Categorized | Rozhovory, Politika

Rozhovor s Alexandrem Duginem

Alexandr DuginKdo je Putin, co je nacionální bolševismus a proč neházet islám do jednoho pytle.

Vážený pane Dugine, děkujeme za Vaši ochotu odpovědět na několik našich dotazů. Rád bych začal s otázkami k politické situaci a potom bych se blížeji zabýval apokalyptickou situací Ruska a následně celé zeměkoule. Tedy, má první otázka: Kdo je prezident Putin, co je jeho agenda a jaké jsou jeho vyhlídky?

Dugin: Na to se nedá tak jednoduše odpovědět. Putin je typický kágébák. To znamená vlastenec, etatista, zastánce velkoruské ideje. Na druhé straně je obklopen liberály a západníky, na kterých je závislý. Prohlašuje, že Rusko je evropská země; obdivuje německou kulturu. Ale neskrývá averzi vůči světové politice USA.

Existují různé možnosti, jak se Putin může v budoucnu rozvíjet: na jedné straně osvobození od liberálních vlivů a směřování k euroasijské, nacionálně-sociální myšlence, anebo zachování status quo s nelogickým, čistě pragmatickým využíváním liberalismu spojeného s vlasteneckou rétorikou.

A co je se Zjuganovem? Charles Clover ve Foreign Affairs, časopisu CFR (Council on Foreign Affairs), napsal, že Zjuganov více či méně realizuje vaše geopolitické ideje.

Dugin: Zjuganov je levicový eurasijec. Prezidentem Ruska se nikdy nestane. Z toho důvodu může sotva co Německu nabídnout. Zjuganovovy knihy jsou plagiáty mých textů. Proto je teoreticky proněmecký, ale především je oportunistou a pochybuji, že své vlastní knihy vůbec čte, protože jsou jasně psány negry – literárními nádeníky.

Jak vidíte budoucí vývoj mezi Ruskem a islámskými zeměmi uvnitř a mimo jižní hranici?

Dugin: Islám netvoří geopolitickou jednotu. Existuje eurasijský islám v Íránu, v Libanonu; to je obecně vzato šíitský a socialistický islám, stejně jako súfismus. Tento islám je přítelem Ruska. Wahhábitský islám v Saúdské Arábii, sunitští Čečenci a Pákistánci jsou atlantičtí a proameričtí. Tento islám je nepřítelem Ruska.

Jak může reakce nebo revoluce jednat v těchto dobách naprosté ekonomizace politickými prostředky? Nebo váš nacionální bolševismus tak moc jako politiku nevidíte? A když ne, co je jeho základ. Náboženství, rasa nebo co jiného?

Dugin: Nacionální bolševismus je nauka, která se snaží sjednotit všechny protiliberální a protiatlantické síly. Je osnovou teorie absolutní revoluce. Je filozofickou metodou, odpovědí na postmoderní výzvu, je něčím politickým, metafyzickým a metapolitickým zároveň. Nacionální bolševismus má svoji vlastní ekonomickou vizi, která zahrnuje všechny hospodářské alternativy k liberálním koncepcím od Johna Maynarda Keynese až ke Karlu Marxovi, od Friedricha Lista až k Schmöllerovi a Josephu Aloisu Schumpeterovi, od ekologických trendů až k představám Silvia Gesella. Ekonomie není nic jiného než jazyk. A v tomto jazyce se dá svobodně vyjádřit jakákoli myšlenka. Protože se stala ohniskem moderních zájmů, jsme povinni naše úsilí koncentrovat právě na vypracování ekonomické alternativy k liberalismu. Potřebujeme v těchto oblastech kreativitu, ne opakování starých dogmat.

Všechna opravdová náboženství se musí sjednotit v boji proti „Novému světovému řádu“, který je manifestací Antikrista, Dajjala, Samaela, Goga a Magoga, Kali-jugy, Ragnarökru, Rithursi atd. Ortodoxní církev a především starověrci této identifikaci rozumí lépe než druzí. Ale tento náboženský a eschatologický model může být právě tak interpretován sekulárním způsobem, protože jména zla jsou početná.

Rasa dnes neznamená nic. Rasismus je třeba odmítnout. Všechna etnika ze všech zemí světa: společně proti liberalismu, USA, „Novému světovému řádu“. USA musí zemřít.

Mockrát děkujeme za rozhovor.

Zdroj: Junges Forum 1/2004 (Eurasien über alles); Vydal: Regin Verlag + Synergon Deutschland.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív