Categorized | Kultura, Recenze

Damiano Mercuri – European Music and Ballads from Renaissance and Baroque Era

Obvykle zde neuveřejňujeme věci explicitně kulturní povahy, zejména ty, které se dotýkají hudební scény, ovšem v případě tohoto počinu jsme se rozhodli udělat vyjímku přinášíme recenzi významného počinu italského novodobého barda Damiana Mercuriho. Recenze byla převzata z portálu věnujícího se nekonformní hudební scéně, Fanfares of Europe.

Jméno Damiana Mercuriho může být mnoha čtenářům a posluchačům známé, neboť se jedná o vůdčí postavu italského neofolk/martial projektu Rose Rovine e Amanti. „European Music and Ballads…“ je ovšem jeho prvním sólovým počinem, který v roce 2007 vyšel u avantgardního labelu The Eastern Front (což je izraelský label, který ovšem vydává i řadu evropských interpretů).

Přibližně 45 minut dlouhá deska obsahuje celkem 27 kytarových akustických skladeb, které jsou průřezem evropské dvorské a kurtoazní hudební tvorby v období od pozdní renesance do raného baroka. Samo pojetí je zajímavé, album je totiž striktně rozděleno do tří navazujících sekcí – anglické, italské a španělské tvorby a v konečném výsledku tak částečně působí jako reprezentant evropské hudby daného období. Částečně, pochopitelně, Anglie, Španělsko a Itálie sice představují tři hlavní evropské kulturní okruhy oné doby, ale chybí Francie. Damianův počin je více než podařený a v klidu se může zařadit do plejády muzikálních děl a reinterpretací historických žánrů vydávaných například společností Naxos Music Library.

Anglická tvorba je zde kupříkladu zastoupena skladbami „Sir John Smith His Almaine“, nebo „Mistris Winter Jumpe“ dobového skladatele a vynikajícího hráče na loutnu Johna Dowlanda. Nachází se tam tako skladba „Greensleeves“, která nebyla, jak se obecně soudí, složena anglickým králem Jindřichem VIII., nýbrž je dílem anonymního hudebníka a až pozdější doby.

Italští mistři loutny jsou zastoupeni jmény Ludovico Roncalli, Vincenzo Capirola Vincenzo Galilei, který byl otcem Galilea, Španělé potom Alonsem De Mudaccou, Luisem De Narváezem, či Gasparem Sanz, jehož úchvatná „Suite Espaňola“ uzavírá desku.

Je potřeba říci, že všechny skladby jsou čistě instrumentální a prosty jakýchkoli vokálů. Má to své kouzlo, většinu z nich totiž Damiano Mercuri nahrál v prostředí italských kostelů, bazilik a kaplí a i tento sluchem těžko rozeznatelný fakt, pokud je tedy znám, dotváří desce výjimečnou atmosféru. Damiano je skvělý kytarista a nejedno ucho tak pohladí líbeznost tónů jeho kytary a stejně tak bezchybná akustika. Skvělá věc k relaxaci, ale také k uvolnění a hloubání. Pokud bude Mercuri pokračovat a dočkáme se navázání, bude to skvělé. Radost kalí jedině fakt, že deska vychází v limitované edici 500 kopií. Kdo však má zájem, ať rychle spěchá, protože česká Epidemie Records má Mercuriho album v distribuci.

The Eastern Front, 2009.

1 Sir John Smith His Almaine
2 Mistris WinterJumpe
3 Almain
4 Greensleeves
5 Galliard
6 Ricercare II
7 Little Suite: Preludio – Sarabanda – Giga
8 Canzone (Vaghe Certezze E Biondetrecce D’oro…)
9 Balletto
10 Balletto
11 Gagliarda
12 Canzone (Se Io M’accorgo Ben Mio Dun Altro Amante..)
13 Saltarello
14 Fantasia Q Contrahaze La Harpa E La Manera De Luduuico
15 Espanoleta
16 Canciondel Emperador
17-27 Suite Espanola

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív