Categorized | Rozhovory, Politika

Gábor Vona v rozhovoru s Claudiem Muttim: Amerikanismus je smrtelný virus

Gábor Vona

Gábor Vona

Rozhovor Claudia Muttiho, šéfredaktora italského čtvrtletníku Eurasia, Rivista di Studi Geopolitici, s Gáborem Vonou, předsedou maďarské strany Jobbik.

Claudio Mutti: Korporátní média popisují Jobbik jako krajně pravicovou stranu. Zároveň však dodávají, že Fidesz a Jobbik stojí na stejné straně politického spektra. A to i navzdory skutečnosti, že Fidesz je vládnoucí stranou a Jobbik je v opozici. Co mají společného tyto dvě strany – a co je rozděluje?

Gábor Vona: Jobbik je radikální nacionalistická strana. V tomto kontextu „nacionalistická“ znamená maďarská, poněvadž hají zájmy Maďarska. Termín „radikální“ pak znamená metodologický postup. Situace v naší zemi je kritická a ten, kdo usiluje o uplatnění smysluplných změn musí být radikální. Je však nutné zdůraznit, že nacionalismus nebo radikalismus nejsou hodnoty samy o sobě. Jobbik hájí konzervativní hodnoty a principy. Jobbik brání tradiční a univerzální lidské hodnoty v dnešním modernistickém a rozkládajícím se světě. Fidesz nezastává ani národní, radikální nebo liberální tradice. Fidesz je oportunistická, technokratická strana, která převléká své názory jako kabát. Byl to politický úspěch nacionalistického Jobbiku, co posunulo Fidesz na tuto pozici, nikdo by se tím však neměl nechat zmást. Fidesz je v zásadě modernistická a liberální strana, jejíž vize je mnohem blíže Maďarské socialistické straně (MSZP) než Jobbiku.

CM: Mainstreamová média obviňují Jobbik z „populismu“, „rasismu“ a „antisemitismu“. Tyto označení jsou používána v rámci určité formy politické propagandy. Jaký účel podle vašeho názoru plní tyto označení v souvislosti s Jobbikem a jeho politikou?

GV: Cíl je jasný. Pokud se elity nechtějí, nebo bojí, zapojit do debaty s Jobbikem – pravděpodobně kvůli obavě z prohry – pak nejjednodušší cestou jak tomu zabránit je obvinit Jobbik z antisemitismu. V současné době je antisemitismus využíván ke stigmatizaci lidí, poněvadž antisemité tak mohou být jednoduše izolováni. Za sebe mohu říci, že se zásadně neomlouvám. Jobbik nikdy neučinil žádné prohlášení, které by posuzovaly lidi na základě jejich původu. Prostě jen říkáme pravdu o Izraeli, tak jak ho vidíme a to se mnoha lidem nelíbí. Skutečnost, že tento hon na čarodejnice zajímá stále méně lidí je jen důkazem, že se svět mění. Popularita Jobbiku navzdory lžím stále narůstá.


CM: Obvinění z „antisemitismu“ jsou obvykle používány státem Izrael proti těm, kteří zpochybňují jeho legitimitu, nebo prostě jen kritizují jeho politiku. Jaký je postoj Jobbiku vůči Izraeli?

GV: Izrael vznikl za neobvyklých podmínek, což stále vyvolává mnoho otázek. Jobbik podporuje dvoustátní řešení v Palestině, jinými slovy uznáváme právo na existenci pro oba státy – Izrael i nezávislou Palestinu. Mezinárodní společenství mělo prosadit dvoustátní řešení již dávno, ale většina států je kontrolována sionistickou lobby.

CM: Pokud se nemýlím, tak se označujete za „eurorealistu“. Co to znamená? Mohl byste i vysvětlit, co si představuje koncept „Evropských národních států“, který je v opozici proti současné federalistické politice Evropské unie?

GV: Jsem eurorealista, což poměřováno současným vývojem prakticky znamená, že jsem euroskeptik. Budoucnost Evropské unie je bezútěšná. Namísto budování její budoucnosti na základě tradičních evropských hodnot, je Evropská unie ochotna spojit své síly se Spojenými státy v naději, že tato aliance vyřeší její problémy. To je chyba. My Evropané, potřebujeme nalézt společenský, ekonomický a politický model, který může být integrován do nového systému založeného na historických perspektivách. Toto nové paradigma by mělo být základem pro řešení, které koncept Evropských národních států nabízí. Jinými slovy, namísto vytváření federálního politického zřízení (jaké je například ve Spojených státech) upřednostňujeme partnerství a spojenectví nezávislých evropských států. Musíme učinit národní státy silnějšími a ne je ničit. Silné rodiny závisí na silných osobnostech, silné národy závisí na silných rodinách a silná Evropa závisí na silných národních státech.

CM: V jednom z mých článků („Maďaři, na Východ!“ – „A oriente, Ungherese!“ Eurasia č.3/2012) jsem měl příležitost recenzovat jeden váš článek, který jste napsal pro magazín Barikád (červen 2012) a který nesl název „Eurasianismus namísto euroatlanticismu“. Můžete nám jeho myšlenku rozvést?

GV: Evropská unie je liberální podivnost bez jakýchkoli morálních zásad. Namísto toho, aby si sama určila své směřování, tak přijala soubor amerických kulturních, ekonomických a politických hodnot. Evropa musí najít cestu ven ze současné katastrofické situace, avšak musím dodat, že tato cesta vede přes Východ. Vidím dvě eurasijská centra, která podle mého názoru nejen Maďaři, ale i celá Evropa musí znovu vzít do úvahy. Jedním je Rusko, druhým Turecko. Tyto státy představují tvrdé oříšky, přesto se však jimi musíme vážně zabývat. Co se týče Ruska, tak jeho historie a státní kapitalismus komplikuje věci. V případě Turecka je hlavními výzvami jak se postavit k imigraci a islámu, které nemůže většina evropských států strávit. Tyto problémy mohou vyvolávat další otázky, ale nesmí bránit plánům na spolupráci s Východem. Evropa se musí vydat tímto směrem. Je to v našem politickém, ekonomickém a kulturním zájmu. Amerikanismus je pro nás smrtelným virem. Napadá naši mysl, paralyzuje tělo, oslabuje náš imunitní systém a nakonec nás zabije. Čím dříve dostaneme tento virus z našeho systému, tím jednodušší bude nový začátek. Protože my potřebujeme nový začátek.

Rozhovor Claudio Mutti interviews Gábor Vona: Americanism is a deadly virus vyšel na stránkách Hungarian Ambiance.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív