Categorized | Historie, Politika

Unity Valkyrie Mitfordová (8. srpna 1914 – 28. května 1948)

Unity Mitford

Unity Valkyrie Mitfordová

Autor: Greg Johnson

Před sto dvěma lety se narodila Unity Valkyrie Mitfordová. Patřila bezpochyby mezi nejznámější z Mitfordových děvčat, šesti dcer Davida Freeman-Mitforda, druhého barona z Redesdale a jeho ženy Sydney (za svobodna Bowlesové).

Diana Mitfordová se stala manželkou sira Oswalda Mosleyho, Unity Hitlerovou důvěrnou přítelkyní, Jessica komunistickou novinářkou (díky své politické orientaci přezdívaná „rudá ovce“ rodiny, pozn. DP), Nancy spisovatelkou románů a životopisů. Deborah, která je ve svých 93 letech dodnes naživu (článek vznikl v roce 2013, Deborah Cavendishová zemřela 24. 9. 2014 – pozn. překl.), vévodkyní z Devonshire. Nejméně proslulá ze sester Pamela sdílela politické postoje Diany a Unity, lidé ji však nejvíce znali jako chovatelku drůbeže (byla přezdívaná „Rural Mitford“, pozn. DP).

Sestry Mitfordovy byly nesmírně okouzlující, nadané, vytříbené, tvrdohlavé a brilantní. Jejich urozený původ spolu s jejich osobní podnikavostí je tak vrhnuly do srdce evropské politiky a kultury. Proto jsou jejich životopisy zároveň i velice poutavými kronikami 20. století.


Nejraději z nich pochopitelně mám Dianu a její mladší sestru Unity Valkyrie. Rodiče Unity Mitfordovou počali v kanadském městě Swastika v provincii Ontario a pojmenovali Unity (jednota) jako projev své touhy po anglo-německé jednotě: doufali v jednání ústící v rychlý a mírový konec 1. světové války, která právě tehdy vypukla. Své druhé jméno – Valkyrie, severská mýtická válečnice – dostala na paměť přátelství svého dědečka z otcovy strany s Richardem Wagnerem a jeho zetěm Houstonem Stewartem Chamberlainem, jehož spisy spoluutvářely Hitlerovo chápání Židů, rasy i dějin. Když se o této skutečnosti Hitler od Unity dozvěděl, vykládal si jejich setkání jako projev Prozřetelnosti.

Unity se o fašismus a nacionální socialismus začala zajímat prostřednictvím své starší sestry Diany, nejprve milenky a později manželky sira Oswalda Mosleyho. (Svatbu měli roku 1936 v berlínském domě Josepha Goebbelse, s Hitlerem jako čestným hostem.) Unity se stala zapálenou a neúnavnou pouliční agitátorkou British Union of Fascists. Roku 1933 poprvé navštívila Norimberský stranický sjezd, kde propadla Hitlerovu kouzlu. Následujícího roku se přestěhovala do Mnichova, kde se postupně rychle dostala do Hitlerova vnitřního kruhu a na cizinku požívala neobvyklé důvěry a přístupu k německému Vůdci. Zvěsti o mileneckém vztahu nebyly nikdy potvrzeny, přítomnost Unity v Hitlerově společnosti však vedla Evu Braunovou k pokusu o sebevraždu.

Pro zájemce o podrobnější informace o Mitfordových doporučuji knihy The House of Mitford: Portrait of a Family Jonathana a Catherine Guinnessových; The Sisters: The Saga of the Mitford Family Mary S. Lovellové, Charlotte Mosleyová, ed., The Mitfords: Letters Between Six Sisters, životopis Diane Mosleyové od Anne de Courcyové a dílo Davida Rehaka Hitler’s English Girlfriend: Unity Mitford and the Fascist Connection. V žádném z nich bohužel úplně nechybí hloupé psychologické spekulace ani tendenční komentáře o fašismu a nacionálním socialismu, fakta však naštěstí mluví sama za sebe.

Se stejnými výhradami doporučuji také velice poutavý dokument o Unity Hitler’s British Girl, dostupný zde.

Nakonec bych čtenáře rád nasměroval ke dvěma básním od našich autorů:

Krátký život Unity Mitfordové fascinuje nejen tím, čím byla, ale i tím, čím být mohla – a co mohlo být pro nás všechny. Životy Diany i Unity jsou totiž těsně propletené s jedním z největších „co by kdyby“ evropských dějin: Co kdyby se 2. světové válce dalo vyhnout? Diana a Unity Mitfordovy byly jen nejvíce okouzlující z mnoha prominentních a vynikajících Angličanů a Angličanek, kteří se snažili zajistit německo-anglické přátelství, po němž Hitler tak vřele toužil.

Když Británie 3. září 1939 vyhlášením války Německu začala 2. světovou válku, vzala Unity Valkyrie Mitfordová svou Hitlerem věnovanou pistoli, odešla do mnichovské Englischer Garten a střelila se do hlavy. Jako zázrakem nezemřela na místě a zranění ji konečně zbavilo života až v květnu 1948, když prožila všechny hrůzy, kterým se svou smrtí chtěla vyhnout.

Článek Grega Johnsona Unity Valkyrie Mitford: August 8, 1914–May 28, 1948 vyšel na stránkách Counter-Currents Publishing 8. srpna 2012.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

24. dubna 1906 se v Madridu narodil vůdce španělského fašistického hnutí Falange Española (Falanga), politik a právník José Antonio Primo de Rivera. V následující občanské válce generál Francisco Franco porazil levicové republikány a Španělsku vládl až do roku 1975. Kult mučedníka Primo de Rivery však podle mnohých využíval velmi cynicky a falangisté byli politicky odstaveni.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív