Categorized | Zprávy ze světa

Usvědčená cikánská podvodnice znovu na scéně – jako „lidskoprávní“ aktivistka

Lavinia OlmazuCikánské lidskoprávní aktivistce, původem z Rumunska, která byla uvězněna za účast na podvodech se sociálními dávkami ve výši 10 milionů liber, bylo umožněno zůstat v Británii na základě zajištění ochrany jejich lidských práv. Lavinia Olmazu a její spolupachatel, Alin Enachi získali 2,9 milionu liber prostřednictvím zfalšovaných žádostí o sociální podporu pro 172 rumunských Cikánů, poté co jim zprostředkovali falešná čísla národního pojištění.

Olmazu byla v roce 2010 odsouzena k více než dvěma rokům vězení a měla být po propuštění z výkonu trestu automaticky deportována. Bylo jí však umožněno zůstat v Británii poté, co se odvolala proti pokusu ministryně vnitra vyhostit ji a využila mezery v zákoně na ochranu lidských práv (Human Rights Act 1989). Podařilo se jí přesvědčit soudce, že když má 12-ti letého syna, tak  může být její deportace považována za porušení jejich lidských práv.

Případ Lavinie Olazu vyvolává další znepokojení nad tím, jak soudci interpretují Odstavec 8 zmíněného zákona, který zaručuje „právo na rodinný život,“ a umožňuje tak kriminálníkům uniknout deportaci na základě tvrzení, že být deportován z Británie znamená porušení tohoto práva. Jak uvedly noviny Daily Telegraph, ministerstvo vnitra bylo přesvědčeno, že je v pořádku deportovat jejího syna společně s ní, protože se narodil v Rumunsku, jeho otec žije v Rumunsku a žil s jeho rumunsky mluvící matkou a jejím rumunským partnerem do doby, než byla zatčena.


Avšak když se ji ministerstvo vnitra pokusilo deportovat, Olmazu tvrdila imigračním soudcům, že deportace by porušila její lidská práva, protože má dvanáctiletého syna, o kterém prohlásila, že je v zásadě Brit, jelikož strávil většinu svého života ve Spojeném království. Rovněž o něm prohlásila, že nemluví plynně rumunsky.

Lavinia Olmazu, a Roma gypsy rights activist.A Roma gypsy rightJejí případ patřil mezi první, který byl posuzován vyššími imigračními soudci, po pokusu Theresy May ztížit pachatelům trestných činů z řad kriminálních přistěhovalců jejich možnost zůstat v zemi. V červnu tohoto roku vyhlásila ministryně vnitra válku soudcům, kteří odmítli deportovat kriminální přistěhovalce na základě jejich lidských práv. Prohlásila tehdy, že soudy by měly přestat umožňovat kriminálním přistěhovalcům a porušovatelům zákona, včetně ilegálních přistěhovalců, zůstavat v Británii na základě toho, že mají právo na rodinný život. Slíbila hlasování v parlamentu, o kterém tvrdila, že vtluče soudcům do hlavy to „čemu veřejnost věří“ a přesvědčí je, aby „vzali v potaz to, co parlament řekl“. Neschopnost zákonodárců naslouchat vyústí v nové zákony, které zabrání zneužívání lidskoprávní legislativy kriminálními přistěhovalci. Poslanci všech politických stran volili jednohlasně pro podporu striktnějších směrnic.

V případě Lavinie Olmazu se ministerstvo vnitra odvolalo proti rozhodnutí imigračního soudu, které jí umožnilo zůstat, avšak vyšší soudce stanovil, že její syn má právo pokračovat ve školní docházce v Británii. Vyšší soudce Andrew Jordan prohlásil, že imigrační soudy stále mají významnou svobodu volby při rozhodování, kde by mělo dojít k deportaci. Soudce Jordan ve svém výnosu prohlásil: „Je zde nevyhnutelně prostor, aby různí soudci mohli dospět k různým závěrům proporciálně na základě stejných důkazů.“

Olmazu, která  měla projev i v Organizaci spojených národů, byla zaměstnána dvěma londýnskými městskými obvody a charitativní organizací pro bezdomovce Big Issue, která pomáhala rumunským cikánům začlenit se do britské společnosti. [1]

Olmazu byla uvězněna poté, co zneužila svoji pozici, ve které požívala důvěry ze strany státních orgánů i romské komunity, kdy zorganizovala pečlivě naplánovaný podvod, který stál [britské] daňové poplatníky miliony – a který vynesl jí, a jejímu partnerovi tisíce liber.

Účtovali si 80 liber na osobu, kdy stovkám přistěhovalců z Rumunska obstarali falešná čísla národního pojištění [2], takže mohli požadovat sociální dávky řádově v tisících liber, na které neměli nárok. Vyzbrojeni falešnými čísly národního pojištění si klienti Olmazu žádali o dávky, včetně přídavku na dítě, státní přídavek na rodiny s dětmi, státní přídavek pro rodiny s nízkým příjmem, bezplatnou státní zdravotní péči a další sociální dávky. Podle předpisů zavedených v roce 2007, kdy Rumunsko vstoupilo do Evropské unie, rumunští přistěhovalci nemají nárok získat číslo národního pojistění, pokud neprokáží, že mají zajištěné zaměstnání v Británii.

Olmazu provozovala svoji kriminální činnost z předměstského domu ve Woodford Green v hrabství Essex. Společně se svým partnerem zprostředkovala 368 falešných čísel národního pojištění, ze kterých bylo 172 úspěšně použito při pobírání sociálních dávek. Celková škoda dosáhla výše 2,9 milionu liber.

Policie však poté prohlásila, že pokud by byly využity všechny falešné dokumenty, tak by škoda dosáhla výše až 10 milionů liber. Olmazu byla uvězněna na dva roky a tři měsíce poté, co byla uznána vinou ze spolčení za účelem dodávání dokumentů určených k podvodným žádostem o sociální dávky.

Po svém propuštění začala Olmazu pracovat pro Media Diversity Institute, charitativní organizaci, která obdržela stovky tisíc liber ve formě sponzorských darů od britského Ministerstva zahraničí a Ministerstva pro mezinárodní rozvojovou spolupráci.

Dominic Raab, poslanec za Konzervativní stranu prohlásil, že je potřeba tvrdších opatření proti tomu, co nazval „soudní sabotáží“ a požadoval jasnější legislativu, která by umožňovala přinuti soudce, aby uposlechli přání ministryně vnitra. Dále uvedl pro noviny Daily Telegraph: „Potřebujeme nový zákon o ochraně státních hranic (UK Borders Act), který umožní státním orgánům vyhostit těžké zločince, ignorovat falešné lidskoprávní nároky a potlačit současnou soudní sabotážní praxi.“

Zdroj The Daily Mail: Romanian fraudster who helped to steal £10m in benefits is allowed to stay in Britain to protect her human rights, 7. října 2012.

A co na to Romea.cz?

Romea.cz o rozsudku nad Olmazouvou a jejím gangem přinesla dne 9. listopadu 2010 cudnou tiskovou zprávu britské pobočky tiskové agentury Reuters (pro jistotu jen v angličtině) „Roma rights campaigner jailed for benefits scam“ ve které se praví:

„V pondělí byla uvězněna v Rumunsku narozená romská lidskoprávní aktivistka za účast na podvodu, který stál britské daňové poplatníky téměř 3 miliony liber. Podle tiskové agentury Reuters UK Lavinia Olmazu (31 let) „naváděla“ příslušníky romské komunity v Londýně k žádání o sociální dávky, zatímco se vydávala za streetworkera a poradkyni. Metropolitní policie ve svém prohlášení uvedla, že se Olmazu pokusila společně s dalšími členy kriminálního gangu vysát ze státu 10 milionů liber.“

„To je jasným případem toho, kdy romským rodinám, které si přály zlepšit svou životní úroveň, v tom zabránili jejich vlastní lidé, kteří je vykořisťovali,“ uvedla DC Melanie Groves.

Olmazu a sedm jejich kompliců, včetně jejího partnera, bylo odsouzeno k trestům odnětí svobody v celkové výši více než devět let.

Tolik Nathalia Odwin z Reuters UK. A tak čas plynul, řeči o rasismu, segregaci a utlačování Cikánů (nejen) v České republice se vedly – za vydatného dojení různých vládních, korporátních a evropských grantů. Po „odsezení“ trestu odnětí svobody se Olmazu tiše vplížila do jedné ze stovek parazitních „lidskoprávních“ organizací, jménem Media Diversity Institute. A Romea.cz v domění, že krátká tisková zpráva v angličtině byla zapomenuta, troubila dne 16. listopadu 2012 do světa:

V Londýně se před českou ambasádou protestovalo proti segregaci romských dětí ve školách

Před Českou ambasádou v Londýně se 13. listopadu sešli Romové a jejich příznivci z různých zemí, aby společně protestovali proti nedávným událostem v Ostravě, Praze a jinde v České republice. Hlavním bodem jejich protestů je snaha ukázat na selhání autorit při prosazování úředního rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve věci diskriminace v českých školách.

[…]

V případě, že desegregace nebude v České republice, na Slovensku a v Bulharsku rychle dokončena se Hnutí 8. dubna zavázalo uspořádat v Londýně velkou demonstraci u příležitosti Mezinárodního dne Romů 2013. Svolává romské organizace z celého světa, aby na tento den společně uspořádaly protesty proti neomezovanému protiromskému rasismu a násilí, které zahrnuje násilné deportace a vystěhování. „Budu kontaktovat rumunské aktivisty, aby se k nám přidali,“ uvedla Lavinia Olmazu, členka Romské akademické sítě. „Nemůžeme tuto diskriminaci tolerovat, zákon je v tomto případě na naší straně,“ dodala Olmazu.

Drzost usvědčené kriminálnice, která vykořisťovala své vlastní lidi, evidentně nezná mezí. Jen nenapravitelný naiva by si mohl myslet, že její minulost není všem „romským aktivistům“ a jejich „příznivcům“ známa – včetně serveru Romea.cz. Otázkou zůstává, proč Olmazu přítomnost nejenže trpí, ale dokonce i s ní aktivně spolupracují. Jedno je však jisté – Olmazu a ekipa profesionálních lidskoprávních hochštaplerů a darmožroutů obyčejným Cikánům a Čechům rozhodně nic dobrého nepřinese.

Poznámky:

[1] O podvodech se „zaměstnáváním“ Cikánů charitativní organizací Big Issue přineseme bližší informace v některém z dalších článků.
[2] NIN, National Insurance Number. V překladu do češtiny „číslo národního pojištění“. Jedná se o obdobu českého rodného čísla. Slouží jako identifikátor občana v sociálním systému Velké Británie.

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Víte, že…

29. března 1895 se v Heidelbergu narodil německý spisovatel, filozof, publicista, entomolog a veterán obou světových válek Ernst Jünger. Jako mladý se proslavil svým válečným románem V ocelových bouřích, ve výmarské éře se řadil k předním postavám tzv. konzervativní revoluce. Odmítl přímou spolupráci s národně socialistickým režimem, po válce se pak z politické arény stáhl úplně, i tak však výrazně ovlivnil některé proudy pravicového myšlení, a po zbytek svého dlouhého života se věnoval literární tvorbě.
29. března 2012 zemřel na selhání srdce ve věku pouhých nedožitých 50 let pravicový anglický intelektuál, politik, spisovatel a brilantní řečník Jonathan Bowden, od 90. let aktivní nejprve v Konzervativní straně, následně v řadách BNP i různých menších uskupení.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív