Categorized | Kultura, Redakční zprávy

Rudolf Jičín: Přítomen!

Rudolf Jičín

Rudolf Jičín

V úterý 9. srpna zemřel ve Vimperku archivář a filosof Rudolf Jičín, jehož vynikající překlad a výběr z myšlenek Oswalda Spenglera jsme nedávno publikovali.

Vysoká postava, bělostné vlasy, modré oči; skromný, ochotný, přímý, velkorysý; skrze vážnost probleskující klímovský humor: tak jsme ho znali v posledních deseti letech.

Narodil se 19. 3. 1933 v Hradci Králové. V letech 1952 – 57 studoval na FF UK filozofii a historii, logiku u prof. O. Zicha. Doktorát filozofie získal v roce 1969 na UP v Olomouci u prof. Josefa Ludvíka Fischera (mj. autora dvoudílné Krise demokracie).

Filozoficky se hlásil zejména k Schopenhauerovi, Nietzschovi, Spenglerovi a Ladislavu Klímovi. Ze současných českých filozofů mu byli blízcí pouze Milan Středa a Zdeněk Vašíček. V sociologii se zabýval úlohou davů v současné společnosti (jako Ortega de Gasset), v logice teorií deskripce (Carnap, Vašíček).

Publikoval sporadicky od roku 1993. Ze svého rozsáhlého díla Sebraných spisů (zahrnuje sedm strojopisných svazků!) uveřejnil pouze fragment Komentář ke Kantovým Prolegomenům.

Perzekuován (ztráta zaměstnání v Ústavu pro soudobé dějiny ČSAV) byl v souvislosti s „aférou“ Týdeníku Politika viz www.psp.cz/eknih/1993ps/tisky/t1578_02.htm – 34k 2. 2. „Případ Tomáš“.

Čest a věrnost jeho památce.


Tiskem vyšlo:

Sborníky:

Procházka staletími. K sedmdesátinám Zániku Západu v: Dissertationes historicae 1/1993.
Objektivistické a perspektivistické pojetí dějin v: Dissertationes historicae 2/1994.

Časopisecké příspěvky:

The Problem of the Similarity of Objects in Numerical Taxonomy (s Z. Vašíčkem) v: Journal gen. Microbiol. 1969
The Problem of Similarity of Shape (s Z. Vašíčkem) v: Syst. Zool. 1971
Some Problems of Descriptions of Sets of Objects v: Journal theor. Biol. 1972
Demokratický mýtus a česká společnost v: Dnešek 6/1993.
Posudek na knihu Henryho Forda „Mezinárodní Žid“ v: Dnešek 7/1993.
K moderním ideologiím v: Národ 4/1995.
Masa a elita v: Národ 8/1995.

Tiskem:

Spenglerova filosofie dějin. Oswald Spengler, Člověk a technika, Praha 1997, doslov.

Online:

Myšlenky, které stojí za připomenutí: Spengler Marathon 2/2004 (verze + ukázky z překladů)

Oswald Spengler: Myšlenky Délský potápěč 2/2011

2 Responses to “Rudolf Jičín: Přítomen!”

  1. Jan Maloušek napsal:

    Matně vzpomínám na zmíněné autorovy texty publikované v 90. létech, které dnes, s odstupem více jak 1 a 1/2 dekády, působí neuvěřitelně, jako promluva z jiného světa. Kam jsme se od té doby posunuli! Ještě několik let po rozdělení Československa bylo (alespoň z dnešního pohledu) možno myslit volně. I když se mi to tenkrát úplně nezdálo. Už zřejmě rozumím větě ze slovníkového životopisu R. Jičína: „Jeho životní dílo, sedm strojopisných svazků Sebraných spisů nepublikova(tel)ných (6 kg), je svým obsahem i formou pro odbornou i ostatní veřejnost nepřijatelné a z valné části jí nepředložitelné.“ Chápu-li předešlý výrok alespoň z poloviny dobře, jde v dnešní době vlastně o nejvyšší možnou pochvalu, potvrzené „Signum laudis“.
    Zachovávám úctu jeho památce.

  2. Bára napsal:

    Měla jsem ho velmi ráda. Byl to úžasný člověk s milou a příjemnou povahou. Všem nám bude moc chybět.

    Barbora- vnučka

Trackbacks/Pingbacks


Ezra Pound – „Přítomen!“ PRÁVĚ VYŠLO!

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti PRÁVĚ VYŠLO!

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

16. dubna 1965 se v Paříži narodil francouzský esejista, historik a nacionalistický aktivista Dominique Venner. V mládí byl krátce členem OAS, později patřil mezi zakladatele francouzské Nové pravice. Vytvořil bohatý korpus díla, dodnes relevantní je mj. jeho taktická příručka pro nacionalistická hnutí Za pozitivní kritiku z 60. let. Zemřel vlastní rukou 21. května 2013 před oltářem katedrály Notre-Dame de Paris, na protest proti apatii Francii a Evropy tváří tvář existenčnímu ohrožení Velké výměny.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív