Categorized | Geopolitika, Prognostika

Rusko očeká krizi ve vztazích se Západem (prognózy na rok 2008)

Rusko se stalo vedoucím hráčem ve světě, mezi největší události loňského roku patřil mnichovský projev Vladimíra Putina a vyjednávání o problému Kosova. Výsledky mezinárodních událostí, které proběhly v roce 2007 komentovali pro portál Pravda.ru politologové Sergej Markov, Michajl Leontěv, Boris Makarenko a Alexandr Dugin. Odborníci se rovněž podělili i o svoje očekávání mezinárodních událostí i pro nadcházející rok 2008.


Sergej Markov, ředitel Institutu politických studií, člen prezidentského Výboru pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv, docent politologické fakulty při filosofické fakultě moskevské státní university M.V. Lomonosova:

„Nejdůležitější události roku 2007 – diskuse ohledně Kosova, jež je schopná podstatně změnit světovou situaci. V této souvislosti bych zmínil rozhodnutí Spojených států a Evropské unie uznat jeho nezávislost. Druhá – íránská krize, která obsahuje jak vzrůstající riziko plánovaného vojenského zásahu, tak i následně zprávu CIA o pozastavení jaderného programu. Není doposud jasné, jak na tuto zprávu lze pohlížet – jestli je to skutečné odstoupení od záměru bombardovat Írán, nebo jestli je řeč o oslabení ostražitosti Íránu před začátkem války. Třetí – prezidentské volby ve Francii, které daly podnět hovořit o formování nové konzervativní vlny v Evropě. Čtvrtá – podpis konstituční smlouvy Evropské unie v Lisabonu. Pátá – mnichovský projev Vladimíra Putina, vytyčující novou ruskou (zahraniční) politiku, jako alternativu politice Spojených států. Šestá – zesílení vojenského tlaku Spojených států a zlepšení situace v Iráku. Také bych chtěl upozornit na neúspěch rozhovorů o reformě Světové obchodní organizace (WTO).

V příštím roce, za prvé, očekávám krizi ve vztazích Ruska se Západem. Dozrálo velmi mnoho důvodů pro tuto krizi – Kosovo, CFE (Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě), otázky energetické strategie, tranzitní trasy plynu, otázky postsovětského prostoru (státy bývalého Sovětského svazu), OSCE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). Za druhé, prezidentské volby ve Spojených státech a možná změna americké zahraniční politiky. Není vyloučeno, že nová administrace bude více konzultovat svůj postup s Evropou. Za třetí, kosovská krize, která může vyostřit destabilizaci situace na Balkánu a v řadě dalších oblastí na světě. Kromě tohoto, je možná začátkem roku i krize v Gruzii, jelikož ani jedna strana nevěří té druhé a chystá se k silovému řešení. Očekává se také zhoršení energetických problémů a ratifikace konstituční smlouvy Evropské unie.

Zdá se mi, že nedojde k velkým kataklyzmatům, nicméně budou převládat negativní zprávy. Vzrůstá chaos, mocnosti nemají sladěnu politiku. Každá z nich – Rusko, Spojené státy, Evropská unie a Čína – nemají jasnou linii. Tím spíše se nedá mluvit o tom, že je u nich nějaká společná linie. Před našima očima dochází ke krizi mezinárodního práva a v příštím roce může dojít k jejímu prohloubení“.

Michajl Leontěv, ekonom, šéfredaktor časopisu „Profil“, autor televizního seriálu „Velká hra“, vedoucí televizního pořadu „Odnako“ na Prvním kanále:

„Především bych chtěl poukázat na všem viditelný návrat Ruska do světového dění během roku 2007, v úloze jednoho z vedoucích hráčů. Samozřejmě k tomu nedošlo během jednoho roku, nicméně v minulém roce to bylo viditelné jak v politice, tak i v ekonomice. Rusko – to je výjimečný stát. Jako jediný na světě zaujímá pozici protiváhy Spojeným státům. Ve skutečnosti totiž, ani Čína, Indie nebo Evropa toho nejsou schopny. Díky tomuto může Rusko vybírat politické dividendy od těch, které americká hegemonie utlačuje.

Kosovo – opomíjená stránka světové historie, přitom v příštím roce mu budu vyhrazeno viditelné místo. je těžké se k tomu vyjadřovat v souvislosti s minulým rokem. Hnisavá rána, která dozrála během roku 2007 se příštím roce otevře. Ještě jednu velkou zahraničně-politickou událost můžeme čekat v roce 2008 – zmrazení geoekonomické integrace Ruska s Evropou.V mnohém je toto způsobeno chováním Francie a Německa na světové politické scéně. Vzdali se polosuverénní politiky, která byla nesamostatná, což znamená podřízená Spojeným státům.

V roce 2008 může dojít k zajímavým událostem v západní a střední Asii. Tady obzvláště vyniká problém íránského jaderného programu. Zajímavý je i problém Libanonu – zde vzniklo spojenectví mezi Íránem, Sýrií a částí hnutí Hamás. Silně protizápadně je zaměřena energetika v řadě muslimských států. Současně však řada sunnitských států je připravena uzavřít spojenectví s Izraelem. Upozorňuji také na nestabilitu Pakistánu.

Celkově chci říct, že nová konfigurace blízkého a středního Východu – je jedno z hlavních očekávání roku 2008. Kurdský, palestinský, pákistánský a vůbec největší, íránský problém – všechny tyto problémy mohou explodovat. Tento nenáhodný nenáhodný proces závisí na vůli Spojených států. A vůle Američanů k tomuto výbuchu, v kontextu nastávajících prezidentských voleb a v kontextu nadcházející světové finanční krize, je obrovská. Za určitých podmínek může také začít Třetí světová válka – to jsem neřekl já, ale George Bush. Spojené státy provokují nekontrolovatelné procesy a myslí si, že si mohou v klidu sedět za oceánem. Tak tedy toto jsou hlavní očekávání od roku 2008″.

Boris Makarenko, zástupce ředitele Centra politických technik:

„Rok 2007 nebyl ani tak bohatý na události. Byl to spíše rok „pozičních bojů“, protože ani v otázce Kosova, ani v problému protiraketové obrany (PRO) ani ohledně Íránu nedosáhlo Rusko velkých úspěchů, nebo nezdarů. Náš stát jen prostě hájil svoje zájmy. Sem bych zařadil i Putinův mnichovský projev, což byl jeden z posunů ruské diplomacie. Kromě tohoto, pozitivní udalost – bezesporu, Olympiáda v Soči.

Domnívám se, že v roce 2008 dojde k řešení otázky Kosova, které bude místem konfliktu. V ostatních směrech neočekávám nic obzvláště zajímavého. Pro ruskou diplomacii budou veškeré události spojeny tím či oním způsobem s nezávislostí Kosova.

Co se týká postsovětského prostoru, hlavní událostí se může stát to, pokud se potvrdí doposud rozporné informace o podpisu Konstituční smlouvy Ruska a Běloruska. Kromě toho, jestli začnou praktické kroky ve výstavbě plynovodu kolem Kaspického moře, to bude také významná událost“.

Alexandr Dugin, vedoucí Mezinárodního euroasijského hnutí, ředitel Centra geopolitických expertíz:

„Myslím, že nejvýznamější událostí loňského roku byl projev prezidenta Putina v Mnichově, který fakticky změnil geopolitickou podobu světa. Do té doby se v tichosti předpokládalo, že unipolární svět, kterému dominují Spojené státy, je samozřejmostí o které by se nemělo pochybovat. O tom, že by to tak nemělo být, nebylo obvyklé otevřeně mluvit. O tomto mluvili jen „ztroskotanci“ světové politiky – prezidenti Íránu a Venezuely, Mahmúd Ahmadenížád a Hugo Chávez. Když o tom promluvil prezident druhé nejvyzbrojenější země na světě, přičemž ale země demokratické a nikterak marginální stalo se to, že Putin strhl jakousi pečeť mlčení a těm samým Spojeným státům začal klást otázky.

Nadcházející rok bude pro Rusko velmi složitý, vzhledem k objektivním potížím spojeným s výměnou hlavy ruského státu. Naši protivníci, především Spojené státy, se tohoto snaží využít. Mají dobře vyzkoušené metody destabilizace politické situace. Kromě „barevných revolucí“ existuje ještě velké množství způsobů jak destabilizovat situaci v Rusku. Například, uplácení zkorumpovaných elit, nebo odborníků. Tato vlivová síť bude aktivizována.

Putin obnovil naši suverenitu, ale hrozba její ztráty nadále zůstává. Katastrofě je možné se vyhnout, nebo v krajním případě, zmírnit a zdolat. Znovu třímáme v rukou osud našeho státu, o který jsme málem přišli v devadesátých letech. Člověk by chtěl, aby skvělé okamžiky Putinova mnichovského projevu neskončily“.

Článek Россию ждет кризис в отношениях с Западом (прогнозы на 2008 год) byl převzat ze stránek Pravda.ru.

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Víte, že…

29. března 1895 se v Heidelbergu narodil německý spisovatel, filozof, publicista, entomolog a veterán obou světových válek Ernst Jünger. Jako mladý se proslavil svým válečným románem V ocelových bouřích, ve výmarské éře se řadil k předním postavám tzv. konzervativní revoluce. Odmítl přímou spolupráci s národně socialistickým režimem, po válce se pak z politické arény stáhl úplně, i tak však výrazně ovlivnil některé proudy pravicového myšlení, a po zbytek svého dlouhého života se věnoval literární tvorbě.
29. března 2012 zemřel na selhání srdce ve věku pouhých nedožitých 50 let pravicový anglický intelektuál, politik, spisovatel a brilantní řečník Jonathan Bowden, od 90. let aktivní nejprve v Konzervativní straně, následně v řadách BNP i různých menších uskupení.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív