Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Doněck: Polský student podporuje ruské separatisty

Revoluční nacionalista Bartosz Bekier, aktivista polské Falangy a šéfredaktor Xportal.pl odpovídá na otázky redaktora největšího polského internetového portálu Onet.pl Marcina Wyrwała.


MW: Zatímco 89% Poláků podporuje členství Ukrajiny v Evropské unii, jsou i tací, kteří mají opačný názor. Bartosz Bekier z Xportalu přijel do Doněcku podporovat úsilí o odtržení separatistických republik na Ukrajině, jak se vyjádřil na nedělním setkání.

BB: Nereprezentuji proatlantické postoje vlády, ale svobodný polský lid; lid, který je proti teroristickým vojenským základnám NATO v Polsku.

MW: Bartosz je přesvědčen, že polská média informují o událostech na Ukrajině příliš jednostranně.

 

Bartosz Bekier a Děnis Pušilin, Doněck květen 2014

Bartosz Bekier a Děnis Pušilin, Doněck, květen 2014

BB: Snažíme se vytvořit narativ, který v polských médiích není přítomen. Existuje v nich určitá symetrie sdělování a my se snažíme tuto symetrii narušit.

MW: Jaké je tedy poselství Bartosze a jeho portálu?

BB: Snažíme se zdůraznit ty aspekty, které nejsou vůbec přítomny v diskursu médií v Polsku, například financování ukrajinské opozice- nyní junty, která se ujala moci v Kyjevě- zahraničními centry v Bruselu a ve Washingtonu. Uvědomte si prosím, že tento konflikt je z velké míry projektem zahraničních, západních center a očividně se zde rozehrávají i ruské zájmy. Zmatek, kterého jsme od loňského podzimu svědky je výsledkem této hry mocností. My tuto hru bedlivě pozorujeme.

 

Členové polské Falangy s příslušníky domobrany, Doněck, květen 2014

Členové polské Falangy s příslušníky domobrany, Doněck, květen 2014

MW: Bartosz přijal pozváni samozvané vlády v Doněcku, která násilně blokovala volby ve městě. Jako hostovi mu Lidová Republika Doneck přidělila osobního strážce. Existují informace, že dav protestuje pod sídlem nenáviděného Rinata Achmetova, ukrajinskeho oligarchy. Jedeme autem prověřit situaci. Vědom si protipolských nálad si Bartosz svlékl bundu s polskými nášivkami a plně podporuje rozhořčené demonstranty.

BB: Myslím, že bychom je měli podporovat, protože oligarchové jsou hlavními nepřáteli Ukrajiny a Donbasu. Tato země je v úpadku mimo jiné proto, že zde vládnou oligarchové, kdy spory mezi nimi rozdmýchávají zahraniční mocnosti a tím ji destabilizují a snižují na úroveň Somálska. Jsem přesvědčen, že bychom měli znárodnit veškerý majetek oligarchů, kteří poškozují tuto zemi a poškozují lidi v Donbasu, co nejdříve.

MW: V Polsku, které je ve sféře vlivu Západu může student politologie ve Varšavě UKSW bezpečně hlásat jakékoliv názory. Jestli budou mít takové právo v násilně zřízené Republice i obyvatelé s proukrajinským postojem? To ukáže čas – z Doněcku, Marcin Wyrwał, Onet.

Doplňující odkazy:

Польские евразийцы-добровольцы прибыли в Донецк, чтобы «разрушить асимметрию»

Polish fascists are joining with pro-Russian right-wing extremists

Narodowcy z Polski pojechali na Ukrainę wspierać separatystów. „Polscy Euroazjaci dotarli do Doniecka!“

Fringe Polish Nationalist Emerges in Donetsk

Najemnicy z Polski walczą na Ukrainie? Skrajnie prawicowa Falanga wspiera rebelię w Donbasie

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

23. dubna 1876 se v německém Solingenu narodil Arthur Moeller van den Bruck, kulturní historik a spisovatel, jeden z nejvýraznějších představitelů hnutí tzv. konzervativní revoluce v meziválečném Německu. Titulní koncept jeho nejznámějšího díla Das Dritte Reich, tedy ideu Třetí německé říše, převzali později národní socialisté. Celoživotně nervovými problémy sužovaný Moeller van den Bruck zahynul vlastní rukou v roce 1925.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív