Categorized | Historie, Rozhovory, Politika

„Fanatik jsem“, ale…

Franco G. Freda

Franco G. Freda

Rozhovor s Franco G. Fredou pro deník Lettera43 z ledna letošního roku od Giovanny Faggionatové

Co si myslíte o vzestupu neonacistického hnutí Zlatý úsvit v Řecku?

Nevím, co dnes znamená „neonacistický“. Zlatý úsvit se každopádně pokouší vrátit do politické činnosti trochu hrdosti. Přirozeně, vzhledem k tomu, že kvůli legitimnosti své pozice míří k volbám, 1] riskuje, že ideální principy mohou zjednodušeními zhrubnout. Ale mně se zdá, že tam je nasazení, reaktivní síla – síla, která dnes skoro ve všech evropských stranách a hnutích chybí.

Co soudíte o nové etapě evropských neonacistických a neofašistických hnutí? Je některé blízké vašim pozicím?

„Neo“ ano, ale „nacistická“ a „fašistická“ ne. Nazvěme je prozatím mladá evropská hnutí2]

V politické krizi a v šíření antipolitiky vidí mnozí plodnou půdu pro nové podvratné akce: souhlasíte?

Nevěřím. Pro uskutečnění „podvratné akce“ je třeba víc než nějaké čurání benzinu. 3] Dnešní člověk je vyčerpaný živočich, nereflektující, navyklý už na pasivitu. Po desetiletích pomlouvání idealismu, irénistických frází a pseudovýchovných keců, neví, kdo je, neví, co chce, neumí chtít. S myslí ustavičně před sebou i před druhými. Samo zájmeno „já“ je už jen lež. I kdyby za pár let znovu přišla do módy, onanisticky zkomolená, delfská výzva „poznej sám sebe“.


Co se změnilo a co ne mezi dnešní Itálií a Itálií 70. let?

Neznám dnešní Itálii. Zapomněl jsem na Itálii 70. let. Pamatuji si z nich to lepší, ať už z té dnešní nebo včerejší.

Spisovatel Erri de Luca je vyšetřován, protože řekl, že železniční trať přes Val di Susa musí být sabotována. Co si o tom myslíte?

Je mi z toho nanic! Víte, kvůli těm, co byli opatrní vůči názorovým zločinům Národní fronty, 4] mě soudci odsoudili ke třem letům vězení, které jsem strávil v cele do posledního dne, bez jakéhokoli zájmu sociálních služeb. Nevzpomínám si, že by mi Erri poslal krabičku cigaret. Ani bezobsažný, pro forma telegram. A ani nepomohl proměnit mou proskripci v jakousimarketingovou akci.

Co probíhá mezi vychvalováním činu a jeho provedením?

Oceán okázalých slov, v němž se lidstvo, cachtá – na což si už dávno stěžoval Leopardi, velký nevraživý reakcionář, „nejokázalejší okázalost slov“. 5]

Myslíte, že se o naší zemi dá říct, že je jaksi antropologicky fašistická?

Ne, jen zoologicky hloupá.

Mluvil jste o italském rétorickém a bigotním neofašismu. Kdo jsou jeho představitelé?

Ti, kteří udělali kariéru prostituováním ideje. Ti, kteří se o takovou kariéru pokoušeli. Ti, kteří se obohacovali, ti, kdo brblali zlostí, aniž pohnuli prstem anebo kdy otevřeli peněženku pro příspěvek, ti, co politiku užívali k lichocení svému egu nebo aby balili holky, ti „odvaha je, ale strach mi brání“, suma sumárum všichni ti „rozumní“.

Kdo spasí italskou pravici a kdo ne?

Upřímně, myslím, že si můžu dovolit být neobjektivní. Zachrání ji spolupracovníci a čtenáři Nakladatelství ar.

Obsadila podle vás Liga severu prostor, který vyklidila Národní aliance?

Jistě. Salvini udělal tu nejjednodušší věc ze všeho. Půlobratem vlevo vystoupal nad hromadu mrtvol neofašistických odpadlíků, a rozvinul svou vlajku skoro tam, kam se odvážil orel.

Jaký druh hnutí je podle vás Hnutí pěti hvězd?

Bohužel hnutí, které shromáždilo uražené a špatné, a špatní zůstanou vždycky stejní, i se svým stejným vůdcem.

V minulosti jste zastával možnost spojenectví mezi rudými a černými revolucionáři, aby rozvrátili demokracii. 6] Pokládáte i v současné době tuto cestu za schůdnou?

Každá cesta je schůdná. Když je vůle po ní jít.

Jsou podle vás motivace těch, kdo bojují za mezinárodní džihád nějak srovnatelné s těmi, které podněcovaly podvratná uskupení 70. let?

Ne, jedná se o dvě dost odlišné nihilistické úrovně. Vůle ovládnout odtud onen svět se mi zdá děsivá. (text odpovědi v kurzívě opraven 1. dubna 2015, pozn. DP)

Myslíte si, že vaše „služba“ [militanza] a vaše skupina změnily dějiny Itálie?

Fanatik jsem, namyšlenec ne.

Poznámky DP:

1) Zlatý úsvit (Chrysí Avgí) je od svého průlomu do demokraturního systému v roce 2012, kdy jej zvolilo více než 440 tisíc Řeků, což mu vyneslo 21 poslanců, vystaven stále sílící perzekuci (včetně vražd) a v letošních parlamentních volbách si s 390 tisíci voliči opět pohoršil: v Syrizou ovládané instituci má přesto ještě 17 zástupců.

2) Hádáme, že řeč je hlavně o italském Casa Pound a francouzské, resp. dnes již celoevropské, Generation Identity!

3) Narážka na akce aktivistů proti budování tratí pro vysokorychlostní vlaky (Treno Alta Velocita, TAV), kteří např. zapálili ohně v odpadových jímkách u náspu, viz např. článek Bologna, incendio doloso sulla ferrovia.

4) K Fredově soudně rozpuštěné Národní frontě (Fronte Nazionale, FN) více zde:

http://tradicebudoucnosti.deliandiver.org/edice-fascikly/monology/, str. 29 (v „sešitě“) a následující. V “Rozmetání“ viz str. 77–78.

5) Nad „buržoazním stoletím” lamentuje Leopardi např. v básni „Dominantní myšlenka”:

Každá ničemnost
Mě okamžitě zraňuje;
Každá nízkost
Mě rozhořčuje.
Toto pyšné století, živící se
Marnými sliby a mnohomluvností,
Nepřátelské ke všemu, co v sobě nese čest,
Zpozdilý věk,
Hledající užitek
V životě bez užitku:
Cítím se větším než on.
Pohrdám jeho názory a davem,
Jenž je nepřítelem vznešenosti,
A šlapu zde po něm.

(překlad Karel Zlín)

6) K tomu srv.též: http://tradicebudoucnosti.deliandiver.org/edice-fascikly/heil-smrti-zdar/, str. 13 (v sešitě”) – Nepřítel systému”.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív