Categorized | Rozhovory

Janov II. pohledem aktivisty AN

Jako jedni z mála přinášíme rozhovor s člověkem, který se účastnil demonstrace Dělnické strany v Litvínově 17.11. 2008, která se následně zvrhla v pouliční boje s policií. Kdo jsou lidé, s nimiž sympatizovala drtivá většina obyvatel Janova? Z čeho mají strach? Co je motivuje? Na otázky redakce Délského potápěče odpovídal Milan Prut.

Otázka první asi zazní jako totální klišé, ale přesto: proč podruhé do Janova? Nešlo vyjma o upozornění na tamější tíživou sociální situaci a etnické problémy, které stát nechce řešit, také o revoltu vůči Systému jako takovému a v tomto ohledu aktivisté a místní sledovali jasný záměr – masově vystoupit vůči současné vládě a vládnoucímu systému ? Počítali jste vůbec s tím, že se akce zúčastní více jak tisíc lidí a že získá skutečně davový charakter?


Pokud budu mluvit za sebe, tak mým hlavním cílem byla podpora tamních obyvatel, utlačovaných ze strany cikánů a snaha poukázat na laxnost a nezájem místní policie a úřadů. Ano, počítal jsem, že se zúčastní víc jak 1000 lidí (což se i povedlo) a tato akce se dostane k široké veřejnosti a systém konečně bude muset problematiku „romské“ otázky řešit.

Mnozí aktivisté měli zbraně, které policie začala zabavovat. Kdo jako první vyprovokoval střet?

Pokud vím, tak policie prohledávala automobily (včetně našeho) už dvě vesnice před Litvínovem, podle mě naprosto zbytečně, s jediným cílem – buzerace. Co je policii do toho jestli mám v autě například teleskopický obušek (já osobně jsem žádné zbraně s sebou neměl), když ještě nejsem účastníkem veřejného shromáždění a nemohou ani tušit, jestli se ho vůbec hodlám zúčastnit.

Co říkáš na postup policie? Zaslechl jsem, že jeden člověk přišel o několik prstů, když „vracel“ kouřící předmět, o němž se domníval, že byl policejní dýmovnicí, či slzným granátem. Šlo však o údajně o velmi silnou výbušku s trhavými účinky…

Postup policie bych popsal asi takto – přišli si do nás zamlátit. Zpočátku jsem myslel, že budou držet řadu, že jejich snahou je pouze nepustit nikoho k tmavým parazitům v ghettu. Průvod se zastavil před řadou těžkooděnců, jedna skupinka se pokusila oběhnout robocopy z pravé strany, ale nepovedlo se a v tu chvíli začala policie postupovat proti čelu průvodu. Bez jakékoliv výzvy nebo pokynu k rozpuštění shromáždění, začali policisté házet po demonstrantech rozbušky a dýmovnice, mlátit je pendreky a do davu najela dokonce i jízda. Ano, najela, ne, že by ho tlačila – bylo jim zkrátka úplně jedno, koho mlátí, jestli pronárodního aktivistu, místního důchodce a nebo dvanáctiletou dívku, které se přišla podívat co se to vůbec děje. Útok byl naprosto brutální a policisté měli jediný cíl – mlátit všechny lidi, na které pendrekem dosáhnou (kamarád například ošetřoval hlavu raněnému, tak čekal, že policie kolem něj proběhne, to se ale mýlil – dostal několik ran policejním obuškem a ještě mu přidali pár kopanců. Opravdu se mi nezdá, že kopání do lidí je správný policejní postup).

Jakou úlohu v akci „Janov II.“ hrála Dělnická strana? Co říkáš na spekulace ohledně jejího možného zákazu?

Dle mého názoru, DS tento boj proti bezpráví politicky zaštítila, což celé akci pouze prospělo. Její zákaz by byl rozhodně nezákonný a směšný.

V médiích jsme minulý týden mohli číst a vidět analýzy, zabývající se faktem, že „extremisty“ v Janově podporovalo obrovské množství „normálních lidí“. Mnozí „odborníci na pravicový extremismus“ varují před nárůstem tohoto trendu do budoucna. Ale proč by měl tento běžný občan věřit právě Dělnické straně, Autonomním nacionalistům a blízkým kruhům? Kde má jistotu, že nebude opět zrazen a využit pro vlastní politický prospěch úzké skupinky vedoucích aktivistů?

Proč by měl věřit nám?? Třeba proto, že my jsem tam přijeli právě kvůli němu, z celé republiky jsme přišli místním lidem ukázat, že nám na nich, na rozdíl od politické reprezentace, záleží a že my nezavřeme oči před bezprávím, které se jim děje, že národ je s nimi.

Nešlo si všimnout jisté snahy o paralelu mezi 17. listopadem 1989 a 17. listopadem 2008. Vnímáš osobně tento systém jako systém, který v praxi uplatňuje to co říká? Jinými slovy, je demokratický? Zároveň v této souvislosti nemohu opomenout jeden aspekt; často se mi zdá, že mnozí aktivisté svými verbálními projevy dávají argumentační munici svým nepřátelům. Hovoří o „svobodě slova“, ale někteří dávají najevo, že by byli první, kdo by ji poté, co získají určitou moc, omezili. Jak osobně by jsi se hypoteticky zachoval ty, pokud bys byl v roli současného Systému?

Souvislost mezi oběma listopady bych viděl v šikaně ze strany vlády a její prodloužené ruky – policie, jen s tím rozdílem, že nyní se nás část bránila. Tato vláda a systém je co se demokracie týče, spíše parodie na ni. Já osobně bych povolil svobodu slova.

Šušká se o tom, že se Janov bude opakovat po 3. Můžeš prozradit, zda se chystají některé další akce podobného druhu?

Už od mala jsem chtěl pomáhat a chránit, myslím a po Janově jsem přesvědčen, že nás je takových víc, ale my to na rozdíl od těch, co to mají jen napsáno na autech, myslíme vážně. My místní obyvatele, kteří nás se slovy díků přivítali, povzbuzovali nás, tleskali nám, šli s námi v jedné řadě a na konci akce nás prosili o návrat, nezradíme!

Díky za ochotu a vynaložený čas.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív