Čtyřčlenný tým NATO pomáhá Facebooku označovat „propagandu“

Facebook

Facebook bojuje proti vlivu zahraničních vlád vlivem vlády USA

Autor: Tyler Durden

Poslední týden zrovna pozitivní zprávy nepřinesl: Alex Jones byl odstraněnFacebooku, Apple, Spotify i Googlu. Šířící se vlnou cenzury byly zasaženy i další významné postavy alternativních médií a libertariánské weby včetně Institutu Rona Paula a Scott Horton Show, kterým Twitter pozastavil jejich účty. Navrch se objevily zprávy, že Atlantic Council přímo spolupracuje s Facebookem na označování a odstraňování „zahraničního vměšování“ na této populární platformě.

První informace o nové iniciativě se objevily už v květnu v oficiálním facebookovém komuniké, nyní vycházejí na povrch další podrobnosti o úloze kontroverzního think-tanku.

Partnerství má údajně zajistit větší objektivitu a neutralitu procesu odhalování falešných účtů, skrze něž mohou působit cizí mocnosti s neblahými záměry.

Jak však potvrzuje nejnovější zpráva Reuters, Facebook sám je momentálně největším sponzorem Atlantic Council, po boku západních vlád, autokratických arabských režimů, NATO, různých složek amerických branných sil a nespočtu bezpečnostních firem a korporací. (Autor zde má na mysli největším sponzorem pobočky Atlantic Council Digital Forensic Research Lab, příspěvek samotnému AC je zanedbatelný – pozn. DP)

To však zdaleka není všechno: čtyřčlenný tým v čele Laboratoře pro digitálně forenzní výzkum (DFR Lab) Atlantic Council vede někdejší poradce americké Národní bezpečností rady za prezidenta Obamy Graham Brookie, který DFR Lab také zakládal.

Skupina si podle všeho už stihla připsat „zásluhy“ na označení více než dvou desítek „podezřelých stránek“, potenciálně využívaných cizími mocnosti jako Rusko. Podle Reuters:

Facebook využívá skupinu k posílení svého vlastního vyšetřování cizího vměšování. Minulý týden společnost podle svého vyjádření uzamkla 32 podezřelých stránek a účtů, údajně vedených levicovými a aktivisty za práva menšin. Někteří američtí představitelé je označili za pravděpodobnou práci ruských agentů, lidé z Facebooku si tak jistí nebyli.

To je šokující a zcela klíčová součást zprávy: „Lidé z Facebooku si tak jistí nebyli.“ Účty však byly odstraněny i tak.


Spojenectví Facebooku s Atlantic Council má údajně být reakcí na vlnu veřejné kritiky, zejména z úst zástupců amerického Kongresů a médií. Podle nich společnost umožnila před volbami v roce 2016 volné působení účtů šířících ruskou propagandu. Facebook se tak začal zoufale shánět po „neutrální“ pomoci zvenčí.

Asi nejznepokojivěji z celé zprávy Reuters vyznívá věta: „Laboratoř a Atlantic Council však přinášejí geopolitickou odbornost a navíc Facebooku umožnují distancovat se od citlivých prohlášení“. Tak se zjevně chtějí vyhnout potenciálním střetům zájmů, Facebook má to totiž silnější zastoupení na rozvíjejících se zahraničních trzích.

Šéf bezpečnosti Facebooku Alex Stamos pak nedávno novinářům prozradil: „Společnosti jako ta naše nemají nezbytné informace k vyhodnocení vztahu mezi politickou motivací, již přisuzujeme protivníkovi, a politickými cíli národních států.“ Dále vysvětlil, že Facebook plánuje shromažďovat podezřelé digitální materiály a předávat je „odborníkům a oficiálním místům“.

Přinejmenším od května, kdy byla tato spolupráce poprvé oznámena, se tak DFR Lab stal klíčovým prvkem procesu ověřování toho, co je a co není cizím vměšováním nebo nekalou státní propagandou.

To nejlepší ale teprve přijde. Reuters píše o financování DFR Lab toto:

Facebook v květnu Laboratoři věnoval blíže neurčenou sumu, která ale podle jejího šéfa Grahama Brookieho byla dostatečná, aby společnost katapultovala do čela seznamu sponzorů Atlantic Council, po bok britské vlády.

Zaměstnanci Facebooku v poslední době mimo záznam říkají, že zakladatel a ředitel společnosti Mark Zuckerberg se chce zbavit břemene nejcitlivějších politických rozhodnutí. Proto hodlá ověřování faktů přenést na mediální skupiny a geopolitiku na think-tanky.

Facebook svůj postup hájí jako snahu o zajištění své politické neutrality, Atlantic Council však je leccos, jen ne neutrální, jak musí být patrné i ze zběžného pohledu na soupis jeho hlavních sponzorů.

Facebook

Mezi partnery DFR Lab patří v Británii působící společnost Bellingcat, která se dříve chlubila „důkazem“ toho, že Bašár Asad zplynoval civilisty na základě rozboru videí na YouTube a studia Google Earth. Mezi její velké dárce patří různé složky amerických ozbrojených sil, státy Perského zálivu jako Spojené arabské emiráty a především NATO.

Atlantic Council kromě jiného opakovaně vyzýval k navýšení vojenské účasti v Sýrii či ozbrojené konfrontaci „ruské hrozby“ na východě Evropy. Volá také po přijetí Ukrajiny a Gruzie do NATO i celkové územní expanzi této vojenské aliance.

Kromě toho podporuje i jednoho ze svých někdejších mecenášů, tureckého diktátora Recepa Tayyipa Erdoğana a udělil vyznamenání za „výjimečné mezinárodní vůdcovství“ Georgi W. Bushovi, abychom vyjmenovali alespoň pár akcí think tanku, pověřeného označování facebookových stránek, jež mají být šířit cizí vliv a propagandu.

Z oné „geopolitické expertízy“ zvenčí, již Mark Zuckerberg hledá, jednoho až zamrazí…

Úvaha Tylera Durdena A Four Person NATO-Funded Team Advises Facebook On Flagging „Propaganda“ vyšla na stránkách Zero Hedge 7. srpna 2018.

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Víte, že…

29. března 1895 se v Heidelbergu narodil německý spisovatel, filozof, publicista, entomolog a veterán obou světových válek Ernst Jünger. Jako mladý se proslavil svým válečným románem V ocelových bouřích, ve výmarské éře se řadil k předním postavám tzv. konzervativní revoluce. Odmítl přímou spolupráci s národně socialistickým režimem, po válce se pak z politické arény stáhl úplně, i tak však výrazně ovlivnil některé proudy pravicového myšlení, a po zbytek svého dlouhého života se věnoval literární tvorbě.
29. března 2012 zemřel na selhání srdce ve věku pouhých nedožitých 50 let pravicový anglický intelektuál, politik, spisovatel a brilantní řečník Jonathan Bowden, od 90. let aktivní nejprve v Konzervativní straně, následně v řadách BNP i různých menších uskupení.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív