Categorized | Politika

Opravdoví šiřitelé nenávisti

foxman_adl_ihateyouAutor: Patrick J. Buchanan

Na Velký pátek byl na smrt nemocný devětaosmdesátiletý John Demjanuk odsouzen k deportaci do Německa, kde má proti němu být veden proces, v němž se má zpovídat ze spoluviny na smrti 29 000 Židů z polského koncentračního tábora v Sobiboru. Zní vám to povědomě? Mělo by, jedná se totiž o obnovu procesu z roku 1986, kdy byl Demjanuk vydán do Izraele, kde byl obviněn ze zavraždění 870 000 Židů z tábora v Treblince. Kolik mužů bylo v historii této země tak nelítostně pronásledováno a nemilosrdně perzekuováno?

Utrpení tohoto amerického Dreyfusse započalo před třiceti lety. V roce 1979 byl Úřad speciálního vyšetřování ve věcech spravedlnosti (OSI), založený na popud Andropovovy KGB a rovněž jí řízený, přesvědčen, že Demjanuk byl „Ivanem Hrozným“, obrovitým, brutálním a sadistickým dozorcem z Treblinky, jenž tříštil dětské hlavičky, uřezával ženám prsa a nahnal statisíce Židů do plynových komor. Demjanukova obhajoba byla lakonická: nikdy jsem v Treblince nebyl.

Přesto ho tucet obětí přeživších holocaust identifikovalo coby bestii z Treblinky na základě fotografického snímku. V roce 1986 ho OSI vydalo do Izraele, kde byl v roce 1988 usvědčen a odsouzen k smrti. Schylovalo se k pověšení druhého největšího holocaustového monstra hned po Mengelem. Jeho rodina, přátelé a právníci se však nevzdali. Prohledali celou Evropu a v posledních dnech Sovětského svazu přinesla jejich snaha kýžené ovoce. V moskevských svazcích o Treblince objevili fotografii opravdového „Ivana“, o hodně většího a vyspělejšího, než byl třiadvacetiletý Demjanuk v roce 1943. Nakonec byl coby „Ivan Hrozný“ identifikován Ivan Marčenko.

Izraelskému nejvyššímu soudu je třeba přičíst ke cti, že zahodil svůj verdikt a zabránil, aby se Ivan Demjanuk stal prvním oběšeným mužem v Jeruzalémě od exekuce Adolfa Eichmanna v roce 1961. OSI, ponížená prostřednictvím svých izraelských přátel, pak požádala soud, aby zahájil řízení v nové věci a obžaloval Demjanuka za výkon ostrahy koncentračního tábora v Sobiboru – ze stejného časového období, kdy se měl na základě předchozí obžaloby nacházet v Treblince. OSI přiznala, že první verze případu Demjanuk byla postavena na chatrných nebo zfalšovaných důkazech a na bezobsažném, či křivopřísežném svědectví jednoduše proto, že ho chtěli vidět zhoupnout se na šibenici coby Ivana Hrozného. Soud odpověděl, že se zde v Izraeli nepouští do dvojitých sázek.

Demjanuk byl propuštěn. Široký úsměv dozorce, který otevíral jeho celu, svědčil o tom, že mnoho lidí v Izraeli jednoduše neuvěřilo, že by tento obyčejný muž měl být nepřekonatelným holocaustovým ďáblem. Po třinácti letech ve vězení, z nichž poslední čtyři strávil v cele smrti čekaje na oběšení za zločiny, jež nikdy nespáchal, se Demjanuk vrátil do Clevelandu jako svobodný člověk, který nabyl zpět i své občanství. OSI však nehodila flintu do žita a pomocí svých starých přátel z KGB nabyla nových trumfů.

Novým důkazem bylo svědectví podepsané jakýmsi Danilčenkem, který tvrdil, že byl dozorcem v Sobiboru a pracoval s Demjanukem. Jelikož by tento dokument zničil případ Treblinka, OSI jej neposkytnula obhajobě nahlédnutí. Objevil se i další dokument naznačující, že Demjanuk byl po absolvování zaškolení v táboře Trawniki doopravdy přidělen do Sobiboru. Když obhájci požádali o výslech Danilčenka, bylo jim sděleno, že to není možné. Vypadá to, že Danilčenko po podepsání dokumentu zemřel.

Po třinácti letech utrpení, jež ho přiblížilo jeruzalémské šibenici, je Demjanuk pronásledován OSI po dalších 17 let, dokud někde nebude obviněn z genocidy, čímž se dostáváme až k dnešku. Demjanuk má být vydán do Německa a obviněn ze spoluviny na vraždách 29 000 Židů v Sobiboru, ačkoli jediná žijící osoba nemůže potvrdit jeho přítomnost v táboře, a ani německý žalobce nemůže prohlásit, že by kdy komu ublížil. Jeden svědek z Izraele, jenž byl Sobiburu, prohlásil, že znal všechny táborové dozorce, nicméně Demjanuka tam nikdy neviděl.

Pokud bude páteční rozhodnutí potvrzeno, bude Demjanuk, který nebyl obviněn z žádného zločinu na německé půdě, převezen do Německa, místa původu Třetí říše, kde bude Němci souzen z údajného podílení se na genocidě plánované a vykonávané Němci. Bude hrát roli obětního beránka, jehož krev smyje špínu německých hříchů. Pokud ovšem Němci hodlají postihovat všechny spolupodílníky na holocaustu, proč tedy nestíhali některé z opravdových bývalých vysoce postavených nacistů a namísto toho postihují válečného zajatce?

Odpověď zní, že nemohou, jelikož si v roce 1969 odhlasovali amnestii. Nyní jim tedy nezbývá, než si vybrat zajatého slovanského vojáka, z něhož Himmlerova SS učinila táborového dozorce (pokud kdy vůbec nějakým dozorcem byl), a potrestat jej za německé hříchy. Přístup justice k této Americe nehodné perzekuci byl vždy dalek nějakého slitování. Jedná se o totožnou satanskou číši plnou nenávisti a odplaty, jenž před dvěma tisíciletími na Velký pátek dohnala jiného neviného muže až na Golgotu.

Z anglického originálu The True Haters přeložil Tomáš Krajňák.

One Response to “Opravdoví šiřitelé nenávisti”

  1. Ruckgrat napsal:

    Díky za zajímavé info, o existenci „Ivana Marčenka“ jsem dodnes nevěděl.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív