Categorized | Převzato, Politika

Evropa proti „rasistickým“ bloggerům

„Rasismus“ je důvodem k porušování osobních práv, terorismus, namířený proti Evropanům – nikoli

Autor: Paul Belien

Představte si „terorismus“ a „islamofobii“. Z těch dvou je posledně jmenovaná záležitost poslední dobou rozhodně závažnější přečin. Evropská unie totiž v současné době připravuje drakonická opatření s cíle monitorovat internetový tzv. „rasismus“. A přitom ve stejné době rozhodl Evropský parlament ve věci zamítnutí žádosti o přístup americké strany do mezinárodních bankovních dat, vztahujících se k teroristickým organizacím.

Minulý leden uspořádal francouzský „Meziresortní výbor“, zabývající se rasismem a antisemitismem mítink, zabývající se možností uplatňovat různé represe vůči těm internetovým stránkám, které budou experty označeny jako „rasistické.“ Francouzská vláda tak už zjevně jedná podle rezoluce Evropského parlamentu, který zaurgoval členské státy Evropské unie aby „bojovaly s rasismem a xenofobií.“ Francouzské úřady v současné době pracují na „plánu, který zahrnuje série akcí na národní i mezinárodní úrovni, mobilizaci známých osobností, internetových operátorů a zájmových skupin“ s cílem bojovat vůči „rasistickým proejvům na internetu.“

Zpráva prezentuje prohlášení francouzské vlády z 21. ledna, kdy bylo doporučeno, aby vládní kancelář pro boj s počítačovou kriminalitou (OCLCTIC), což je organizace, která sbírá data s nezákonným obsahem, zvýšila aktivitu. Rada také doporučila zdokonalení komunikace mezi zainteresovanými úřady a systematizaci sdílení informací mezi rozličnými aktéry.

Zpráva si stěžuje na to, že velký počet dat a informací sdílených přes internet je často mezinárodního charakteru, čili některé francouzské stránky a blogy jsou hostovány v zahraničí, například ve Spojených státech. Dále se píše, že „mezinárodní dimenze Internetu a odlišných právních řádů zbavuje rasistické autory zodpovědnosti.“ Proto je požadováno, aby francouzské a americké úřady vypracovaly společný plán na boj s internetovým rasismem. Tento plán by měl také „umožnit participaci mezinárodních NGO, zainteresovaných v boji s rasismem na internetu.“ Optikou boje proti „rasismu“ jsou tedy individuální svobody a soukromí podřadné.

Jedno z těchto mezinárodních NGO představuje „Hnutí proti rasismu a za přátelství mezi lidmi“ (Movement Against Racism and for Friendship Among People – MRAP), které monitoruje rasismus ve Francii. V loňském lednu, MRAP představil 154 stránkovou zprávu (PDF), obsahující bezmála 2000 URL (z toho 1000 blogů), považovaných za „rasově orientované“, „rasistické“, „etnopluralistické“, „extrémně pravicové“, „anti-semitské“, „islamofobní“, „homofobní“, „ultra-sionistické“ a tak dále. Webová stránka amerického profesora Daniela Pipese se nachází na straně 129 jako „neokonzervativní“ stránka, obsahující „islamofobní témata.“

Zatímco Evropská unie doufá, že jí bude Amerika nápomocna v zatočení s rasistickými stránkami a blogy, ale sama v podobném kontextu odmítá pomoci Spojeným státům v boji proti terorismu. Je zajímavé, že Evropské unii najednou vadí „porušování soukromí“ pokud jde o přístup k finančním informacím a databázím ze „SWIFT“ (Society for Wolrdwide Interbank Financial Telecommunication), což mezinárodní bankovní konsorcium, s ředitelstvím v Bruselu, které zpracovává mezibankovní data a zaznamenává převody. SWIFT zpracovává miliony dat denně mezi bankami a dalšími finančními institucemi po celém světě. Drží data zhruba 8 000 bank a operuje ve více než 200 zemích.

11. února Evropský parlament rezolutně odmítl dohodu mezi Evropskou komisí a vládou Spojených států, umožňující Washingtonu přístup k datům, která jsou spravována SWIFTem na serverech, které byly v roce 2009 přesunuty z Ameriky do Evropy. Tyto servery SWIFT se v současné době nacházejí v Nizozemsku a ve Švýcarsku.

Sledovat financování teroristických skupin je priorita Washingtonu od útoků z 11. září 2001. Doposud umožnil přístup k datům SWIFT přístup k přibližně 1500 zprávám a řadu vodítek pro americké a evropské bezpečnostní služby. To Pomohlo například k chycení organizátora útoků na diskotéku na Bali z roku 2002, kterému padlo za oběť 202 lidí, nebi zabránění podobnému útoku v Bankoku v roce 2003, podobně jako v roce 2006 k likvidacím zárodků spiknutí s cílem teroristických útoků na londýnské letiště Heathrow, nebo v Barceloně.

Přes to všechno Evropský parlament odmítl dohodu mezi Evropskou komisí a americkou vládou 378 hlasy proti 196 (31 absencí). Údajně proto, že „dohoda by porušovala základní principy ochrany dat.“ Martin Schulz, vůdce socialistické frakce v EP prohlásil: „chceme lepší dohodu s patřičně zaručenou ochrannou lidského soukromí.“ Jeanine Hennis-Plaesschaert, mluvčí liberální frakce, navíc řekla, že „EU přehlíží a vysmívá se vlastním zákonům a základním právům“, a to údajně pokračuje přesouváním vlastní bezpečnosti do Spojených států bez jakékoli reciprocity. Kritizovala „tlak, vydírání a lobbying z americké strany.“ Komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmström musela přislíbit, že nová dohoda bude obsahovat „důsledná zabezpečení na ochranu osobních údajů“.

Vypadá to, že ona „důsledná opatření na ochranu svobody“ se vztahují pouze na nepřátele Evropy, ne na práva evropských obyvatel, kteří vyjadřují své názory na vlastních blozích. Na jednu stranu Evropský parlament tlačí na vlády členských zemí EU, aby omezovaly svobodu vyjadřování vlastním lidem; na druhou stranu chrání „osobní práva“ teroristům, kteří globálně přesunují sumy peněz pro své operace. Pokud přijde v blízké budoucnosti teroristický útok, kterému mohlo být předejito získáním dat ze SWIFT (tak jako v minulosti, zodpovědnost padne i na lidi jako je Martin Schulz, Hennis-Plasschaerts a na Evropský parlament.

Přeloženo z originálu „Europe Cracks Down on Bloggers, Not Terrorists“

Zdroj: The Brussel Journal: The Voice of Conservatism in Europe

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív