„Tolerantní levice“ narušila průběh Frankfurtského knižního veletrhu kvůli ideozločineckým publikacím

Götz Kubitschek

Götz Kubitschek, nejnovější terč „tolerantní levice“

Autor: Hannibal Bateman

Pravicová vydavatelství čelí v poslední době zvýšenému tlaku, ať  už jde o upírání platformy, jak to Kickstarter udělal Arktosu nebo vytipování jistých lidí, kteří nesmějí přicestovat do USA jako u Washington Summit Publishers. Odpor vůči našim idejím je tak úpornější než kdy předtím.

Frankfurtský knižní veletrh patří k největším knižním událostem na světě s desítky let dlouhou tradicí, již navštěvují stovky tisíc návštěvníků. Zpravidla se jedná o civilní setkání nakladatelů, spisovatelů, čtenářů a zájemců z řad veřejnosti. Letos tomu však bylo jinak.

Uplynulý rok byl rokem „nacionalismu“, či obecněji řečeno rokem pravice. Nacionalistická hnutí v Americe i Evropě zažila oživení, které vzbudilo obavy establishmentu. Nejlépe patrné to bylo asi v Německu, kde hysterická levicová reakce vyústila v otevřené násilnosti na Frankfurtském knižním veletrhu.

Vzestup AfD sice zaujal média po celém světě, zároveň s ním však zažila rozkvět německá identitářská intelektuální scéna, jejíž původ lze vysledovat třeba ke knize Thilo Sarazzina Německo páchá sebevraždu z roku 2011. Letos však pozvedlo stav věcí v zemi na úplně novou úroveň vydání útlého svazku Finis Germania identitárním nakladatelstvím Verlag Antaios.

Tato sbírka esejí německého historika a bývalého vládního poradce  Rolfa Petera Sieferleho se věnuje německé poválečné kultuře viny a neschopnosti Němců pochopit existenciální význam uprchlické krize. Za to se Sieferlemu dostalo ústy Christophera Caldwella z listu New York Times, posmrtně titulu „nejnovější německý intelektuální antihrdina“. Výbor jeho prací se dostal mezi nejprodávanější knihy na německém Amazonu i do čela všech žebříčků literatury faktu v zemi – list Der Spiegel ji dokonce ze svého seznamu kvůli údajnému „antisemitismu“ odstranil. (Podle Hospodářských novin „Der Spiegel knihu nakonec vyřadil ze žebříčku bestsellerů, aby nevzbuzoval dojem, že ji doporučuje“ – pozn. DP).

Když se za takto rozehrané partie lidé z Antaiosu, kteří se akce už 12 let neúčastnili, rozhodli letos na veletrh přijet, popadlo levici kolektivní šílenství.

Levice uspořádala proti Antaiosu protesty i střety, jež musela uklidňovat až policie. Demonstranti narušili vystoupení čelního představitele AfD Björna Höckeho i autorská čtení Antaiosu a členové Antify formovali dlouhé řady u stánku nakladatelství. Rozhodně tedy nešlo o typický knižní veletrh!

V centru těchto událostí byl Götz Kubitschek, šéf Verlag Antaios a metapolitický kmotr německé identitární scény i pravicovější části AfD. V New York Times Magazine vydali jeho rozsáhlý profil, v němž se autoři zaměřili na desetiletí jeho aktivismu a myšlení i vztah s lidmi jako Björn Höcke z AfD. Podobný článek velice nedávno vyšel také v The Atlantic.

I proto je mi potěšením přinést vám tento korespondenční minirozhovor s G. Kubitschekem o událostech na veletrhu i jejich širším významu pro nás na pravici:

Jaká byla většinová reakce na přítomnost Antaiosu na veletrhu?

Kubitschek: Mediální pokrytí Frankfurtského knižního veletrhu 2017 rozhodně dostalo Antaios do popředí pozornosti veřejnosti. Co se týče samotných reakcí na námi vydané knihy, debatě nad Finis Germania Rolfa Petera Sieferleho se nic dalšího ani neblíží.

Toto dílo je momentálně v zemi žhavým tématem – odráží podle vás novou energii německého pravicového diskurzu?

K: Řadu měsíců už se ve veřejném prostoru řeší, zda jej ignorovat, kriminalizovat nebo o něm debatovat. Možnost předstírat neexistenci knihy jaksi padla, takže se se podle všeho schyluje k debatě.

Zaznamenali jste v poslední době i další pokusy upřít pravici platformy? Děje se tak od voleb častěji než dřív?

K: Nedokážu říct, komu v poslední době zrušili účet na Facebooku nebo Paypal. V zásadě se ale má dnes situace v Německu asi následovně: existuje sice jakási svoboda slova, ale nikoliv právo na publicitu.

Poslední události také byly jednoznačným úspěchem v tom, čemu někdy rádi říkáme snahy o „radikální mainstreaming“, což pokládám za velice důležité.

K: Naše PR strategie fungují, protože jsme pečlivě studovali a rozebrali způsob chování a reakce intelektuálního estabslishmentu – náš guerillový marketing je účinný. Vlastně by mě spíš překvapil opak.

V čem spočívá význam Frankfurtského knižního veletrhu?

K: Jde o poměrně klidnou a civilizovanou události, při níž mainstream rád předstírá „rozmanitost“ bez toho, aby přijal skutečně „odlišné“. Pro nás je to zase pět dní, kdy můžeme zasévat hrůzu do sluníčkářských srdcí.

Veletrh slavnostně otevřel Emmanuel Macron, který o pravici v nedávném rozhovoru pro Der Spiegel prohlásil, „toto jsou mí skuteční nepřátelé, s nimiž se musíme pustit do boje“. Měly podle vás protesty a kontroverze kolem vašeho stánku, způsobené těmito „nepravidelnými silami systému“, nějakou souvislost s démonizující rétorikou evropských předáků jako Macron a další?

K: Jistí lidé se otrávenými, překonanými slovy snaží vykouzlit zdání jednotné fronty nového světového řádu: vždy si k tomu najdou nějaké smutné postavičky, někdy ještě celkem sofistikované, jindy ovšem hrubé a brutální. Nemyslím ale, že bychom zde sledovali reakci „systému“, sotva by totiž byla tak neohrabaná a předvídatelná jako činy těchto ignorantů.

Článek “Tolerant Left” Shuts Down Frankfurt Book Fair Over CrimeThought Publication vyšel na stránkách AltRight.com 25. října 2017.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

23. dubna 1876 se v německém Solingenu narodil Arthur Moeller van den Bruck, kulturní historik a spisovatel, jeden z nejvýraznějších představitelů hnutí tzv. konzervativní revoluce v meziválečném Německu. Titulní koncept jeho nejznámějšího díla Das Dritte Reich, tedy ideu Třetí německé říše, převzali později národní socialisté. Celoživotně nervovými problémy sužovaný Moeller van den Bruck zahynul vlastní rukou v roce 1925.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív