Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Zástupce Pravého Sektoru navštívil oděskou synagogu a přislíbil účast na úklidu židovského hřbitova

Setkání hlavního rabína Oděsy a jižní Ukrajiny Avrahama Wolfa s velitelem Ukrajinské národní sebeobrany, plukovníkem Valerijem Zagorodnym v oděské synagoze.

Setkání hlavního rabína Oděsy a jižní Ukrajiny Avrahama Wolfa s velitelem Ukrajinské národní sebeobrany, plukovníkem Valerijem Zagorodnym v oděské synagoze.

Poté, co vandalové dne 8. dubna pomalovali desítky domů nápisy „Smrt židům“, přispěchal člen vedení Pravého Sektoru, plukovník Valerij Zagorodny (velitel oddílů Ukrajinské národní sebeobrany – UNSO) z Kyjeva do Oděsy. Vandalové rovněž zhanobili památník mrtvým Židům na náměstí maršála Tolbuchina, kdy jej pomalovali hákovými kříži. Ve stejnou noc byl zhanoben stejnými nápisy i židovský hřbitov. Na hřbitovní zdi vandalové navíc napsali „Pravý Sektor“ a „Sláva Ukrajině“.

Zdá se, že obzvláště druhý incident přiměl Pravý Sektor k rychlé reakci, který poté vyslal do Oděsy svého vysoce postaveného představitele. Ten po příjezdu do oděské synagogy oznámil hlavnímu rabínovi Oděsy a jižní Ukrajiny Avrahamu Wolfovi, že jeho organizace nenese žádnou odpovědnost za tento vandalský akt a že ho odsuzuje.


Kromě toho zástupce této organizace ukrajinských nacionalistů zdůraznil, že pro Pravý Sektor bude otázkou cti najít a potrestat pachatele, kteří nesou odpovědnost za zhanobení židovského hřbitova. Zároveň zástupce „Pravého Sektoru“ nabídl rabínovi Wolfovi pomoc při ochraně židovských památek.

Eabín Avraham Wolf a zástupci Pravého Sektoru při zamalovávání antisemtiských nápisů v ulicích Oděsy (10. dubna 2014).

Rabín Avraham Wolf a zástupci Pravého Sektoru při zamalovávání antisemtiských nápisů v ulicích Oděsy (10. dubna 2014).

Rabín Avraham Wolf sdělil portálu Forum Daily, že tyto projevy vandalismu jsou cílené provokace proruských sil, které se snaží zatáhnout Židy do konfliktu a to navzdory neutralitě židovské obce. Podle slov duchovního představitele Židů v Oděse „jsou to ty samé síly, které vyvolávají nepokoje v Oděse, Doněcku, Charkově a Luhansku“.

Pravý Sektor a Židé - společně proti ruskému antisemitismu.

Pravý Sektor a Židé – společně proti ruskému antisemitismu.

Oděský rabín rovněž uvedl, že budou 10. dubna společně se zástupcem Pravého Sektoru přemalovávat urážlivé nápisy na zdi židovského hřbitova.

Článek «Правый сектор» пришел в синагогу и будет красить еврейское кладбище byl převzat ze stránek Forum Daily.

AKTUALIZACE 12. dubna 2014

Pravý Sektor nenese odpovědnost za antisemitské akce

Nedávno se objevily v Oděse otevřeně antisemitské graffiti podepsané „Pravým Sektorem“. Oficiálně prohlašujeme, že na této akci nemáme žádný podíl a že cílem této akce bylo diskreditovat Pravý Sektor v očích veřejnosti a mezinárodního společenství.

Vytvoření klamného obrazu ukrajinských nacionalistů jako antisemitů je jednou z nejoblíbenějších metod protiukrajinských sil. Prohlašujeme – a budeme na tom trvat, že nejsme antisemité, stejně jako nejsme rusofobové, xenofobové, šovinisté. Náš postoj k Židům je stejný jako k zástupcům ostatních národnostních menšin – bratrský, tolerantní nebo nepřátelský, v závislosti na postoji konkrétního představitele národnostní menšiny k ukrajinské státní moci.

Podobné antisemitské akce, jako tomu bylo v Oděse, považujeme za promyšlené provokace Moskvy a uděláme vše co bude v našich silách, abychom jim zabránili a [pachatele] potrestali.

V současnosti většina občanů Ukrajiny, bez ohledu na jejich národnost, věří ve vyhlídky Národní revoluce, vítá nacionalistické myšlenky a přeje si žít v silném a prosperujícím ukrajinském národním státě. Naši nepřátelé si to velmi dobře uvědomují a proto se uchylují k těmto drzým provokacím. Boj proti těmto provokacím je jedním z pokračování frontového boje Národní revoluce a my tuto frontu nebudeme přehlížet.

Tiskové prohlášení Informační odboru Pravého sektoru «Правий сектор» не має причетності до антисемітських акцій vyšlo na oficiálních stránkách Pravého Sektoru dne 9. dubna 2014.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív