Categorized | Geopolitika, Politika, Ekonomie

Levičácký Twitter rozzuřilo Macronovo spojení africké chudoby s vysokou porodností

Jupiterský císař Emmanuel možná není takový fanda Afriky, jak by mohlo na první zdát...

Jupiterský císař Emmanuel možná není až takový fanda Afriky, jak by se mohlo na první pohled zdát…

Autor: Redakce FWM

Když byl v květnu Emmanuel Macron zvolen francouzským prezidentem, stal se „moment africké ‚ódy na radost‘ ne úplně nápadným, ale velice působivým symbolem,“ psala BBC. Období líbánek mezi Afrikou a Macronem však rázně ukončila jeho poslední vyjádření o vysoké africké porodnosti.

Příznivci nového francouzského prezidenta se shromáždili na prostranství před Louvrem v centru Paříže, kde se pódium před jejich zraky proměnilo při vystoupení africké skupiny z Pobřeží slonoviny v taneční parket. Byla to tedy africká oslava porážky „krajní pravice“.

Magic System ovládli scénu hlasitými africkými rytmy a tancem, nikoliv Beethovenem. Macronova předstíraná láska k africké kultuře však dostala povážlivé trhliny poté, co v mimochodem pronesených rasistických komentářích promluvil o „civilizačních“ problémech Afričanů zaviněných jejich demografickou bezstarostností. U svých levicových fanoušků tím vyvolal obavy, že by ve skutečnosti mohl být skrytým „populistou“.

Když se novinář právě z Pobřeží slonoviny během tiskové konference na summitu G20 v německém Hamburku zeptal, proč neexistuje žádný Marshallův plán pro Afriku, v odkazu na ohromné množství hospodářské pomoci, již Amerika po 2. světové válce poskytla zničeným evropským zemím, nechal se Macron slyšet, že Afričanky mají „sedm nebo osm“ dětí.

Někdejší bankéř reagoval tři a půl minutovou tirádou na téma viny vysoké africké porodnosti na hospodářských nesnázích kontinentu. „Výzvy, před nimiž stojí Afrika, jsou zcela odlišné, hlubší. Označil bych je dnes za civilizační,“ řekl Macron. „Zhroucené státy, složité transformace k demokracii, demografický přechod… Jednou z nejdůležitějších výzev pro Afriku… jedna z osmi zemí, kde se dnes rodí každé ženě sedm nebo osm dětí.“

Na sociálních sítích tím vyvolal smršť, protože francouzský prezident, který si říká „římský bůh“, tím nepřímo naznačil, že problémem Afriky jsou vlastně Afričanky. Jeden zklamaný bývalý Macronův fanda se dokonce rozčiloval: „Trumpův projev o ‚západní civilizaci‘ a Macronova slova o ‚problému africké civilizovanosti‘ vycházejí z téže bělošské nadřazenosti.“

https://twitter.com/DoubleStraps/status/884482732419633152?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Ffreewestmedia.com%2F2017%2F07%2F11%2Fleftist-tweeters-explode-after-macron-links-african-poverty-to-high-birthrate%2F

Macronův komentář evokuje číslo britského časopisu The Economist z května 2000, v němž autoři Afriku označili za „beznadějný kontinent“.

„Těžko může Afričanům někdo dávat za vinu počasí, za většinu potíží světadílu však není zodpovědný Bůh, ale lidé a jejich činy. Ty nejsou samozřejmě výlučně africké – krutost, despotismus i korupce existují i jinde – ale africké společnosti jim z důvodů hluboko zakódovaných do jejich kultur zdá se podléhají zvláště snadno,“ napsali tehdy v The Economist.

Dnes tak ekonomický růst – navzdory skutečnosti, že několik bilaterálních i multilaterálních dárců zahraniční pomoci zvýšilo zahraničním pomoc zemím jako Tanzanie – zůstává pomalý v porovnání s dalšími rozvojovými zeměmi. Nízká úroveň technologie, nízký příjem per capita i vysoká míra chudoby tak v Tanzanii přetrvávají.

Tanzanie také patří k africkým zemím nejvíce závislým na rozvojové pomoci – což se příliš nemění už od 70. let. Podle některých odhadů tak s minimálními výsledky pohltila ekvivalent devíti Marshallových plánů. Více než miliarda dolarů z ciziny ročně například padne jen na pokrytí hlubokých schodků. Tanzanie patří mezi desítku největších příjemců rozvojové pomoci.

Agentura Reuters také nedávno citovala Macronovo vyjádření, že by rád vládl jako „jupiterský“ prezident – „vzdálená, důstojná postava, jako římský bůh, který svá ojedinělá prohlášení pečlivě zvažuje“. Macron zrušil tradiční prezidentskou tiskovou konferenci na Den Bastily s tím, že jeho myšlenky jsou prý podle jeho mluvčího pro novináře „příliš komplikované“.

Macronovo „komplikované myšlení lze jen obtížně převést do novinářských otázek a odpovědí,“ vysvětlil jeho mluvčí. Afričanům vítající dárce i jejich liberálním pomocníkům však byly jeho myšlenky křišťálově jasné.

Článek Leftist tweeters explode after Macron links African poverty to high birthrate vyšel na zpravodajském webu Free West Media 11. července 2017.

6 Responses to “Levičácký Twitter rozzuřilo Macronovo spojení africké chudoby s vysokou porodností”

  1. Andrew napsal:

    Luděk: Kdyby Macron otočil to by byl velký zvrat, ale moc tomu nevěřím. Bohužel. Třeba ty jeho škrty v armádním rozpočtu jsou šílenost, jako kdyby Francie žádné nepřátele neměla, se nedivím, že náčelník štábu generál Villiers odstoupil.

  2. Luděk napsal:

    Andrew: Můžu se mýlit. Ale i Putin začínal jako Jelcinova „loutka“, i ten seriálový Pius XIII. po svém zvolení se odvrací od těch, co ho vynesli, a stává se konzervativcem. Kdo by to od toho mladíka čekal, a kdo ví, co můžeme čekat od Macrona…

  3. Andrew napsal:

    Luděk: Mladý papež byl dobře natočený. Pius XIII. byl extrémně konzervativní a Macron je veřejnou tváří Rothschilda. Podobnost může být ve strategii, ale ne v cílech.

  4. Luděk napsal:

    Em. Macron se asi shlédl v Sorrentinově Mladém papeži – vládnout z ústraní, římský bůh, i ten Daft punk na přehlídce mi ho připomíná…
    „In the second episode, Belardo goes so far as to cite Daft Punk as an inspiration for how he wants to be viewed: Unknowable, unseeable.“

  5. L.Ch. napsal:

    Nemějte obavy. Však ona už se globální aristokracie (mezinárodní Židovstvo) o redukci přemnožené černé populace nakonec postará, stejně jako se postarala o její přemnožení… ale teprve poté, co se miliony černých gentlemanů nastěhují do Evropy, aby obohatili Váš genofond.

    Feminismus, mimochodem, vyvolává v ženách averzi především vůči mužům vlastního národa a rasy.

    L. Ch.

  6. Pavel Zoch napsal:

    Smutné ale je, že v tomto tvrzení není ani píď rasizmu. Je prostě pravdou, že hladomor je regulační jev a já chápu, že se lidé, kteří jím jsou postižení, snaží řešit. Také bych to řešil… Stejně tak je pravdou, že organismy, které nemají možnost se starat o své potomky, mají obecně strategii mnoha potomků – jsou R-strategičtí s tím, že někteří z nich přežijí. Pokud ale následně změníte podmínky, například přísunem lepších léčiv, vody, základních potravin a podobně, je tu problém, protože už tak křehký ekosystém je nedokáže uživit. A je jedno, zda jde o zvířata a nebo lidi. Navíc si Evropa a pod vytváří sama na sebe reklamu (TV, media). Tedy pokud má Afrika přežít, je nutné zavést kulturu jednoho/dvou dětí.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív