Categorized | Historie, Kultura

Ekopunks: Máte odvahu najít v sobě s drsnými Vinlandskými vlky znovu divokost?

Paul Waggener

Paul Waggener

Autor: Eric Wallace

Kousek od virginského Lynchburgu se odehrává zvláštní a dost možná jedinečný experiment. Už skoro deset let se tam partička mladých divochů pod vedením svalnatého Paula Waggenera s antracitově černým koňským ohonem dlouhých vlasů pokouší položit základy způsobu života, který by byl ekologicky udržitelný, v souladu s přírodou, soběstačný, fyzicky i duchovně aktivní a hlavně žitý jako součást společenství.

Jasně, podobně formulovaným popisem nevyhnutelně lákají propagační materiály, brožurky a webové stránky všemožných ekologických, o návrat k půdě a vytvoření společenství usilujících organizací z celého světa. Waggenerova parta – Vinlandští vlci – se od nich však v mnohém liší: Jsou městští, rozhodně to nejsou pacifisté, praktikují germánský šamanismus a volný zápas ve stylu MMA. Vlastně v mnohém připomínají spíš motorkářský gang.

Vlci, jejichž členové se rekrutují hlavně z modrých límečků, často i se záznamem v trestním rejstříku, dali v roce 2003 dohromady peníze a koupili si rozlehlý pozemek u lynchburgské řeky James a k tomu velký společný městský dům v centru. Na svém pozemku u řeky si Vlci následně postavili několik na sítě nenapojených domů z vlastnoručně poražených a rozřezaných stromů. Sami si loví, chytají, sbírají a pěstují většinu svých potravin a vyrábí většinu oblečení. Směňují zboží s menšími podniky, aby se tak osvobodili od korporátního kapitalismu, jak tomu říkají. Vlci mají dnes už přes tři stovky členů a pobočky až ve Wyomingu nebo Coloradu.

Vydávám se na Ulfheim (posvátné jméno pozemku Vinlandských vlků) kde jsem uprostřed na první pohled možná děsivých pohanských oslav pořídil rozhovor se zakladateli Vlků, bratry Paulem a Mattiasem Waggenerovými.

Mattias Waggener

Mattias Waggener

Jak vůbec Vinlandští vlci vznikli?

PW: Vyrůstali jsme s bráchou ve Wyomingu, kde není do čeho píchnout. Lidi tam jsou strašně konzervativní. Cítili jsme se tam jako ve svěrací kazajce. Takže jsme jako spousta mladistvých rebelů trávili svůj čas hledáním odpovědi na „patologii normálnosti“. To je mimochodem z Freuda. Tak jsme se dostali k drogám a „undergroundu“. Protizákonnému chování. Po nějaké době strávené v tomhle hrdlořezském prostředí plném uctívání vlastního ega a různých hnusných, v podstatě gangsterských věcí, jsme si ale uvědomili, že takhle to dál nejde – dost k tomu prozření pomohl i výhled skrz zamřížované okna. Bylo nám jasné, že se něco musí změnit.

Bojovali jste proti systému a prohráli.

PW: Došlo nám, že vydáváme energii špatným směrem. Chtěli jsme žít lepším, udržitelnějším způsobem života, který by nás nenutil do kompromisů s vlastní osobní integritou, čestnějším životem. Tehdy jsme pořádali heavymetalové koncerty, oficiální i undergroundové. Byl to docela nebezpečný život. Sice kolem sebe máte spoustu lidí, kteří vám říkají „brácho“ a „kámo“, ale ve skutečnosti o nich vlastně nic nevíte. Většina takových vztahů je parazitická, hlavně psychicky. Naráz nám ale došlo, že část z těch lidí je úplně jiná, a náš vztah s nima dalece přesahuje rámec letmé známosti. Proto jsme začali uvažovat: „Pokud si člověk vybírá lidi, kterými je obklopený, proč se neobklopit lidmi, kteří na nás mají pozitivní vliv a my na ně? Proč nevybudovat model založený na vztazích vzájemné symbiózy, na osobním růstu? Na mechanismu sdílení síly – a ne jejího vysávání?

Wolves of Vinland

Bruder Tod, zu unsrem Gastmahl
Steig hervor aus Staub und Erden,
Alles Leben ist ein Sterben,
Alles Sterben ist ein Werden.

Waldteufel – Wolfsstund

Dokázali byste nějak stručně shrnout jádro filozofie vaší skupiny?

Lidi jsou myslím na té nejzákladnější úrovni nastavení na úspěch. Máme v sobě – teda aspoň většina z nás – veškerý potenciál potřebný k úspěchu. A přesto tak strašně často nečiníme. Když si uvědomíte, že úspěch je volba, dojde vám i důležitost toho obklopovat se lidmi hladovými po úspěchu, kteří budou živit a pěstovat i vaši vnitřní sílu. Spousta organizací je proti něčemu, soustředěná na obviňování a hledání terčů nenávisti. My se nechtěli zabývat slabostmi světa tam venku, ale raději vytvořit společenství kolem společných hodnot udržitelnosti a soběstačnosti, kde by se lidi nemuseli bát vzájemné konfrontace a dokázali najít odvahu postavit se svým vlastním slabostem. Bylo to v duchu známého křesťanského rčení: nejdřív se starej o břevno ve vlastním oku, než začneš upozorňovat na třísku v očích jiného. To je totiž opravdová síla – když se nám podařit překonat sebe samého.

Jak vypadá budoucnost Vlků?

Budeme tisíckrát soběstačnější. Sami si budeme pěstovat a chovat naše jídlo do posledního sousta; vyrábět všechno své oblečení, nástroje i domovy; a využívat efektivní a výhodnou směnnou i řemeslnou ekonomiku založenou na místních a celostátních sítích. Dokážu si představit celé vesnice domů mimo oficiální sítě po celé zemi, kde si budou naši lidi i jejich rodiny žít po svém. Vidím několikatisícové skupiny mužů a žen žijících podle étosu cti a integrity životy v souladu s přírodou a duchovností, osvobozené a nezávislé na materialistickém kapitalistickém pekle.

Nějaká doporučení pro nečleny Vlků?

Nemusíte být tím, kým jste. Vy sami jste kladivo, kovadlina i surové železo, které na ní leží. Udělejte ze svého života něco krásného a silného. Postavte se osudu čelem a s divošsky zlým úsměvem na rtech.

Rozhovor s Paulem Waggenerem Eco Punks: The Wolves of Vinland Badasses Dare You to Re-Wild Yourself na stránkách Blue Ridge Outdoors 5. května 2015.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív