„Je načase nastavit nová pravidla“ – filipínský prezident Duterte slibuje nezávislou zahraniční politiku

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Duterte chce ukončit společné hlídky filipínského a amerického námořnictva v Jihočínském moři, aby zabránil incidentům, které by si Čína mohla vyložit jako projevy nepřátelství. Prezident také zopakoval svůj závazek nastavit nezávislý kurz zahraniční politiky, aniž by porušil některé z platných mezinárodních smluvních závazků.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nařídil zastavit program společných hlídek filipínského a amerického námořnictva, protože nechce, aby se jeho země podílela na aktivitách, jež by si Peking mohl vykládat jako nepřátelské akty, řekl prezidentův mluvčí Ernesto Abella listu Inquirer.

Podobně Duterte mluvil i minulý měsíc, když vyhlásil ukončení společných hlídek, protože nechce, aby se Filipíny připletly do případného konfliktu mezi USA a Čínou o nadvládu nad spornými vodami.

V projevu při příležitosti výročí vzniku filipínské pobřežní stráže také zopakoval svůj záměr zrušit pravidelná americko-filipínská vojenská cvičení.

„Je načase změnit pravidla. Musíme provést restrukturalizaci: příští rok žádné cvičení nebude, Nechystej se, řekl jsem ministrovi obrany Lorenzanovi. Nechystej na příští rok vojenské cvičení. Nestojím o ně,“ řekl.

A dodal: „Vytvořím nezávislou zahraniční politiku. Neporušíme ani nezrušíme platné smlouvy, a díky tomu budeme krytí.“

Jeho slova přicházejí po zářijovém prohlášení, kdy se Duterte nechal slyšet, že letošní obojživelné výsadkové cvičení amerických a filipínských sil na Filipínách (Phiblex 33) bude tím posledním.

Soudce filipínského Nejvyššího soudu Antonio Carpio vyzval prezidenta, aby své rozhodnutí znovu zvážil.

Na světě existuje jediná mocnost, která může Číňanům zabránit zabrat filipínskou výlučnou ekonomickou zónu, a tou jsou (Spojené státy),“ nechal se slyšet s tím, že filipínská ústava zakotvuje státu povinnost ochránit teritoriální vody a výlučnou ekonomickou zónu země.

Podle mluvčího Abella však prezident své rozhodnutí „pečlivě promyslel“ a „plně si uvědomuje své povinnosti stran výlučné ekonomické zóny.“

Počítá se svými vlastními variantami,“ uzavřel mluvčí.

Výzva k ukončení společných hlídek se stala nejnovější kontroverzí v už tak napjatých americko-filipínských vztazích, které ochladly po vyhlášení Duterteho války proti drogám. Tato kampaň, která si od května vyžádala před 3600 životů, vyvolala kritiku západních vlád a OSN.

Před několika dny Duterte v rámci oznámení své cesty do Číny – tradičního rivala země – kde se chystá jednat o společných projektech, kritizovalaroganci“ amerického prezidenta Obamy.

Toto prohlášení směřující proti prezidentu Obamovi nebylo jeho prvním negativním výrokem vůči americkému lídrovi. Duterte ho v září nazval „zku**ynem“ poté, co se dozvěděl, že se Obama chystá promluvit o jeho válce proti drogám. Kvůli tomuto výpadu, který podle Duterteho pozdějšího prohlášení nebyl určen přímo Obamovi, se Bílý dům rozhodl odvolat plánované setkání obou prezidentů.

Zpráva ‘About time we change rules’: Philippines’ Duterte vows to chart independent foreign policy vyšla na zpravodajském serveru Russia Today 13. října 2016.

6 Responses to “„Je načase nastavit nová pravidla“ – filipínský prezident Duterte slibuje nezávislou zahraniční politiku”

  1. Pravidelný kolemjdoucí napsal:

    TK: Zkuste to tedy teď

  2. TK napsal:

    Díky, teď už je mnohem jasnější (a kdybyste uvedl platnou emailovou adresu, nebylo by to ničemu ku škodě, ba možná naopak).

  3. Pravidelný kolemjdoucí napsal:

    TK: Dobře, především jde o výsadní postavení novinek webu Euroasi24 a pak o několik článků z poslední doby, „Lidoužrouti“, jako jeden příklad za všechny.

    Euroasia24 je vulgární propaganda cílící svým bulvárním stylem na nejširší vrstvy obyvatel, „obyčejné lidi“, svou intelektuální úrovní je opravdu hluboko pod úrovní Potápěče. Čím si tento web vysloužil vaši podporu? Srovnání s televizní propagandou bylo přirovnání, jak TV tupě chrlí nenávist proti Kremlu, tak Euroasia24 valí prokremelsou propagandu. Dvě strany jedné mince.

    Zmíněný článek „Lidožrouti“ je pak předehrou ke stranickým čistkám uvnitř ruské vládní strany?! Více než informativní text je to hanopis na vnitřního nepřítele. Opět něco, co by spíš sedělo do nějakého Rudého práva, ne na Potápěče.

    Geopolitika mi nevadí, vyjádření sympatií Rusku taktéž, ovšem klesat kvůli tomu na úroveň lidové propagandy mi připadá ubohé.

    Proč započal autor prvního příspěvku diskuzi zde se ptejte jeho.

  4. TK napsal:

    Předně: jak známo kritizovat je nejen snadné, ale taky zábavné. Nemyslím, že aby byla kritika přijatelná, musí být nutně „konstruktivní“ (což zní podezřele podobně všemožným klišé dneška), ale měla by být v prvé řadě srozumitelná, a pokud možno také oprávněná. K bodu jedna – jestli to chápu správně: máte představu, že by na Potápeči vůbec neměly vycházet články zabývající se geopolitickou tématikou? Nebo ničím, co by podle někoho mohlo být „kontroverzní“ nebo polarizující? Pokud ano, celkem jednoduchá odpověď zní – Ne, to se nestane.
    K bulvární prokremelské propagandě – jestli kolem procházíte opravdu pravidelně, asi jste si všiml, že není možné zároveň „souhlasit“ a ztotožňovat se se všemi postoji vyjádřenými v publikovaných příspěvcích. Taky by mě docela zajímalo, kde se v českém televizním prostředí dá ta bulvární proruská propaganda najít? TV už pěkných pár let nevlastním, ale z příležitostných setkání jsem dojem nějaké silně východní orientace našich televizních stanic nezískal.
    Nehledě pak na to, že v článku, pod kterým diskutujeme, se mluví o Filipínách, Číně a USA. O Rusku tam není ani zmínka. Nevidíte náhodou ruské hackery, agenty FSB a Putinovy provokátery za každým stromem a klávesnicí? Nebyl byste jediný (zmiňme třeba nejmenovanou uchazečku o Bílý dům), ale zdravý náhled to dle mého soudu není.

  5. Pravidelný kolemjdoucí napsal:

    Souhlasím, zdejší propagace bulvární ruské propagandy si v ničem nezadá s televizním odpadem! Kdysi výtečný web postupně upadá. Je to ovšem přrozený vývoj, nadějné počátky, zlaté dny, postupný úpadek… projde tím různou rychlostí postupně zkrátka každý.

  6. Erik napsal:

    To že se budete podílet na schizma českého internetu: Massmedia – USA a EU jsou skvělí, rusové jsou špatní a čína je nám jedno. Proti „alternativním“ médiím, která tvrdí USA a EU jsou špatně, Rusko jsme my a čína je spojenec, to bych od deliandiver nečekal.

Trackbacks/Pingbacks


Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív