmenuje konkrétní jednotlivce a odhaluje jejich machinace. Každé pokračování jeho série je tak malým zemětřesením na maďarské kulturní scéně. Jeho metodicky vedené pranýřování už vedlo k odvolání vedoucího institutu, který až příliš ochotně bagatelizoval bolševické zločiny a vyváděl peníze levo-liberálním subjektům.

Opravdový kulturní boj proti nadvládě liberální levice v kulturních, mediálních a intelektuálních kruzích mohl naplno vypuknout i díky Orbánovu posvěcení v jeho červencovém projevu v Tusványosu.

Cíl je jasný – skoncovat se schizofrenií (nebo je to obyčejná zbabělost?) typickou pro současnou pravici, jíž až příliš záleží na mínění nebo dokonce morálním svolení svého protivníka. Dlouhodobý úspěch Orbánových hospodářských kroků, jeho mistrovsky zvládnutá předvolební kampaň a jeho rostoucí celoevropský vliv vložily iliberálnímu táboru v zemi do rukou historickou příležitost k uskutečnění deliberalizujícího tažení.

O rozkladu opozice, z níž se stala intelektuální poušť, na níž se do omrzení opakují prázdné mantry, jednotlivé frakce si hází klacky pod nohy a ohlížejí se po pomoci ze zahraničí, nemluvě.

Po nezdaru snah vykořenit bývalé komunisty, kteří se přelakovali na demokraty a mezi lety 1989 a 2002 se opevnili v řadách establishmentu, nehodlá Orbánova strana Fidesz tento omyl opakovat. Tentokrát chtějí protinárodní síly důsledně vykořenit z vlivných institucí.

Jako jedni z prvních platí cenu „genderová studia“. Tento měsíc vešlo ve známost, že dvě univerzity – včetně Sorosovy Středoevropské univerzity – které vyučovaly tuto společenskou pseudovědu, ve skutečnosti jen další nástroj k pumpování liberální ideologie do země, dostaly pokyn s výukou skončit. Opozice v duchu Ezopovy bajky „Pasáček a vlk“ kvílí o nastupující „diktatuře“, nikdo už je ale neposlouchá, protože jejich hlasité stížnosti na každý Orbánův krok se lidem dávno přejedly. Většina rádoby revolucionářů navíc v té době byla na dovolených. Léto však pomalu končí, a tak brzy zjistíme, jak silné reakce tento zákaz vyvolá.

Podle předsedy Národního shromáždění Maďarské republiky László Kövéra, jsou „genderová studia“ importem „protispolečenských“ a „extrémistických“ idejí do Maďarska. A Kövér neváhal zajít ještě dál. Genderismus podle něj sice někdo vydává za vědu, ve skutečnosti však jde o ryzí ideologii a „pokusy s lidským myšlením“ o nic lepší než nacistická eugenika.

Zůstávají ale i nezodpovězené otázky. Jak se genderová studia do Maďarska vůbec dostaly? Kdo je v Maďarsku zavedl? Zkrátka, sbohem „genderová studia“. Maďarsko o vás nestojí.

A to je teprve začátek.

Článek Kulturkampf in Hungary, goodbye “gender studies” – and it’s only the beginning vyšel na zpravodajském webu Visegrád Post 25. srpna 2018.

5 Responses to “Maďarský Kulturkampf: Sbohem „genderovým studiím“ je teprve začátek”

  1. Martin Rubáš napsal:

    I my bychom potřebovali někoho jako je Viktor Orbán. Bohužel lídri naší pravice, jako je Fiala a Kalousek se mu ani trochu nepodobají.

    https://www.epshark.cz/clanek/669/potrebujeme-orbanizaci-pravice

  2. TK napsal:

    Vřelé díky za sérii hodnotných komentářů.

  3. VZ napsal:

    Ano, zkuste zapátrat a uvidíte sám

  4. TK napsal:

    Dvě úplně odlišné věci, které spolu nijak nemůžou souviset, je to tak, Víte?

  5. VZ napsal:

    Tak je ten Miklós Kásler chirurg, nebo onkolog?

    Pak má někdo takovéhle články brát vážně …

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

24. dubna 1906 se v Madridu narodil vůdce španělského fašistického hnutí Falange Española (Falanga), politik a právník José Antonio Primo de Rivera. V následující občanské válce generál Francisco Franco porazil levicové republikány a Španělsku vládl až do roku 1975. Kult mučedníka Primo de Rivery však podle mnohých využíval velmi cynicky a falangisté byli politicky odstaveni.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív