Categorized | Rozhovory

Miguel Portas: Moskva a Brusel potřebují dohody, ne studenou válku

Jak vnímáte současnou ekonomickou krizi a jaká politika by měla vést k řešení?

Pokud budu mluvit o aktuální situaci v Portugalsku, tato nová hospodářská krize jen překryla krizi, která v Portugalsku již dávno probíhala. Naše země si procházela krizí dávno před krachem světových burzovních trhů. Mezi léty 2008 a 2008 byla nezaměstnanost téměř trojnásobná a kupní síla konstantně slábla. Nyní máme šanci pokusit se vyřešit obě krize současně. Ony nezmizí pomocí opatření, která byla přijata a o kterých se mluví. Nejsou to pouze vrcholní lídři, kdo musí odpovědět. Potřebujeme nové priority, novou politiku a nové politické čintele.

Jaké priority pro Portugalsko spatřujete za zásadní pro budoucnost?

Jako navýsost důležité považuji uchránění kupní síly mezd. To není jen otázka legislativy. Pokud nebudou mzdy v Evropě a Americe chráněny, hrozí drastické snížení odbytu, utrpí tím celá světová ekonomika a jako první státy, co vyváží suroviny a také spotřební zboží.


Jak můžeme bránit klesající kupní síle mezd? Udržováním mezd na hodnotě, přesahujícím inflaci a kladením důrazu na radikální stop spekulativním sazbám, vše s ohledem na nejvíce znevýhodněné sociální třídy. Stejně tak bychom měli ochránit pracovní místa. To znamená, že se stát musí vrátit do ekonomiky a investovat do udržení pracovních postů, které definují naší ekonomiku.

Z jakého důvodu mají socio-ekonomické indikátory Portugalska tendenci ke konstantnímu poklesu, a v porovnání s tabulkami ostatních států EU jsou na nejhorší úrovni?

To má dlouhodobé příčiny. Portugalsko nebylo schopno získat z evropských fondů tolik, kolik bylo schopno. Jiní to zvládli rozhodně lépe. Portugalsko založilo svou výrobu především na nízkých mzdách a nárůstech cen. Důvod, proč se státy východní Evropy v budoucnosti eventuelně zotaví ze svých problémů lépe, než naše země, má co dočinění s faktem, že kvalifikace tamějších pracovních sil je větší než kvalifikace těch portugalských. Zde je první rozdíl. Druhý je společný východním zemím: elity žijí z benefitů, které jim poskytuje stát. Máme státy a vlády, které chrání ty, kdo ochranu nepotřebují, zatímco míst, kde by stát intervenovat měl, si nevšímá.

Myslíte si, že Evropská unie plně pochopila, co se v srpnu dělo během gruzínsko-osetinské krize?

Někdo to pochopil více, někdo méně. Mnoho pro-amerických vlád neporozumělo konfliktu v celé jeho celistvosti, neboť neznají historii tamějšího regionu a uvažují pouze v intencích zájmů Severoatlantické aliance. Moskva a Brusel ale potřebují nové pevné přátelské dohody a ne novou studenou válku. Hlavním testem nové americké administrativy bude, zda vytrvá, či ustoupí od plánu „hvězdných válek“, výstavby raketové a radarové základny, plánovaných v Polsku a České republice. Upřímně doufám, že projekt uskutečněn nebude. Politika by měla akcentovat zájmy obyvatel politického celku, ne zájmy jestřábů a zbrojních koncernů.

Miguel Portas je členem Skupiny konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice a členem výboru pro jednání se zeměmi Mashreku.

Vyšlo na stránkách Pravda.ru

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív