Podle studie tvoří čtvrtinu nejbohatších lidí v Rusku Židé

Etnicita nejbohatších příslušníků ruské společnosti by neměla být zveřejňována, jelikož může být příčinou, která způsobí „mnoho problémů.“

Etnicita nejbohatších příslušníků ruské společnosti by neměla být zveřejňována, jelikož může být příčinou, která způsobí „mnoho problémů.“

Autor: Itamar Eichner

Podle studie webu ruské banky Lanta.ru (zde se autor článku spletl, kdy zaměnil stránky ruské banky Lanta za stránky zpravodajského serveru Lenta.ru, pozn. DP) tvoří skoro čtvrtinu z 200 nejbohatších lidí v Rusku Židé. Souhrn majetku 48 Židů (součet kategorií Эвреи /Židé/ – 42 a Горские евреи /Horští Židé, nejpočetnější původní skupina Židů žijících na Kavkaze, obecně označováni jako Kavkazští Židé/ – 6, pozn. DP) na seznamu dosahuje takřka 133 miliard dolarů (údaje z roku 2014, zdroj Forbes.ru, pozn. DP).

Studie, která zkoumala také národnost každého z 200 boháčů, dospěla k závěru, že jen méně než polovinu z nich (89) tvoří Rusové, přestože mají 81% podíl na obyvatelstvu země.

Přední aktivista ruské židovské komunity Alex Tenzer varoval, že zveřejnění podobného seznamu je nebezpečné, protože může rozdmýchat plameny xenofobie. Poukázal na skutečnost, že Rusko nedávno následkem ekonomických sankcí uvalených kvůli ukrajinské krizi zaznamenalo první pokles životní úrovně za pět let.

„Hodnota rublu se v porovnání s dolarem snížila o 20%  a po dlouhé době klesla i obliba prezidenta Putina,“ řekl Tenzer.

„Obávám se, že to vyvolá nenávist k cizincům v Rusku. Když se nad tím zamyslíte, někdo by při pohledu na elitu země mohl říct, že většina bohatství Ruska patří lidem, kteří nejsou Rusy – a to je skutečné nebezpečí, obzvlášť dnes,“ dodal Tenzer.


Na seznamu nalezneme zástupce 22 různých národností, přičemž židovská stopa je nejvýraznější. Metrikou podílu na populaci jsou Židé ekonomicky nejúspěšnější skupinou.

Židé na seznamu spadají do dvou skupin: aškenázští, kteří pocházejí ze střední a východní Evropy a kavkazští, potomci perských Židů z Iránu.

Ze 48 Židů na seznamu naleží 42 k aškenázské větvi s bohatstvím v celkové hodnotě 122,3 mld. dolarů; průměrné jmění každého z nich dosahuje 2,9 miliard dolarů.

Nejbohatším z nich je Michail Fridman, se jměním 17,6 mld. dolarů, druhý nejbohatší muž země. Nejméně majetný aškenázský miliardář se jměním 0,4 miliardy na seznamu nebyl jmenován.

Aškenázští Židé tvoří jen 0,11% obyvatelstva Ruska, ale 21% jeho miliardářů. Patří mezi ně Viktor Vekselberg (jmění $17,2 mld.), Leonid Michelson (jmění $15,6 mld.), German Khan (jmění $11,3 mld.), Michail Prochorov (jmění $10,9 mld.) a Roman Abramovič (jmění ve výši $9,1 miliard).

Na žebříčku najdeme šest kavkazských Židů s celkovým jměním 10,6  miliard dolarů a průměrným majetkem 1,8 mld. Nejbohatší z nich disponuje majetkem 3,6 miliardy, nejméně movitý půl miliardy amerických dolarů.

200 богатейших бизнесменов России

Podle Ruského statistického úřadu žije v zemi 762 občanů, kteří se hlásí do kategorie „Kavkazský Žid,“ početně tedy představují 0,00035% ruské populace. V poměru k celkovému počtu obyvatelstva jsou tedy nejbohatší etnickou skupinou v celé zemi.

Celkové jmění zbylých miliardářů dosahuje 165 miliard. Je mezi nimi 24 Ukrajinců, 8 Tatarů, 7 Arménů, 3 Ingušové, 2 Uzbeci a zástupci několika dalších národností.

Zveřejnění seznamu vyvolalo v Rusku bouři nesouhlasu i kritiku z úst šéfredaktorů a zástupců lidskoprávních organizací, podle kterých jde o první případ, kdy na seznamu nejbohatších lidí v Rusku převládají občané jiného než ruského původu, což má naznačit, že většina bohatství země je v rukou „cizinců.“

Novinář Nikolaj Svanidze, člen Občanské komory Ruské federace a poradce prezidenta Putina v reakci označil seznam za „nacistický seznam,“ a dodal, že etnicita nejbohatších příslušníků ruské společnosti by neměla být zveřejňována, jelikož může být  příčinou, která způsobí „mnoho problémů.“

Článek Report: 25% of wealthiest Russians are Jewish vyšel na stránkách Ynetnews 11. února 2014.

Ezra Pound – „Přítomen!“ PRÁVĚ VYŠLO!

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti PRÁVĚ VYŠLO!

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

16. dubna 1965 se v Paříži narodil francouzský esejista, historik a nacionalistický aktivista Dominique Venner. V mládí byl krátce členem OAS, později patřil mezi zakladatele francouzské Nové pravice. Vytvořil bohatý korpus díla, dodnes relevantní je mj. jeho taktická příručka pro nacionalistická hnutí Za pozitivní kritiku z 60. let. Zemřel vlastní rukou 21. května 2013 před oltářem katedrály Notre-Dame de Paris, na protest proti apatii Francii a Evropy tváří tvář existenčnímu ohrožení Velké výměny.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív