Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Marine Le Penová vyhrála více departementů než Macron

Autorka: Karin Bredenkamp

Naděje francouzských vlastenců Marie Le Penová v prvním kole voleb zvítězila ve 47 francouzských departementech, zatímco její soupeř Emmanuel Macron jen ve 42, řekl šéf kampaně Marine Le Penové David Rachline v pondělí.

V neděli francouzští voliči rozhodovali, který z 11 kandidátů se stane příštím prezidentem země. Mandát vládnoucího Françoise Hollanda vyprší v polovině května.

Rachline označuje vynikající výsledky Le Penové za „historické“ a volby podle něj vytvořily úplně novou dynamiku. „Marine zvítězila v 47 departmentech proti 42 Macronovým,“ nechal se slyšet Rachline v rozhovoru pro rádio FranceInter.

Tým Le Penové je podle něj připraven přijít před druhým kolem s úplně novou kampaní. „Budeme v plném nasazení pokračovat i mezi oběma koly voleb, kampaň bude pokračovat – vlastně by se dalo říct, že začíná úplně od znova,“ dodal šéf kampaně.

V případě vítězství nezávislého kandidáta Emmanuela Macrona by se podle Rachlina Francie ocitla v izolaci od globálního společenství. V televizi BFMTV starosta města Fréjus za FN Rachline vysvětlil, že exministr hospodářství „nepřináší nic jiného než akceleraci programu Françoise Hollandeho ve všech oblastech.“

François Hollande ostatně není jediným nepopulárním politikem, s nímž je Macron srovnáván. Florian Philippot divákům připomněl, že republikáni srovnávali Macrona nejen s úřadujícím prezidentem, když mu posměšně říkali „Emmanuel Hollande,“ ale také jeho předchůdcem Nicolasem Sarkozym. Pro France 2 místopředseda FN Philippot poznamenal, že Macron už jakoby slavil předčasné vítězství.

„Pan Macron se chová jako Sarkozy v den svého triumfu – akorát že Sarkozy to udělal až při svém skutečném triumfu. Vypadalo to jako náhrada za Fouquet’s, kde asi zrovna měli zavřeno, takže se svými přáteli ze světa showbyznysu musel zajít do jiné exkluzivní pařížské restaurace,“ nechal se slyšet Philippot.

Nicolas Sarkozy se v rozhovoru pro France 2 v roce 2012 přiznal, že své nechvalně proslulé party v luxusní restauraci Fouquet’s v noci po svém volebním triumfu v roce 2007 lituje. Zatímco se večírek dostával do obrátek, na Place de la Concorde na zvoleného prezidenta marně čekal dav jeho příznivců oslavujících vítězství.

Sarkozy však pokračoval v oslavě s přáteli ze světa byznysu, médií, showbyznysu i politiky ve slavném podniku na Champs-Elysées. Party vstoupila do francouzských politických dějin, vznikla o ní kniha a má dokonce i své vlastní heslo na Wikipedii.

„(Macron) nám přednesl vítěznou řeč druhého kola – jako by k tomu už Francouzi neměli co říct,“ poznamenal Philippot, podle kterého se soupeř Marine Le Penové ve druhém kole prezidentských voleb chová „až přespříliš arogantně a sebevědomě, jako by už vyhrál.“

Po prezidentských volbách (7. května) se budou 11. a 18. června konat také volby parlamentní, z kterých vzejdou poslanci patnáctého Národního shromáždění Páté republiky.

Zpráva Karin Bredenkamp Le Pen wins more departments than Macron vyšla na stránkách Free West Media 24. dubna 2017.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív