Japonsko tvrdí, že než může přijmout syrské uprchlíky, musí se nejprve postarat o vlastní lidi

Šinzó Abe

Šinzó Abe

Japonský předseda vlády Šinzó Abe odmítá kritiku politiky, v jejímž rámci jeho země poskytla loni azyl pouhým jedenácti lidem

Při příležitosti schválení nové pomoci syrským a iráckým obětem konfliktu na Středním východě ve výši 1,6 miliardy amerických dolarů řekl Abe, že Japonsko musí nejprve zlepšit podmínky života vlastních lidí, než může vůbec začít zvažovat přijímání syrských uprchlíků.

Abeho vytrvalá neochota zavázat se k přesídlení byť jen menšího počtu uprchlíků v Japonsku vyvolala kritiku tvrdé azylové politiky této východoasijské země: loni z 5 000 žádostí vyhověla jen 11.

V  projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku však Abe zopakoval, že Japonsko se musí nejprve vypořádat s výzvou klesající porodnosti a stárnoucí populace a pokračovat v navyšování počtu žen na trhu práce.

„Jde o demografickou otázku. Než začneme přijímat imigranty či uprchlíky, musíme nejprve dosáhnout většího zapojení žen i starších lidí a zvýšit míru porodnosti. Čeká nás spousta práce, než budeme moci začít přijímat přistěhovalce,“ řekl Abe novinářům v rozhovoru následujícím jeho projev.


Dodal, že Japonsko – které usiluje o trvalé křeslo v Radě bezpečnosti OSN – se „nezříká své zodpovědnosti“ při řešení příčin uprchlické krize.

„Japonsko by rádo přispělo k nápravě podmínek, z nichž problém uprchlíků vzniká. Příčinou této tragédie je strach z násilí, terorismu a chudoby. Svět musí spolupracovat, aby jim pomohl nalézt cestu ven z chudoby.“

Nejnovější balíček japonské pomoci zahrnuje 810 milionů dolarů pro uprchlíky a lidi vyhnané ze svých domovů boji v Sýrii a Iráku – trojnásobek loňské částky – a 750 milionů dolarů na podporu rozvoje a míru na Středním východě a v Africe.

Lidskoprávní skupiny opakovaně upozorňují, že Japonsko a další bohaté země jako Rusko, Singapur a Jižní Korea dostatečně nepomáhají odlehčit středovýchodním a evropským zemím, které se potýkají s přílivem lidí v rámci nejhorší uprchlické krize, jakou svět poznal od konce 2. světové války.

Japonsko se však brání poukazem na svou finanční pomoc uprchlíkům: loni jejich příspěvky organizacím na pomoc uprchlíkům OSN ve výši 181,6 milionů dolarů překonaly jen USA. Japonská ochota přijímat syrské a další uprchlíky se však finanční velkorysosti země zdaleka nevyrovná.

Z 60 v zemi už žijících Syřanů, kteří tam požádali o status uprchlíka, podle Japonské asociace pro uprchlíky tři uspěli a dalších asi 30 získalo povolení k dlouhodobému pobytu z humanitárních důvodů.

Japonsko čeká v následujících desetiletích dramatický pokles obyvatelstva a experti předpovídají, že zmenšující se počet dostupných zaměstnanců a rostoucí náklady na důchody a sociální výdaje silně zatíží ekonomiku – přesto politici imigraci jako možné řešení příliš nenavrhují.

MG Sheftall, profesor moderních japonských kulturních dějin na univerzitě Shizuoka říká: „Veřejně obhajovat masovou imigraci – a multikulturní přizpůsobení japonského života, které by s sebou nevyhnutelně přinesla – jako způsob řešení nadcházející demografické krize se v Japonsku de facto rovná svatokrádeži. Pro významného politika by to byla kariérní sebevražda.“

I když žádnou zemi konktrétně nejmenoval, směřoval podle všeho předseda Evropské rady Donald Tusk obvinění z „pokrytectví“ na státy Perského zálivu, které kritizují evropské země za nedostatečnou ochotu při přijímaní uprchlíků, zatímco samy nepřijímají žádné.

„Mnoho zde zastoupených zemí se s tímto problém vypořádalo mnohem jednodušeji – vůbec nedovolilo migrantům a uprchlíkům vstoupit na své území,“ dodal Tusk v New Yorku.

Článek tokijského dopisovatele Justina McCurryho Japan says it must look after its own before allowing in Syrian refugees vyšel v britských novinách the Guardian dne 30. září 2015.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív