Categorized | Geopolitika, Analýzy

Vojáci proti rozumu

Autor: Oskar Krejčí

Poslední dubnový den se po osmiměsíční pauze sešla v Bruselu Rada NATO-Rusko. Uspokojení nad touto změnou utlumily zprávy, že se Moskva pokusila na toto jednání vzít otázku politiky Gruzie a vůči Gruzii. Neúspěšně. Západ si je jist, že Rusko ke své politice v Gruzii nepotřebuje. Další problém nastal, když tentýž den Brusel vyhostil dva ruské diplomaty, kteří byli přiděleni ke stálému zastoupení Ruska při NATO. Prý za špionáž. Což je řemeslo urozených, do jehož kuchyně je málo vidět. Ovšem vidět je, alespoň částečně, na stoly diplomatů. A pohled pod tímto zorným úhlem vyvolává otázku po vhodnosti načasování onoho vyhoštění ruských diplomatů.

Vysvětlení může nabídnout například fakt, že od 6. května do 1. června budou v Gruzii probíhat vojenská cvičení NATO. Právě kvůli známým událostem v Jižní Osetii byla přerušena činnost Rady NATO-Rusko. Cvičení bude mít dvě části:

* Cooperative Lancer 09 se uskuteční od 6. do 19. května a je plánováno jako štábní cvičení.

* Cooperative Longbow 09 bude probíhat od 18. května do 1. června. Jedná se o velitelské cvičení, které je zaměřeno na zdokonalování činnosti štábu NATO, včetně činnosti společné mnohonárodní brigády vpřípadě krize.

Dostupné údaje o počtech zúčastněných vojáků jsou poměrně odlišné. Dá se z nich pouze dovodit, že by se tohoto dvojcvičení mělo celkem zúčastnit více než tisíc vojáků NATO a jeho spojenců plus přes dvě stovky gruzínských vojáků. Oficiální, ne zcela přesná, informace centrály NATO uvádí, že plánování tohoto cvičení začalo na jaře 2008 „s cílem zdokonalit interoperabilitu mezi NATO a partnerskými zeměmi“.

Původní plány předpokládaly, že se tohoto cvičení, konaného v rámci programu Partnerství pro mír, zúčastní vojáci z 23 zemí. Postupně, jak narůstala pochybnost o vhodnosti či poslání tohoto cvičení, svoji účast odřekly Srbsko, Moldavsko a Kazachstán. Mezi účastníky nejsou ani pobaltské státy, Estonsko a Lotyšsko odřekly z finančních důvodů, ale ani Ukrajina. Bilanci zúčastněných bude možné uzavřít až s datem zahájení cvičení. Česko se ovšem připojilo.

Cvičení Cooperative Lancer/ Cooperative Longbow je mnohými komentátory vnímáno jako příprava na konflikt s Ruskem. Důstojníci ze států NATO od poslední kavkazské války intenzivně studují její průběh, vyhodnocují vojenské úspěchy ruské armády. Pokračuje nové vyzbrojování gruzínské armády. V Moskvě si navíc pamatují, že loňský divoký „olympijský“ útok gruzínských vojsk na jihoosetinské hlavní město Cchinvali a ruské vojáky, kteří tam byli umístění na základě mezinárodních dohod s cílem udržovat mír v oblasti, začal v přímé návaznosti na americko-gruzínské vojenské cvičení.

Specifický nádech celé cvičení dostátá v souvislosti s tím, že bude probíhat ve chvíli, kdy sílí vnitřní nepokoje v Gruzii. Akce NATO tak získává podobu manifestované podpory prezidentovi Michailu Saakasvilimu. Těžko si lze představit méně vhodné účinkování českých vojáků v zahraničí.

Od října 2004 má Tbilisi Individuální akční plán partnerství, což je program odstartovaný pražským summitem NATO; Gruzie byla první, která se takto na Brusel napojila. NATO nevynechá jedinou příležitost k tomu, aby dalo najevo odhodlání přijmout Gruzii do svých řad. Zároveň ovšem hlásá, že se nejedná o žádný protiruský krok. V každém případě je Česká republika opět zatahována do konfliktů, které jsou zcela v rozporu s našimi národními zájmy.

Porozumět bruselské diplomacii je stále obtížnější. Dvojité standarty při dělení světa na MY a ONI se staly téměř samozřejmou výbavou a už nevyvolávají údiv. Teď se navíc objevuje praxe, že vznešené cíle nejvyšších představitelů doprovází trvající snaha o jednostranné výhody. A tak přípravy na červencový summit prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva provází rachot vojenských bubnů ze štábů NATO.

V této chvíli se zdá, že setrvačnost myšlení ve štábu NATO jde zcela proti logice potřeb Západu. Bude-li chtít Obama uskutečnit své plány na vytvoření světa spolupráce, bude muset především přivézt vlastní a spojenecké vojáky k tomu, aby sledovali stejný cíl.

Zdroj: Res Publica

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív