Categorized | Politika, Biologie a Ekologie

Pentti Linkola o 11. září 2001

Autor: Pentti Linkola

Překlad článku Pentti Linkoly, který vyšel 26. září 2001 ve finském časopise Elonkehä (Biosféra)

V září 2011 zničila unesená letadla dvě výškové budovy Světového obchodního centra v New Yorku a část Pentagonu, sídlo Ministerstva obrany Spojených států amerických. Tento incident měl malý dopad na lidstvo jako takové, přesto však vyvolal ve světě obrovskou odezvu. Překrmené západní země, dusící se marnotratnou spotřebou, zažily stejný šok, paniku a chaos, který zasáhl Spojené státy. V důsledku těchto reakcí se útok stal skutečně významným. Avšak přehnaná tvrzení jako např. „svět ztratil svůj směr“ a „svět už nikdy nebude to, co býval“ nejsou nic jiného, než nesmysly. Hysterie se dokonce rozšířila až do Finska: vycházely články, nasáklé krvavým fanatismem, záplava květin se snesla na americkou ambasádu a dokonce finská vláda nabídla Spojeným státům nouzovou pomoc.

Nikdy předtím nevyvolaly cizí ztráty na životech větší sympatie, nikdy předtím nebylo věnováno tolik pozornosti trpícím rodinám. A přesto, soudě pouze podle počtu obětí, tento incident znamená jen málo více, než obyčejná rvačka ve srovnání s dalšími událostmi v nedávné historii lidstva. Statisíce civilistů zemřely při bombardování Drážďan a Hamburku, masy lidí také v Londýně, neřku-li ztráty v Hirošimě a Nagasaki. V Leningradě zemřel milion lidí na následky leteckého bombardování, dělostřeleckého ostřelování a hladu. Nebo, přemýšleje o nedávnějších konfliktech, kde jsou smuteční vlajky za Groznyj, Bagdád a Kosovo?


Zmatený národ se nemůže dopočítat konečného počtu obětí v New Yorku. Nicméně z toho, co jsem zachytil, zemřelo jen pár tisíc lidí.

Ti, kdo zemřeli v důsledku útoku, ale nebyli prostí lidé: byli to Američané; a ne jen tak obyčejní Američané, ale kněží a kněžky nejvyššího Boha tohoto věku: Dolaru. Cestující vnitrostátních letů nejsou rovněž validním vzorkem humanity, nýbrž bohaté, časově zaneprázdněné, životní prostředí a svět ničící části lidstva.

Síla a vliv peněz a moci, která je zjevná všude, včetně způsobu, jakým vlády podlézaly Spojeným státům ve snaze dokázat jejich přátelství, je téměř nepochopitelná. Zabralo to dny, než bylo něco jiného, než lidská zloba a nenávist bláznů, prezentováno našimi médii jako možná příčina incidentu – a toto vysvětlení stále patří mezi nejoblíbenější.

Ve skutečnosti jsou Spojené státy nejkolosálněji agresivním impériem ve světové historii: počet amerických vojenských základen po celém světě je prostě ohromující. Prostřednictvím svých základen šíří Spojené státy svůj ekonomický a kulturní vliv skrze hanění, zotročování a umlčování jiných. Na všech kontinentech financují a vyzbrojují vlády a guerillová hnutí, které favorizují, často však měníc strany. Spojené státy využívají komanda smrti k odstraňování disidentů a vedou války, kdy se jim to hodí. Tu a tam, jako připomínku, bombardují starobylý a hrdý Irák. Spojené státy jsou nejpodlejší darebácký stát všech dob. Každý, kdo má povědomí o světovém dění si může jednoduše představit, jak obrovská nenávist k Spojeným státům – zkorumpované, bombastické, paralyzující a dusivé politické entitě – musí panovat napříč Třetím světem – a také mezi myslící menšinou na Západě.

Na základě tohoto lze předpokládat, že za útoky v New Yorku a Washingtonu stojí aktivisté z Třetího světa. Tito lidé vedou zoufalý boj o svoji vlast a víru proti nepřemožitelnému, gigantickému nepříteli – podobně jako Finové za Zimní války. Nehledě na to, jak cizí jejich náboženství nebo kultura může být, zasluhují si bezesporu všechny naše sympatie. Opozice uvnitř Spojených států je rovněž velká. Například Unabomber: s jeho plánovaným, pečlivým modelem alternativního uspořádání společnosti se mohla finská veřejnost seznámit prostřednictvím překladu jeho manifestu. Nicméně domácí opozice v USA však bude mít těžko energii a schopnosti provést operaci, které jsme byli svědky v New Yorku. Schopnost, způsobilost a odvaha za tímto útokem šokovala dokonce i západní vojenské experty (kteří přitom tuto akci veřejně odsoudili). Pátrání po „pachatelích“ se nyní v USA změnilo ve frašku. Pitomec, který byl na základě podivných machinací jmenován prezidentem, nazval ve svém prvním prohlášení tyto piloty kamikaze „zbabělci“. Později prohlásil, že tato záležitost již není o teroru, ale o válce – válce mezi Spojenými státy, s jejich 250 miliony obyvatel a soukromou osobou, šejkem z Blízkého východu, nepochybně obdařeným odvahou a pevným odhodláním, který musí „být chycen živý či mrtvý“. Tento jedinec najmul velkou skupinu bláznů, aby spáchali tuto obrovskou krutost (což je jediný způsob, kterému Bush rozumí).

Konání malého Finska rovněž hraničí s fraškou, kdy po útocích v USA vyhlásilo vyjímečný stav na svých hranicích. Ze skromných začátků se mohou zrodit velké věci. Napadá mě, jak po útocích německé Frakce Rudé armády, byly mobilizovány velké policejní síly v Laponsku při pátrání po mladém německém občanovi. Později se ukázalo, že šlo o studenta na výletu.

Co se týká naší země, chtěl bych jen podotknout: bylo by žádoucí, alespoň pro ty, kdo idealizují naši Zimní válku, přestat být pokrytecký co se týče násilí celkově.

Člověk by měl mít na paměti, že rozdíl mezi teroristou a bojovníkem za svobodu je jen záležitostí úhlu pohledu. Vše závisí na pozorovateli a na verdiktu historie. Jedním z jasných příkladů mohou být finští vojáci, kteří násilně povstali proti legitimní vládě. Tito vojáci dostali výcvik v cizích zemích, přesně jako palestinské guerillové skupiny, které provedly útok na olympiádě v Mnichově, nebo Rudí v Itálii a Německu (autor zde má na mysli Frakci Rudé armády a Rudé brigády – pozn. DP). Jak víme, byli vycvičeni v Jižním Jemenu a Libanonu. Někteří z těchto pěšáků byli ztřeštění dobrodruzi, jiní fanatičtí patrioti. Pokud by naše občanská válka skončila jinak, mohli být bez problému označeni za teroristy.

Avšak represivní opatření prováděná USA vůči ostatním kulturám a národům nepatří mezi nejhorší z katastrof. Nejzávažnějším důsledkem americké nadřazenosti je její vedoucí pozice, kterou tento stát získal jako kolébka a motor globálního ekonomického růstu. Neomezený ekonomický růst znásilňuje přírodu, vykořisťuje přírodní zdroje zemí, oceánů a nebe. Co teď zůstává, je Otec, Syn a Duch svatý – nebo radši Dolar, Ekonomický růst a Tržní ekonomika. Dva Bohové se střetli v New Yorku: Alláh a Dolar. Služebníci Alláha obětovali životy své a životy pár učedníků Dolaru. Cílem služebníků tržní ekonomiky je zavraždit veškeré Tvorstvo a lidstvo jak jen nejrychleji to půjde. Hlubinní ekologové a ochránci života, strážci kontinuity života, by jistě zvolili Alláha když by šlo do tuhého.

V dané situaci byly věže Světového obchodního centra nejlepším cílem mezi všemi budovami na celém světě, jak symbolicky, tak i konkrétně. Byla to vynikající, skvělá volba.

Bez ohledu na to, jak velká byla radost, která následovala po této trefě do černého, se brzy začaly objevovat otázky: jaké budou dlouhodobé následky tohoto útoku? Ačkoli velké ztráty na lidských životech jsou vždy pozitivními přihodami ve světle populační exploze, pár tisíc lidských životů není nic – i když kvalita předčila kvantitu. V jiných ohledech to vypadá, že incident má v tuto chvíli skutečně významnou odezvu. Ekonomický růst prudce klesá – alespoň do jisté míry. Letecký provoz, nejhorší způsob dopravy, se snižuje. Zahraniční obchod zpomaluje. Destruktivní turismus a nadnárodní korporace mají ztížené podmínky pro rozvoj. Neustálý dozor a policejní akce jsou vždy překážkou nezřízenému obchodničení. Všechny incidenty tohoto druhu dávají přírodě čas navíc.

Nemilosrdné zákony života vždy prokáží, že optimismus není ničím podložen. Bude tomu tak i při této příležitosti?

Článek Pentti Linkoly původně vyšel ve finském magazínu Elonkehä dne 26. září 2001. Překlad pochází z anglické verze Bull’s Eye na stránkách Counter-Currents Publishing.

9 Responses to “Pentti Linkola o 11. září 2001”

  1. Pavel David napsal:

    Paní Korčáková a máte jediný argument, aby jste mě vhodila do jednoho pytle těch hrůz, ze kterých mě tady obviňujete? To s tím proč se nechám nazývat v dnešním světě „fašistou“ jste evidentně vůbec nepochopila. Říká Vám něco politická inkvizice? Ta jde po všem co je jiné než evangelium liberální demokracie. A vše co je jiné je pro ni fašismus. Tak prosím popřemýšlejte o tom, že to proč se nechám označit za fašistu nemá s historicky vnímaným fašismem nic společného. A prosím přemýšlejte pomajeli než píšete a chrlíte ze sebe nenávist. A propos, jestli já jsem svině, dobrá přijímám, ať mě liberální demokracie vaří. Alespoň se nebudete vařit sama. S pozdravem P.D.

  2. Jiřina Korčáková napsal:

    Pak tedy narazíte na mne. Já nejsem žid, ale moje rodina umírala ve vašich koncentračních táborech také. Laskavě nám tady v Evropě nemávejte před nosem černým hadrem a stupidními plky o evengelikálském, křesťansko-sionistickém výkvětu. Ujišťuji vás, že nic z toho nejsem. Vidíme dobře, co se děje na akcích, které vy uvádíte v život, četli jsme ty nehoráznosti, které nosíte napsané na těch hadrech nad hlavou, slyšeli jsme, co na nás řvete a co nám připravujete. Četla jsem anglické, španělské i francouzské zprávy o dobrodiní, které VY připravujete a prokazujete světu. Jděte se vycpat! Já tvrdě pracuji, a čím se živíte v mé zemi vy? Tleskáte vraždám? Rád budete fašistou? Potom vězte, že dostanete přes držku a nedivte se tomu. Na každou svini se vaří voda, proč by se tedy trest měl vyhnout fašistům, fanatikům a masovým vrahům? Jednou dojde i na vás, věřte Bohu. Můžete klidně věřit i tomu vašemu, jemu se vaše jednání určitě také už dávno nelíbí! Hajlujete pětkrát denně čelem k vašim obdivovatelům? Obrátí se proti vám věřte si nebo ne.

  3. Pavel David napsal:

    USA nám nadřazeno morálně a vlastenecky? Příbuzní? Já Vám řeknu co USA je – nezdařený potomek Evropy. Potomek, kterého musí Evropa a celý destabilozavaný Východ porazit, chtějí mít budoucnost. Tleskám vraždě KAŽDÉHO imperiálního vojáka křesťanského Západu v uniformě americko-sionistické sféry moci. A nazvěte mě klidně fašistou. Rád jím budu do té doby dokuď lidé jako vy budou ovládat světovou politiku.

  4. DP napsal:

    Vidíme, že se nám tu sešel úplný evengelikálský, křesťansko-sionistický výkvět. K vašim názorům není co dodávat, obrázek o vás si jistě každý čtenář DP udělá sám.

  5. Alemagne napsal:

    Jo a co se týče USA, oni jsou velmoc a jsou nám nadřazení, jak vlastenecky, tak ekonomicky ale hlavně morálně. Navíc se jedná o naše příbuzné. To naši předci kdysi zalidnili ten americký kontinent. Jsou to naši stateční, co před umíráním v bídě Evropy dali přednost práci někde, kde to neznali a za cenu nemalých obětí dokázali z ničeho vybudovat nový svět. A vy tu jen prachsprostě závidíte a uveřejňujete na svých stránkách texty, které si nezadají s Goebelsovou propagandou. Lidi jako vy jsou vini tím, z čeho viní tento článek USA. Jsem také pro potraty a sterilizace. Jestli se s tím nezačne, vrátí idioti jako vy planetu opět ke kamené sekeře a k pazourku… Pokud ovšem nezničí planetu jako takovou.

  6. Alemagne napsal:

    Naprosto souhlasímk s paní Korčákovou, jste hovada par excelence.
    Komunista = nacista, mezi ně se řadí ještě další odbože, jako Zelení nebo Člověk v tísni. Jste všichni lůza, levicová sebranka, pakáž. Pojděte, vy potrati a sterilizovaní.

  7. DP napsal:

    Je nám líto, že jsme vám zvedli krevní tlak. Můžeme vás ujistit, že netušíme, kdo vám poslal odkaz na článek Pentti Linkoly (my to nebyli) a a že si i přes vaše rozhořčení myslíme, že by se čtenáři DP měli s myšlenkami Pentti Linkoly seznámit.

    Poněvadž je to stále mírná káva oproti např. poradci prezidenta Baracka Obamy Johnu P. Holdrenovi a jeho obhajování nucených potratů a sterilizací. John Holdren, narozdíl od Linkoly, není rybář co si svítí petrolejkou, ale docela vlivná osobnost.

    http://en.wikipedia.org/wiki/John_Holdren

    Otázka na závěr – už jste si ujasnila, na koho vlastně nadáváte? Komunisty, fašisty nebo nanic hodné ekology? Máte docela velký rozstřel.

  8. Jiřina Korčáková napsal:

    Pro toho, kdo mi toto poslal: Musíme toto číst, pane …..? Nevěřila bych, že toto může uveřejnit někdo jiný než fašista. On to asi také fašista je, že ano. Nebo jestli je to komouš, znamená to, že se internacionalisté od nácků zase něčemu přiučili. Až dosud co do cynismu nesahali fašounům ani po paty. Nebo je to snad ekolog?! Tak to už se ničemu nedivím. Proč vlastně oni za nás neplatí ty zasrané ekologické daně! Ty nanicdobré vychcané ekologické projekty, které člověka jenom přivádí na mizinu a horním pár stovkám ekologů cpou majetek do jejich soulromé a bezedné kapsy! Mrtví 11.9. pro ně nejsou než peníze – tak jim ty peníze vemte, proč je berete nám, to oni je přeci nepotřebují, tito ekologové! Já měla mezi mrtvými své přátele, nebyli bohatší než já a já nemám nic. Tohle je tedy opravdu špína! Tím hůř jestli ekologická!

  9. Jiřina Korčáková napsal:

    Člověče, vy jste kreten bez svědomí. Ani jsem to nedočetla, jak se mi zvedl žaludek.

    Není vlastně moc důležité, jestli jste fašista nebo komunista – na Američany jste nikdy nestačili, nedosáhli jste na ně a proto je nenávidíte. Může to být ale omluva pro to, co jste napsal?!

    A pochopitelně, že se ani nestydíte. Člověk bez soucitu, bez emocí, úchylná persona. Vy jste prostě blbec a nejste ani nijak originální. Takových už byly davy. A nejen v historii. Jako lágrkápo v Osvětimi byste se tedy uplatnil skvěle. A ani by vás nepotrestali. Všechno by to prostě svedli na Hitlera a horních několik pochopů. Chudáku.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív