Archive | Květen, 2010

Monoteismus vs. polyteismus

Nedozrála snad chvíle, jak by řekl Alain de Benoist, představit si další kulturní a duchovní revoluci, která byla dobře vyjádřila naše předkřesťanské evropské pohanské dědictví?Autor: Alain de Benoist

Úvod

Můžeme ještě pomýšlet na oživení pohanské senzitivity v době tak silně nasáklé žido-křesťanským monoteismem a tak fanaticky lpící na zásadách liberální demokracie? V běžném jazyce může samotné slovo ”pohanství” vzbuzovat posměch a úsměv. Kdo chce přece být spojován s čarodějnicemi a čarodějnictvím, čarováním a černou magií? Uctívání zvířat či rostlin nebo zpívání hymnů k Wotanovi či Diovi nevěstí v éře kabelové televize a ”chytrých zbraní” pro seriozní intelektuální a akademické bádání nic dobrého. Přesto, než začneme na pohanství házet špínu, měli bychom se na chvíli zastavit. Pohanství nejsou jen čarodějnice a čarodějnické lektvary; pohanství také znamená směs velmi spekulativních teorií a filozofií. Pohanství je Seneca i Tacitus; je to umělecké a kulturní hnutí, které se přehnalo Itálií pod praporem renesance. Pohanství také znamená Friedricha Nietzscheho, Martina Heideggera, Charlese Darwina a spoustu jiných myslitelů spojených s kulturním dědictvím Západu.

Continue Reading

Posted in Historie, Převzato, Religionistika

Nascosto Tra Le Rune: oficiální biografie Death In June

Nascosto Tra Le Rune: Death In June Official BiographyItalské vydavatelství Tsunami Edizioni oznámilo vydání knihy Nascosto Tra Le Rune („Ukryto mezi runami“), oficiální biografie kontroverzní a legendární britské hudební skupiny Death In June. Knihu napsal hudební publicista a dlouholetý fanoušek DIJ Aldo Chimenti, za pomoci Douglase P.

Kniha má téměř 400 stran a přináší důkladnou analýzu témat, souvislostí, historických a osobních událostí spojených s historií a dílem Death In June (včetně tří kapitol věnovaným období skupiny Crisis), proloženou dlouhým rozhovorem, který byl veden speciálně pro tuto knihu a který pokrývá celou kariéru Douglase P.

Kniha je v italštině, obsahuje velké množství obrázků, včetně plnobarevné fotografické přílohy. Většina obrázků a fotografií pochází ze soukromého archivu Douglase P. Množství z nich nebylo předtím nikde publikováno.

Continue Reading

Posted in Kultura, Fanfares of Europe, Hudba

Von Thronstahl: Conscriptum

Von Thronstahl: ConscriptumVydavatelství Cold Spring Records vydává 31. května 2CD německé skupiny Von Thronstahl nazvané Conscriptum. Jde o výběr rarit, alternativních verzí, novinek a nevydaných skladeb. Hudebně se výběr pohybuje od orchestrálních skladeb, industrialu, neofolku až po military-pop/martial rock – to vše v nezaměnitelném, jedinečném stylu Von Thronstahl. Jde jednoznačně o nahrávku pro fanoušky raného, „klasického“ stylu Von Thronstahl, který kapele vydobyl současnou pověst, která může být považována za doplňkovou k albu „E Pluribus Unum“. Zhruba 140 minut vynikající hudby prezentované v luxusním 6-ti dílném digipaku.

Continue Reading

Posted in Kultura, Fanfares of Europe, Hudba

Gennadij Zjuganov: Rusko a súčasný svet, část 3

Gennadij ZjuganovZlom

Nevyhnutnosť zmeniť všetky stránky života spoločnosti, čiže potreba vytvoriť novú generálnu líniu, dlho dozrievala a vyvolali ju tak vnútorné, ako aj vonkajšie okolnosti. Vnútri krajiny, ako sme už povedali, štátna forma vlastníctva v podstate pohltila kolektívnu formu a stala sa jedinou na celom území ZSSR. Tým sa prakticky likvidoval základ konkurencie a súťaž sa stala formálnym aktom. Tak zmizol prirodzený, objektívny zdroj pokroku sociálneho systému.

Continue Reading

Posted in Geopolitika, Historie

Eternal Soul: Compendivm

Eternal Soul Records - CompendivmPokud máte zájem seznámit se s tím nejlepším, co vyšlo v letech 2004 – 2009 u německého labelu Eternal Soul, tak máte tu nejlepší příležitost. Na právě vyšlé kompilaci nazvané Compendivm naleznete tyto skladby:

1. Karjalan Sissit – Haulikolla Hommat Järjestykseen
2. Galerie Schallschutz – Electrical Nerve Gas
3. TRIARII – Legio VI Ferrata
4. Karjalan Sissit – Tanssit On Loppu Nyt
5. Axon Neuron/Vagwa – Observers New Europa (Connected) (Live)
6. Axon Neuron/Vagwa – Untitled II
7. Karjalan Sissit – Har Du Horat Runt På Campingen?
8. Phelios – You Cannot See the Dragons Eyes
9. TRIARII – Victoria
10. Brachial Palsy – Palsy
11. Phelios – Entering Vortex
12. TRIARII – Europa
13. Brachial Palsy – Hell 9000
14. TriORE – Victory Rising

Compendivm vychází v limitovaném nákladu 1000 ks (kartonový obal, včetně dvoustránkového bookletu) a je k dispozici za sympatických 5 Euro (včetně poštovného i balného v rámci Evropy). CD je možné objednat prostřednictvím Eternal Soul Shop nebo přímo přes Paypal ID: info[at]eternal-soul.de

Posted in Kultura, Fanfares of Europe, Hudba

Alexandr Solženicyn: Dopis představitelům Sovětského svazu, část 4

Dnešní život v městech, k němuž je odsouzena již polovina našeho obyvatelstva, je naprosto nepřirozený5. VNITŘNÍ A NIKOLI VNĚJŠÍ VÝVOJ

Přenesení těžiště pozornosti a centra snažení nebude mít ovšem význam jen zeměpisný : nebude to jen přesun z vnějších území na vnitřní, ale i z vnějších úkolů na úkoly vnitřní. V každém ohledu bude znamenat pohyb od zevního směrem dovnitř. Skutečný a nikoli předstíraný stav, v němž jsou naši lidé, naše rodiny, školy, náš národ, náš duch i životní styl, naše hospodářství, vyžadují od vás tento krok.

Začněme od konce, od hospodářství. Je paradoxní, až neuvěřitelné, že při všech skvělých úspěších v zahraniční politice je tak vojensky mohutná velmoc se svým hospodářstvím ve slepé uliččce a dokonce beznadějném stavu. Všeho, čeho jsme na tomto poli dosáhli, získali jsme ne svou dovedností, nýbrž množstvím, jinými slovy nasazením neúměrného počtu lidských sil i materiálu. Vše, co vytváříme, stojí nás mnohem víc, než je skutečná hodnota výrobku, avšak stát nepřihlíží k nákladům.

Continue Reading

Posted in Geopolitika, Historie, Biologie a Ekologie

Gerhard Hallstatt: Blutleuchte

Gerhard Hallstatt: BlutleuchtePodle posledních zpráv od Gerharda Hallstatta (Allerseelen) došlo ke znovuoživení myšlenky vydat sborník textů, nazvaný Blutleuchte, z dnes již nedostupných magazínů Aorta a Ahnstern. Kniha měla vyjít u vydavatelství Ajnabound („knižní“ sekce hudebního vydavatelství Ajna Offensive) již v roce 2008, během času však došlo k několika posunům a změnám.

Kniha měla být původně dvojjazyčná (německy, anglicky), od tohoto záměru však bylo nakonec z finančních důvodů upuštěno a kniha vyjde v tomto roce pouze v angličtině. Úvodním slovem ji doplní Joscelyn Godwin (spisovatel a muzikolog, autor knih Arktos: The Polar Myth in Science, Symbolism, and Nazi Survival; Music and the Occult. French Musical Philosophies 1750-1950 a mnoha dalších).

Z obsahu vyjímáme:

Continue Reading

Posted in Historie, Kultura, Hudba

Arménská genocida, část 5

The Armenian Genocide: 1915-19234.3. Genocida 1909 – 1918

Celková krize země se na přelomu 19. a 20. století ještě prohlubuje a zdá se být neřešitelnou. Snahy liberalizovat zemi vyústily ve vznik politické strany mladoturků z tureckého národního hnutí. Již od 60. let 19. stol. se turecká inteligence snažila v reformním hnutí Tonzimat řešit problémy osmanského absolutismu, avšak neúspěšně – hnutí bylo přespříliš programově nesourodé.

Mladoturci vznikají ilegálně jako sdružení důstojníků v Soluni, jsou mezi nimi i političtí exulanti, a vystupují proti neschopnosti ústřední vlády. Politickou základnou mladotureckého hnutí se stal Výbor pro sjednocení a pokrok (již zmíněný Ittihad), který vznikl roku 1900 na lékařské fakultě istanbulské univerzity jako tajná společnost prosazující demokratické principy, ústavu a svržení Abdul Hamida II. V počátcích hnutí se k nim přidávají a sympatizují s nimi i mnozí Arméni.73 Mnozí vojenští i občanští členové hnutí, pocházející z řad pokrokových nižších důstojníků a lékařů, studovali na evropských vysokých školách a osvojili si marxistickou i nacionalistickou ideologii.

Continue Reading

Posted in Historie, Převzato

Svoboda a moc

Autor: Radim Lhoták

Dějiny posledních staletí se vyznačují liberálním bojem za svobodu člověka. V tomto boji jde především o svobodu jedince, o jeho emancipaci proti všem silám, které se ho snaží omezit svoji mocí. Málokdo si ale dnes uvědomuje, že prvotním nepřítelem pro liberalismus se stala moc sama o sobě. Celé plejády liberálních myslitelů řeší otázku antagonismu mezi svobodou a mocí. Cílem liberálního hnutí je demontáž jakékoliv moci.

Výsledkem je současná destrukce moci a vznik civilizace, v níž bezmocný jedinec, jako základní element, jemuž je jakákoliv moc upírána, podléhá obludné moci moderního státu, kde moc konkrétních odpovědných jedinců je rozmělněna do anonymní moci institucí podléhajících stejně nelidskému právnímu řádu..

Continue Reading

Posted in Filosofie


Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Víte, že…

Rudolf Jičín19. března 1933 se v Hradci Králové narodil filosof a archivář Rudolf Jičín. V letech 1952 – 57 studoval na FF UK filozofii a historii, logiku u prof. O. Zicha. Doktorát filozofie získal v roce 1969 na UP v Olomouci u prof. Josefa Ludvíka Fischera (mj. autora dvoudílné Krise demokracie).

Filozoficky se hlásil zejména k Schopenhauerovi, Nietzschovi, Spenglerovi a Ladislavu Klímovi. Ze současných českých filozofů mu byli blízcí pouze Milan Středa a Zdeněk Vašíček. V sociologii se zabýval úlohou davů v současné společnosti (jako Ortega de Gasset), v logice teorií deskripce (Carnap, Vašíček).

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív