Categorized | Politika

Nově k „židovské otázce“

Ve své poslední knize La Nouvelle question juive (z července 2007) odsuzuje G. Faye jak „revizionismus“, tak „odmítání“. Vysloužil si za to kritiku nejen Roberta Faurissona, slavného veterána mezi revizionisty, „nostalgiků“ Třetí říše, ale i vůdců některých francouzských, tradičně (monarchisticky či katolicky) orientovaných nacionalistických skupin. Faye, který má u „staré pravice“ vroubky už pro svůj evropský nacionalismus a vstřícný postoj k Rusku, svůj další „prohřešek“ proti „pravicovému kánonu“ vysvětluje: „Antisemitské a revizionistické postoje jsou dnes naprosto kontraproduktivní a nekonsekventní. Svoboda projevu v otázce holocaustu Evropu nezachrání.“ Faye také připomíná, že mnoho mladých rebelů vehnaly přímo do náruče islámu, momentálně největšího nepřítele Evropy. Ze stejného důvodu odmítá i ortodoxní francouzský antiamerikanismus.

Někteří odpůrci hélotizace národů a symbolického násilí, jehož se dennodenně (a beztrestně) dopouštějí masmédia, se rovněž pokoušejí „holocaust-tabu“ využívat jako nástroje k prosazování svobody slova. Bohužel, okamžitá asociace s rasovou politikou Třetí říše, která s ní má sotva co společného, jejich snahy automaticky diskvalifikuje. Námitka, proč není trestné bagatelizování nebo „odmítání“ komunistických zločinů (i ve fr. univerzitním prostředí běžné), je samozřejmě namístě.

Antisemitismus není nemoc, jeho příčiny jsou – tam, kde není uplatňována filtrace poznání – až příliš čitelné, ale může se jí stát. Spojitost nenávisti, obdivu a lásky byla právě ve francouzské literatuře popsána mnohokrát. „Připisovat nyní židovské otázce význam gordického uzlu, jehož rozetnutím budou vyřešeny všechny problémy, před nimiž bílé národy stojí, je opravdu „nekorektní“ a vzhledem ke stavu věcí i anachronické“, tvrdí Faye.

3 Responses to “Nově k „židovské otázce“”

  1. Waldgänger napsal:

    nene: Máte konstruktivní, nehysterický přístup k Fayeho „Nové židovské otázce“. Jistě je jeho postoj diskutabilní, ovšem deklasující označení „agent sionismu“ jakoukoli seriozní debatu o tématu předem vylučuje. Stejně tak limituje debatu i neexistence českého překladu knihy „La Nouvelle question juive“ a tak si většina zkratovitě myslících a jednající lidí (Gezicht například) vytváří názor z emocionálně zabarvených negativistických vytržených citátů z kontextu. I když v případě Gezichta pochybuji i tom, že by si dal tu práci a našel si i Faurissonovu reakci v plném znění. Holt, někomu stačí obrázky.

    K vašemu příspěvku bych měl jeden dotaz – jaká jsou sionistická „křídla“, která nepodporují zahraniční politiku Spojených států? Nebo jinak – existují nějaké proudy v sionismu, které by jako s alternativou počítaly, namísto s USA, s Ruskem? Tato myšlenka se může v současné době jevit jako kacířská, avšak jak je z historie známo, Židé vždy hleděli především na svoje bezpečí, možnost etablovat se a na svůj prospěch v každém režimu a tak tato hra na obě strany nemusí být nerálná.

  2. gezicht napsal:

    Faye je agent sionismu. Nic vic, nic min. Neuvedomuje si, ze to je prave Izrael, kdo podporuje muslimy, tam je problem a jestli nekdo rika opak, bud je koupen, nebo pristoupil zpusob mysleni, na ktery sionsti mudrci chteji aby se pristupovalo. jako Faye

  3. NeNe napsal:

    Jen pripominam, ze pan Faye si za tento svuj postoj vyslouzil od francouzskych nacionalistu nalepky ve stylu „agent sionismu“.

    Existuje take karikatura:

    http://fr.altermedia.info/images/faye_sion.jpeg

    Nicmene, aby nedoslo k mylce, Fayeho proizraelsky postoj neni zalozen na nekritickem a mesianistickem vnimani Izraele coby „svate zeme“, obyvane „bozim lidem“, ktery je charakteristicky pro liberalni pravici a neokonzervatismus.

    Jde spise o pragmaticky postoj, ktery vnima, ze Izrael stoji do jiste miry tvari v tvar stejne civilizacni hrozbe jako Evropa, avsak soucasne si uvedomuje, ze cesta tech kridel sionistickeho hnuti, podporujicich americke snahy o „sireni demokracie“ neni to prave orechove.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

24. dubna 1906 se v Madridu narodil vůdce španělského fašistického hnutí Falange Española (Falanga), politik a právník José Antonio Primo de Rivera. V následující občanské válce generál Francisco Franco porazil levicové republikány a Španělsku vládl až do roku 1975. Kult mučedníka Primo de Rivery však podle mnohých využíval velmi cynicky a falangisté byli politicky odstaveni.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív