Categorized | Historie, Biologie a Ekologie

Evropský národ: Je naděje na změnu?

Evropský národ: Je naděje na změnu?Autor: Karel Veliký

Genetický základ obyvatelstva „pouze“ zakládá podobu jeho kultury (kultury ve smyslu pěstění – „kultivace“ – životního prostředí člověka a jeho skupin), kterou dále ovlivňují klimatické, zeměpisné a jiné faktory. Kultury zase zpětně ovlivňují, prostřednictvím podnětů vynikajících jednotlivců, kteří v nich působí, dějinné dění, proto se dějiny ras a národů významně liší a řada lidských populací žádné dějiny v evropském smyslu ani neměla a žila v jakémsi „bezčasí“, které bylo narušeno až s příchodem tvůrčího – tedy dějinotvorného – živlu zvenčí.

Češi, kteří jsou geneticky Němcům blíž než ostatní slovansky mluvící národy, mají sice podobné psychomotorické tempo, ale nakolik je např. jejich „smysl pro pořádek“ (zřetelně nižší než u Němců, zároveň však zřetelně vyšší než třeba u Rusů) důsledkem této blízkosti už zdaleka jasné není. Na vyšší adaptabilitě Čechů na „německý pořádek“ se totiž jistě podílí i faktor blízkosti čistě zeměpisné, tedy nejen míšení, tj. četnost rozložení a čistoty evropských rasových subtypů (nordik, baltik, alpín, dinár, mediterán), ale prosté sousedství. 1]


A totéž platí pro „českou protestantskou tradici“, v níž se odráží onen severský „obrat dovnitř“ (introverze), 2] nemluvě už o smyslu pro technologický rozvoj a jeho uplatňování přítomný u značné části Čechů nejen moderní doby. Rovněž nedostatek téměř jakéhokoli našeho smyslu pro výboj je z velké části odvoditelný z geografického činitele: totiž z postavení mezi početně mnohem silnějšími národy Němců, Poláků a Rusů. Adaptací na tuto pozici lze pak také možná vysvětlit pramalý smysl všech druhů českých elit pro vojenské a vůbec „pruské ctnosti“, které by při našem počtu a geografickém rozpoložení vedly nejspíš k národní sebevraždě (genocidě). 3]

Tyto rozdíly „národních charakterů“, více zjevné mezi Severem-Jihem (např. Nor a Ital) a méně patrné mezi Západem-Východem (např. Francouz-Čech), však nemohou nikomu bránit mluvit o „evropském národě“ (Nation Europa), který se skládá z mnohostranně spřízněných evropských etnik (Völker) a v jejichž středu v sousedství Němců shodou okolností stojíme. Vždyť s jakou samozřejmostí se hovoří, i mezi většinou konzervativců, např. o „americkém národě“, o „Američanech“, tzn. o lidech odlišných ras a nejvzdálenějších etnik, o národech a národnostech, jejichž spojení v jeden Nation je založeno pouze na „smlouvě“, která v moderní době navíc ztratila většinu ze svého někdejšího metafyzického posvěcení! Dává jim však doposud politickou jednotu, která Evropanům norské, italské, francouzské nebo české národnosti stále chybí, což Američanům strategicky velmi vyhovuje 4] Je naděje na změnu?

Poznámky:

1] Na druhou stranu těsné sousedství cikánů na jejich skupinovém smyslu pro „český pořádek“ (neřkuli německý) nezanechalo za staletí větší stopy, a tento smysl se zjevně naopak projevuje jednotlivě až teprve s určitým podílem „evropské krve“. Ale také rozdíl mezi každou českou a sousední německou vesnicí byl v někdejším Československu patrný už na první pohled.
2] Výsledky průzkumů mezi světle a tmavě pigmentovanými, neboli mezi nordiky a mediterány, potvrzují introverzi a extroverzi v jejich chování. Např. podle průzkumu Američana Harolda Noela Arrowsmitha je v oblasti Porýní počet souhlasných odpovědí na větu „Mám moc rád být ve společnosti jiných“ tím větší, čím více se tázaný morfologicky blíží mediteránnímu typu a čím méně vykazuje znaků nordických. Probandi (=osoby proměřované antropometrickými metodami) nordického typu o to častěji souhlasí s větami jako „Své pocity si zpravidla nechávám pro sebe“ či „Při společenských akcích se rád držím stranou“ nebo i „Rád přemýšlím o složitých a zamotaných problémech“. Mezi Čechy je však mediteránních i nordických typů menšina, převládá alpín (40% populace), následují baltik („typ Havel“) a dinár („typ Masaryk“). Ke korelacím mezi fyzickými a psychickými znaky evropských rasových subtypů srv. např. výsledky starších německých bádání v článcích Německá rasová nauka: Alpín; Baltik.
3] Dokonce i naše nejslavnější a výsledkem přinejmenším nerozhodná válka s katolickým papeženstvím v 15. století měla za následek naprosté oslabení kulturní prestiže (a tedy životního prostředí, „osvětí“ – Umweltu) Zemí koruny české, které o století dříve dosáhly jako sídlo císaře Svaté říše římské skutečně centrální evropské pozice. Takový byl výsledek nejúspěšnějšího vzepětí malého národa za horami „dělat dějiny“ zbraní a výbojem…
4] Případní budovatelé nové evropské říše („federace“) či evropského spolku („konfederace“), které by mohly být strategicky rovnocenným rivalem USA, Číny, Indie a rozmáhajícímu se asijskému, arabskému, africkému, ba i jihoamerickému živlu (Brazílie!) vůbec, budou proto muset velmi přihlížet i ke geopolitickým kritériím, která z těchto celků v dosavadních koncepcích často vyřadila národy bývalého Sovětského svazu či Velké Británie, a samozřejmě všech dalších zámořských zemí, nehledě na jejich evropský, resp. nordický podíl v obyvatelstvu.

Související článek: Genes mirror geography within Europe. Tým kolem Carlose D. Bustamanta vypracoval „genetický atlas“ Evropy s přesností určení zeměpisného původu DNA jedince na „několik set kilometrů“.

One Response to “Evropský národ: Je naděje na změnu?”

  1. Tod napsal:

    Mohu se zeptat kde najdu ten krásný obrázek ve vysokém rozlišení ?

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív