Categorized | Převzato, Politika

Zpráva o tristním stavu svobody slova a shromažďování v ČR

Autor: Redakce

V podání časopisu Týden aneb pokud jste bolševik, trockista, maoista, anarchista, etnomasochista nebo zelený muž z vesmíru, tak jste vítán. Infiltrace duší studentů etnosuiciudálním jedem je naopak státem (ČR) a superstátem (EU) bohatě, finančně i mediálně, podporována. Pokud vám leží na srdci osud vašeho lidu, v tom nejhorším a nejzavrženíhodnějším případě evropského původu, jste vyvrženec z pekla, popírač holocaustu a Hitlerův levoboček.

Diskuze s exvůdcem Ku-klux-klanu bude. Mimo univerzitu

Bývalý představitel Ku-Klux-Klanu David Duke nebude přednášet studentům Univerzity Karlovy. Škola totiž vystoupení zatrhla. Akademici přesto o konfrontaci s bývalým Velkým čarodějem (vůdcem Ku-klux-klanu) stojí a pokusí se uspořádat diskuzi jinde, zjistil on-line deník TÝDEN.CZ.

“Mohla to být podnětná příležitost pro to, aby si studenti vyzkoušeli pevnost svých vlastních názorů a schopnost vytvářet efektivní protiargumenty tváří v tvář manipulativním tvrzením,” řekl on-line deníku TÝDEN.CZ učitel z Katedry amerických studií FSV UK Kryštof Kozák, v jehož kurzu měl Duke vystoupit.

Hlavní problém pro Univerzitu Karlovu představovali neonacisté. „Není možné zakázat volný vstup na přednášku, které se dle dostupných informací chtěli zúčastnit i představitelé neonacistické scény (hrozilo by tedy zneužití přednášky k jiným než výukovým účelům), proto bylo vystoupení Davida Duka na přednášce ze strany Fakulty sociálních věd UK zrušeno,” napsal v tiskové zprávě mluvčí univerzity Václav Hájek.

Vedení univerzity však nemá strach o “duše” studentů. Extremisté totiž podle Hájka “v diskuzích se studenty nedokážou své názory obhájit”.

Zneužití přednášky k jiným účelům? Jakým? Diskuse na FSV UK byla avizována pouze pro studenty, pro ostatní zájemce jsou určeny setkání v sobotu (Praha) a neděli (Brno). Vedení fakulty i univerzity trestuhodně paušalizuje (princip kolektivní viny) – všechny studenty, kteří měli zájem se zúčastnit přednášky na FSV (včetně vyučujícího odborného asistenta Mgr. Kryštofa Kozáka) jako neonacisty! Podívejme se, co vedení Fakulty sociálních věd UK jako zneužívání přednášek nevidí a v čem strach o „duše“ studentů nemá:

– 8. sociologický večer – Představení knihy – Protest proti globalizaci: gender a feministická kritika

Dá se bojovat prachovkou proti Mezinárodnímu měnovému fondu? Může anti-globalizační hnutí a feminismus najít společnou řeč?

– 25. sociologický večer – Kulturní sociologie v klasické tradici a dnes, host: doc. PhDr. Radim Marada Ph.D., FSS MU

Přednášející bude reprezentovat Centrum pro kulturní sociologii nedávno založené na Masarykově univerzitě. Hlavně však představí kulturní sociologii samotnou. Pojedná o některých klasických zdrojích tohoto proudu a poté bude demonstrovat analytický přínos kulturní sociologie na příkladech jako koketerie, generace, etnicita a protest.

– 14. sociologický večer – Současný anarchismus a současný stát, host: Ondřej Slačálek

Současné české anarchistické hnutí lze nahlížet z několika hledisek: jako politický projekt, generační revoltu a kontrakulturní prostor. Příspěvek se bude věnovat všem třem rozměrům českého anarchismu a zároveň se zaměří na vztah českých anarchistů ke klíčové otázce současné politiky, tedy neoliberálním reformám. Mohlo by se zdát, že anarchisté by měli omezování státu podporovat – v případě neoliberalismu je ale toto omezení doplněno posílením trhu, a tedy nadvlády založené na ekonomické moci. Namísto formálního státu navíc nastupuje to, co můžeme gramsciovsky označit jako „organický stát“ – soubor státních i nestátních společenských institucí, přebírající mnohem komplexnější vládu nad člověkem, než jakou produkovaly dosavadní mocenské struktury.

– 11. sociologický večer – Blue White Collar Criminal, host: Jakub Felcman

Promítání studentského izraelského filmu s diskusí. Paradokumentární sociálně politický snímek sleduje fiktivní postavu drogového dealera, kterému díky vojenské operaci Izraele na Palestinském území spadne do klína tisíc tablet extaze a on se je rozhodne prodávat na velké „antiokupační“ rave party v Tel Avivu. Hostem bude Jakub Felcman, filmový kritik, scénárista a programový ředitel festivalu Fresh Film Fest.

– 3. sociologický večer – Kupředu levá, kupředu pravá, host: Barbora Stašková, SOÚ AV ČR

Promítání dokumentu Lindy Jablonské o mladých komunistech a konzervativcích.

Zdroj: Sociologické večery na FSV UK.

Studenti se bojí o jméno fakulty

Sami studenti se konfrontace s bývalým Velkým čarodějem Dukem nebojí.

“Myslím si, že to mělo proběhnout, i když jsem proti Dukovým názorům. Akademická půda má být názorově neutrální a univerzita je místo kritického náhledu. Tohle je jediná možnost, jak ho konstruktivně konfrontovat. Chápu ale fakultu, že to zrušila,” řekla on-line deníku TÝDEN.CZ studentka Katedry amerických studií FSV UK Barbara Čapinská.

Svoboda slova a shromažďování by měla být, áno? Ale chápu, že nám ji v našem vlastním zájmu (díky, Velký bratře!) zrušíte. Stát ví nejlépe, co je pro nás dobré. My jsme ovce tápající tmou. Navíc chci udělat bez problému zápočty a zkoušky. Ne jako Vávra přece, ten už to má jasný…

“Pokud by mělo školu diskreditovat, že dáváme prostor radikálům, tak by se mi to nelíbilo. Na druhé straně je to (segregace a Ku-klux-klan, pozn. red.) součást dějin Spojených států, kterou studujeme,” myslí si Jan Zubina, další ze studentů katedry. “Problém je v tom, aby ta diskuse nebyla zneužita k propagaci názorů, se kterými nesouhlasím,” dodává.

Proti diskusi s Dukem na půdě fakulty je studentka Amerických studií Katarína Dujčíková. “Pro někoho by možná bylo zajímavé si Duka poslechnout a zkusit se postavit jeho názorům. Já bych tam ale nešla. Ve své knize prezentuje netoleranci takovým způsobem, že by se mu vůbec neměl dávat prostor. Může to také poškodit dobré jméno naší fakulty,” vysvětluje.

Je škoda, že se redaktoři on-line vydání časopisu Týden Katariny Dujčíkové nezeptali, zda knihu Moje probuzení vůbec četla. Téměř jistě si ji nekoupila a v knihovnách ještě k dispozici není. Evidentně zde totiž papouškuje (nevědomě?) masmédii natlačenou kampaň do hlavy. Už jen chybí podpis pod petici studentského výboru ČSM na fakultě, požadující pro toho „imperialistického psa“ co tu přednášku pořádá, trest smrti. Historie se opakuje.

Diskutovat se bude mimo půdu univerzity

Kryštof Kozák chce přesto studentům umožnit, aby si vyzkoušeli, jaké je to postavit se Dukově ideologii a nahlédnout na odvrácenou tvář amerických dějin.

“Rozhodl jsem se navrhnout zájemcům o setkání s panem Dukem debatu mimo univerzitní půdu,” vysvětluje Kozák. “Duke měl hovořit o imigraci v USA, což je problematika, kterou se na katedře dlouhodobě zabýváme a ve které hrají bílí nacionalisté bohužel důležitou roli,” dodává.

Odmítání diskuze s extremisty není podle Kozáka dobrý způsob, jak se s nimi vypořádat. “Přiznávat radikálům auru jakéhosi disidentství a pěstovat v nich pocit, že se ideových střetů s nimi ostatní bojí, je potenciálně nebezpečná strategie,” myslí si Kozák. “Je proto zřejmě načase opravdu investovat do vzdělání, abychom nemuseli mít strach, že by pan Duke mohl někoho i přesvědčit.”

Kryštof Kozák je jediným z názorových oponentů Davida Dukea, který si zachoval mravní i názorovou integritu. I přes nezbytné výroky o tom, že „bílí nacionalisté (hrají) bohužel důležitou roli“, kterými si kryje záda tak stále zůstává jedním z mála, kdo respektuje akademickou svobodu a nebojí se oponovat názorům, se kterými nesouhlasí v diskusi – narozdíl od ostatních, kteří svoji nedovzdělanost a tupost podpírají lživou mediální štvanicí, policejními represemi a pseudozákony namířenými proti svobodě slova a shromažďování.

Zdroj: Altermedia ČR

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív