Categorized | Politika, Zprávy ze světa

„Fake news“ na německý způsob: „Deset útoků proti uprchlíkům každý den“ odhaleno jako lež

Původkyně falešné zprávy Ulla Jelpkeová, vpravo, zachycená při loni v únoru při pravidelném vzpomínkovém pochodu na počest zakladatelů německé komunistické strany Rosy Luxemburgové a Karla Liebknechta.

Původkyně falešné zprávy Ulla Jelpkeová, vpravo, zachycená loni v únoru při pravidelném vzpomínkovém pochodu na počest zakladatelů německé komunistické strany Rosy Luxemburgové a Karla Liebknechta.

Nejnovější tvrzení systémových médií (u nás např. zde, zde či tady – pozn. DP), že v Německu v roce 2016 došlo „každý den k deseti útokům“ proti „uprchlíkům,“ se ukázala jako zcela nepodložená. Bližší pohled na původní data totiž dokazuje, že dvě třetiny „útoků“ nemají s fyzickými útoky na „uprchlíky“ nic společného a že do těchto údajů bylo zahrnuto přinejmenším 156 zločinů spáchaných samotnými „uprchlíky.“

Zpráva o údajných „deseti útocích denně“ proti uprchlíkům vyšla od (vlastními slovy) marxistické političky a poslankyně za stranu Die Linke (Levice) Ully Jelpkeové, která ji zveřejnila na svém webu.

Strana Die Linke je přímým následnickým subjektem komunistické strany SED, až do roku 1990 vládnoucí východoněmecké strany. Jelpkeová je mluvčí strany pro domácí záležitosti.

Na svém webu Jelpkeová napsala, že v průběhu loňského roku došlo k „3500 ohlášeným útokům na uprchlíky a jejich ubytovací zázemí,“ což dokládala zprávou německého ministerstva vnitra, vypracované v odpovědi na její parlamentní otázku ohledně těchto „útoků.“

Přiložila i odkazy na dvojdílnou zprávu ministerstva, zde a zde.

Tato zpráva však ani v nejmenším nedokládá tvrzení Jelpkeové, právě naopak.

Zpráva vypočítává 3527 deliktů souvisejících s „uprchlíky.“ Mezi celkem 41 kategoriemi provinění však nalezneme i „zločiny“ jako „urážka“, „vystavování znaků neústavních organizací“ a úplně nejpočetnější kategorií pak je „podněcování k rasové nenávisti.“

Z celkové sumy jich ovšem přinejmenším 1040 spadá do kategorie „podněcování rasové nenávisti.“ Z drtivé většiny se jedná o příspěvky na sociálních sítí ohledně invaze z Třetího světa – v žádném případě se tedy nejedná o „fyzické útoky.“

Zpráva ministerstva vnitra navíc zdůrazňuje, že ohlášené incidenty nemají jasně danou spojitost s odsouzeními, protože spolkové země neposkytují údaje o počtu zatčených či odsouzených za dané provinění.

Tím pádem řada v seznamu uvedených kategorií – například „nátlak“ – pravděpodobně vůbec nesouvisí s „útoky krajní pravice proti uprchlíkům,“ a mají je nejspíše na svědomí sami „uprchlíci“ útočící na další migranty.

Totéž lze říci i o mnoha dalších kategoriích hlášených incidentů, jako například „krádeže,“ „loupeže,“ „vydírání,“ „padělání dokumentů,“ „porušení povinnosti mlčenlivosti“ a dokonce i „sexuální nátlak/znásilnění.“

Je totiž velice nepravděpodobné, že by kterýkoliv z těchto zločinů spáchali „rasističtí pravicoví útočníci,“ – kupříkladu takové znásilnění – a mnohem věrohodněji se tedy jeví, že je mají na svědomí sami „uprchlíci.“

Zpráva ministerstva dokonce otevřeně přiznává, že přinejmenším 156 incidentů nelze zařadit do kategorie v dokumentu označené „politicky motivované zločiny – pravice“ (PMK-Rechts).

Podrobnější rozpis nahlášených provinění pak přesvědčivě ukazuje, že v žádném případě nedocházelo k „deseti útokům za den“ proti „uprchlíkům a jejich ubytovacímu zázemí,“ jak Jelpkeová a systémová média tvrdily.

Zpráva ministerstva vnitra uvádí následující kategorie a počty:

Výhrůžky: 110

Urážky: 253

Schvalování trestného činu: 2

Urážky vyznání, náboženství a ideologie: 7

Velmi závažná krádež: 7

Zvlášť závažné narušení pořádku: 4

Vytváření teroristické skupiny: 2

Žhářství: 51

Nebezpečná újma na zdraví: 178

Poškozování obecního majetku: 18

„Krádež se zbraní, skupinová krádež, vykradení bytu: 1

„Padělání dat: 2

Provinění proti ustanovením zákona o výbušninách: 12

Zákon o ochraně mládeže na veřejnosti (propagandistické provinění): 1

Rušení domácí klidu: 17

Porušení požárních předpisů: 2

Újma na zdraví (napadení): 171

Nátlak: 251

Nabádání k trestnému činu: 98

Loupež: 6

Vydírání: 2

Bezohledná krádež: 1

Poškozování majetku: 595

Závažné žhářství: 44

Sexuální nátlak, znásilnění: 1

Narušování veřejného pořádku zločinnými výhružkami: 60

Hanobení: 1

Nactiutrhání politikům: 4

Padělané dokumenty: 2

Šíření propagandy protiústavních organizací: 185

Neústavní odsouzení ústavních orgánů: 2

Porušení povinnosti mlčenlivosti: 2

Porušení shromažďovacího zákona (ilegální shromáždění): 20

Užití symbolů neústavních organizací: 368

Podněcování k rasové nenávisti: 1040

Porušení zákona o palných zbraních: 11

Kladení odporu policistům: 2

Krádež: 8

Nezákonné omezování osobní svobody: 2

Návod k trestnému činu: 1

Osobní újma pořizováním záznamů bez svolení (které se dopustil „uprchlík“ v jednom z „uprchlických center“ ilegálním filmováním zaměstnanců): 1

I kdybychom tedy připustili, že všechny případy žhářství (celkem 95), krádeží (17), napadení (349), poškozování majetku (613), loupeží (6) a dokonce i jeden případ sexuálního nátlaku/znásilnění spáchali „pravicoví pachatelé“ přímo proti „uprchlíkům a jejich ubytovacímu zázemí,“ stále jsme „pouze“ na 1081 fyzických útocích za celý rok 2016.

I toto číslo však zřejmě je výrazně nadsazené, protože mnoha provinění se s vysokou pravděpodobností dopustili „uprchlíci“ na dalších „uprchlících.“

Tato zrevidovaná „míra útoků“ znamená 2,9 incidentů za den – mnohem bližší oficiálním statistikám Spolkového kriminálního úřadu (Bundeskriminalamt, BKA) zveřejněných letos v únoru v rámci výroční zprávy o zločinnosti.

Podle zprávy BKA došlo za rok 2016 k 970 „deliktům proti žadatelům o azyl“, v průměru tedy v průměru k 2,6 za den.

Tvrzení Jelpkeové a systémových médií o „deseti útocích za den“ jsou tedy zcela nepodložená a nepravdivá.

Přestože by někteří zřejmě byli ochotní připsat „omyl“ Jeplkeové na účet její neschopnosti, s větší pravděpodobností zcela úmyslně lhala a překroutila zprávu k vlastním politickým účelům v jistotě, že příznivě nakloněná média si nebudou její tvrzení nijak prověřovat a poslouží jako hlásná trouba jejích nehorázných lží.

V tomto předpokladu se Jelpkeová nemýlila – žádný list nebo zpravodajský web s výjimkou New Observer se neobtěžoval ani prostudovat původní zprávu ministerstva vnitra.

Systémová média jednoduše zopakovala slova marxistické političky, aniž by se pokusila  ověřit jejich pravdivost – přestože měla původní zdroj takříkajíc pod nosem.

Máme tedy co dočinění s vynikajícím příkladem právě onoho typu falešného zpravodajství, který se stal pro systémová média typickým, následkem čehož spadla jejich věrohodnost až na dno.

Zpráva Fake News: “Ten Attacks per Day on Refugees” Lie Exposed vyšla na zpravodajském webu The New Observer 27. února 2017.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

23. dubna 1876 se v německém Solingenu narodil Arthur Moeller van den Bruck, kulturní historik a spisovatel, jeden z nejvýraznějších představitelů hnutí tzv. konzervativní revoluce v meziválečném Německu. Titulní koncept jeho nejznámějšího díla Das Dritte Reich, tedy ideu Třetí německé říše, převzali později národní socialisté. Celoživotně nervovými problémy sužovaný Moeller van den Bruck zahynul vlastní rukou v roce 1925.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív