Categorized | Věda a technologie

Aktivní kontrola již existuje a nikoho to nezajímá

Aktivní kontrola znamená nepřetržité monitorováníAutor: John Robb

Pokud je něco velmi nebezpečné, jako například jaderné zbraně, standardní formy ochrany a kontroly jsou nedostačující. Takto potenciálně nebezpečné věci vyžadují agresivnější přístup.

Ve vojenské terminologii se to nazývá aktivní kontrola (positive control).

Aktivní kontrola je forma kontroly, kdy je nebezpečný objekt pod nepřetržitou kontrolou, monitorováním, strážením, testováním atd. U tohoto druhu kontroly znamená žádná informace = nebezpečí. V případě, že tok informací a systémová kontrola utichne, nastává poplach.

Tento druh kontroly je opakem pasivní kontroly, kterou vykonávají bezpečnostní a policejní složky jak jsme zvyklí v našem běžném životě. Dobré chování je očekáváno. Pasivní systém kontroly reaguje pouze za předpokladu, že nastane selhání.


Aktivní kontrola a lidé

Aktivní kontrola může být uplatněna i na lidi, pokud jsou dostatečně nebezpeční.

Poznámka JR:

Když jsem před deseti lety zastával pozici internetového odborníka ve Forrester Research, věnovali jsme jeden den diskusi o nebezpečných znalostech. Závěr? Jednou budou technologie, vědomosti a schopnosti jak je využít, tak nebezpečné, že se vzdělávání stane předmětem kontroly. Osobně jsem se na tomto závěru podílel, poté co jsem měl možnost pracovat s lidmi, kteří byli v minulosti subjekty aktivní kontroly. Většina z nich pracovala na tajných vojenských projektech (Black programs).

Dokonce jsme vytvořili i korporátní prostředí, kde byl monitorován každý pohyb (údery klávesnice a další formy taylorismu) za účelem zjištění, zda zaměstnanci vykonávají přidělenou náročnou práci.

Tyto aplikace jsou však možné jen díky jejich omezenému záběru.

Doposud všechny pokusy o aktivní kontrolu celých společností selhaly, i za agresivního použití technologií. Byrokratické formy diktatury, jako komunismus nebo fašismus, nikdy nedosáhly úrovně aktivního sledování, vyžadovaného pro skutečnou aktivni kontrolu. Navíc, snaha o dosažení této úrovně podlomila jejich schopnost udržet dlouhodobý, masivní ekonomický růst.

Jak se jen věci rychle mění. V současné době aktivně směřujeme ke společnosti a světu, založeným na aktivní kontrole.

Proč? Antiteroristická paranoia, masivní národně bezpečnostní infrastruktura a nové technologie učinili aktivní kontrolu nejen možnou, nýbrž i pravděpodobnou.

Jednoduše řečeno – zde je nárys, umožňující dát zprávy z novin, do kontextu. Od zákazu nošení čepic až po úniky informací z NSA.

Problém: Každý člověk na planetě je potenciální terorista.

Řešení: Vystavit každého na planetě aktivní kontrole.

Aktivní kontrola znamená nepřetržité monitorování:

Lokalizace (GPS v mobilních telefonech, navigace v automobilech, CCTV, všudypřítomná obličejová rekognice, vytěžování dat ze sociálních sítí)
Sítě (telefonní kontakty, sociální sítě, proximita kontaktů, síťová analýza)
Chování (ekonomická aktivita, monitorování objemu a obsahu, užívání veřejných služeb)

V případě aktivní kontroly je jakékoli přerušení aktivity nebo výpadek v toku dat považováno za rizikový akt.

Zkus se skrýt = máš co skrývat.

Jakékoli pokusy o blokování monitoringu se stanou v budoucnosti ilegálními aktivitami a budou klasifikovány jako závažná trestná činnost.

Paralelní systémy kontroly, které se budou navzájem překrývat, pokryjí lidské životy od kolébky až do hrobu.

Neexistuje možnost, jak tomu zabránit. Aktivní kontrola již existuje a nikoho to nezajímá.

S úctou,

John Robb

Článek Johna Robba: Positive Control byl převzat z autorova blogu Global Guerillas.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív