Categorized | Geopolitika, Rozhovory, Politika

Diplomatická horská dráha: rozhovor ruské televize RT s Manuelem Ochsenreiterem

ochsenreiter russian rtAManuel Ochsenreiter v rozhovoru pro ruský televizní kanál RTUSA pravděpodobně hodlá pokročit ve svém odhodlání k vojenské intervenci v Sýrii i přes slib Damašku, že odevzdá své chemické zbraně mezinárodním pozorovatelům, tvrdí odborník na Blízký východ Manuel Ochsenreiter.

RT: Slyšel jste, co prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov i jeho americký protějšek John Kerry.  Co si o jejich názorech myslíte, vzbudily ve vás důvěru?

MO: Z diplomatického úhlu pohledu zažíváme zřejmě nejzajímavější období od konce studené války. Pro novináře, pokrývající dění v Sýrii, se jedná vskutku o diplomatickou horskou dráhu. V průběhu posledních dvou týdnů jsme zejména ze strany americké vlády slyšeli tolik protichůdných informací, že je na jednu stranu překvapivé, že dospěla k dohodě s Ruskem, na druhé straně to však až tak překvapivé není, bereme-li v potaz její klesající kredit nejen na mezinárodní, nýbrž i na domácí úrovni, z čehož můžeme vyvodit, že se dohodnout jednoduše musela. Když si přečteme dnešní prohlášení Johna Kerryho, dojde nám, že ve svém stanovisku učinil příkrý obrat.


RT: Ministr zahraničních věcí Kerry sešel ze své obvyklé cesty, když zdůraznil vysokou úroveň spolupráce mezi Ruskem a USA. Proč trvalo celé dva roky, než došlo k obratu v jeho uvažování?

MO: V souvislosti s válkou v Sýrii obvykle používáme mediálního termínu „občanská válka,“ ve skutečnosti se však jedná o zástupnou (proxy) válku. Lze jednoduše vysledovat, že nejvíce se do tohoto konfliktu zapojuje americká vláda, jež se ze všech sil snaží nahrávat rebelům. Po dvou a půl letech násilných střetů lze však takřka s určitostí prohlásit, že její snaha selhala. Takzvaným vzbouřencům, do jejichž řad patří i velké množství džihádistických extrémistů, se nepodařilo získat žádnou novou půdu pod nohama. Americká politika dneška je tedy reakcí na selhání z posledních dvou a půl let. Neměli bychom však zapomenout na to, že uzavřením dohody vzniká prostor pro nový diplomatický scénář. Pokud pečlivě nasloucháme projevu Johna Kerryho, neuniknou nám jeho slova, že „je třeba prozkoumat naprosto všechna místa na syrském území.“ Otevírá se nám tu tedy prostor pro nejrůznější machinace, přičemž si dovedu představit, že Američané v blízké budoucnosti začnou tvrdit, že syrská vláda nespolupracuje. Vojenská intervence tedy není úplně smetena ze stolu.

RT: Osud této dohody, soudě z toho, co bylo doposud řečeno, závisí na spolupráci mezi režimem a rebely. Druzí jmenovaní doposud odmítali spolupracovat, nelze též zapomenout na tisíce oficiálně registrovaných teroristů, jež se mají nacházet na syrském území. Není v jejich moci tento plán od základů rozvrátit?

MO: V době, kdy se oba ministři účastnili tiskové konference, desítky tisíc teroristů, z nichž nemalé procento pochází ze zahraničí, vede v Sýrii válku, v jejímž rámci zabíjí civilisty a páchá hanebné válečné zločiny. V tomto světle je dosáhnutí dohody vskutku důležitým tahem. Rovněž bychom neměli zapomínat na význam chemických zbraní pro Sýrii, její státní zřízení a obyvatelstvo. Na zásobu chemických zbraní  nahlížíme jako na prostředky vedení útočné války, pro syrskou vládu však představují ochranný štít v boji za uchování nezávislosti země. Právě tento aspekt by měl být v těchto diskuzích více zvýrazňován.

RT: Ministr zahraničí Kerry připustil, že určité skupiny rebelů pravděpodobně nabyly kontrolu nad některými sklady chemických zbraní. Jaký je váš názor na toto přiznání? Myslíte si, že je správně načasováno?

MO: Myslím, že to byl nucen připustit. Pozice americké vlády byla v tomto bodě taková, že výhradně syrská vláda těmito zbraněmi disponuje a neváhá je nasazovat v rámci konfliktu. Všechna tato tvrzení však postrádají jakýkoli hmatatelný důkaz, ačkoli americká vláda tvrdí samozřejmě opak. Myslím, že jak členové Kongresu, tak i americká veřejnost, jsou s těmito fakty seznámeni, proto by bylo ze strany Kerryho bizarní setrvávat ve tvrzení, že rebelové nedisponují chemickými zbraněmi.

RT: Jste toho názoru, že výše zmíněné přiznání může zkomplikovat případné budoucí americké úsilí o získání mandátu OSN k vojenské akci bez předchozího vyšetřování?

MO: Měli bychom velice pečlivě naslouchat, co na tohle téma hovoří američtí politici a jak se v této souvislosti vyjadřují mainstreamová média. Již pouhá existence zásoby chemických zbraní může posloužit coby dostatečný důvod k intervenci, proto si nemyslím, že současná prohlášení něco v tomto ohledu změní. Neměli bychom zapomínat, že Západ je připraven, nakolik Spojené státy prohlásily, že nebudou respektovat žádná rozhodnutí orgánů OSN. Tohle vše musíme mít neustále na paměti.

Rozhovor byl převzat z osobních stránek Manuela Ochsenreitera. RT – US Military intervention is not off the table.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív