Categorized | Historie, Kultura

Holodomor – výstava při příležitosti 75. výročí velkého hladomoru na Ukrajině

Mezinárodní výstava při příležitosti 75. výročí událostí, nazývaných „Holodomor“, byla 20. listopadu zahájena v Kyjevě, kde bude probíhat až do 6. prosince tohoto roku. Slavnostního zahájení akce, nad kterou převzali záštitu hlavní sekretář ukrajinské prezidentské kanceláře Ivan Vasjunyk a známý umělecký režisér Vasyl Vovkun, se zúčastnil i ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

Akce bude zahrnovat 4 nezávislé výstavy, které budou možné ke shlédnutí po 17 dnů v Ukrajinském domě v centru Kyjeva.

Na pořádání výstavy se podílí mnoho institucí a organizací, jak ze státní, tak ze soukromé sféry. Patří mezi ně například Ukrajinský ústav národní paměti. Na 3000 ukrajinských nadačních fondů, dále také ukrajinská bezpečnostní služba, která výstavě přispěla několik desítkami unikátních dobových dokumentů, nebo ukrajinští výtvarníci a jiní umělci.

Mnoho vystavovaných prací vzniklo mezi lety 1989 až 1993, v letech, kdy umělci mohli tehdy prvně do své tvorby akcentovat otázku minulosti, včetně jejích zločinů. Některé z vystavovaných plakátů také například zahrnují práce Kyjevské akademie umění, vytvořené v letech 2006-2007 pod vedením profesora Vitalije Šístka.

„Holodomor očima sbírek ukrajinských umělců“ například přinese zhruba 100 unikátních prací k tématu, které se budou sestávat z kompilace nástěnných maleb, černobílých skic, linorytů a dalších.

Po celých 17 dnů výstav bude k vidění celá škála filmů a dokumentů, včetně mnoha workshopů s vystavovanými a nabízenými knihami a publikacemi. Výstava bude největší akcí podobného zaměření v posledních letech a je otevřena široké veřejnosti.

Juščenko vyzval při příležitosti mezinárodní výstavy společnosti a vlády po celé Evropě k jasnému odsouzení zločinů, spáchaných stalinistickým režimem, mezi které největší patří právě Holodomor let 1932-1933.

„Stalinské zločiny, genocida způsobená cíleným hladem, hlavní teror třicátých let a mnohé další věci by měly být plně odsouzeny mezinárodním společenstvím. Je úkolem pro všechny země, politiky a veřejně činné osoby, aby akceptovaly hodnoty demokracie“, řekl Juščenko.

Zdroj ForUm: International 75th commemoration exhibition „Holodomor 1932-1933 to be held in Kyiv.

One Response to “Holodomor – výstava při příležitosti 75. výročí velkého hladomoru na Ukrajině”

  1. Anonymous napsal:

    Goebels: Tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou.
    Druhý názor na hladomor na Ukrajině. Při začátku kolektivizace v zemědělství se podařilo zemědělcům vybít na půlmilionů koní ( v té době důležitých i pro armádu!!) Příští rok chtěli zemědělci podrazit režimu nohy tím, že nechali zničit dobrou úrodu na polích. Sklidili si to, co potřebovqali pouze pro vlastní rodinu. Aby vláda zabránila vzniku hladomoru ve městech a vzniku nespokojenosti ve městech vyslala na venkov několik desítek tisíc dělníků z měst. Ty zabavili zemědělcům to, co měli odevzdat do státního výkupu. Tím ale na venkově skutečně došlo k hladomorům, kdy zemřelo několik miliónů lidí hladem. Bylo to kruté, ale nic podobného se již nikdy neopakovalo.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív